Skocz do zawartości

[do 3500] fitness

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od jakiegoś czasu poszukuje roweru typu fitness, założenia to w miarę sprawnie objechać 40/50 km dziennie bo wycieczki na MTB 26" są powoli męczące.

Mój wzrost 186, waga 90, poszukuje roweru do ceny 3500.

Poniżej pozwolę sobie wkleić linki z rowerami nad którymi się zastanawiam, bardzo chętnie wysłucham Waszych uwag i opinii a także propozycji.

Dziękuję i pozdrawiam.

https://m.bikester.pl/serious-tenaya-rower-crossowy-czarny-886089.html

https://m.bikester.pl/serious-tenaya-hybrid-rower-crossowy-czarny-886092.html

https://m.bikester.pl/cube-nature-exc-rower-crossowy-czarny-857869.html

https://m.bikester.pl/cube-hyde-rower-miejski-czarny-857935.html

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-3-disc/p/28474/

Napisano

https://swiatrowerow.com.pl/marin-muirwoods-2019.html           polecam go wszystkim , wyposażony podobnie jak rowery które podlinkowales , rower na stalowej ramie ,za zaoszczedzone pieniądze możesz go lekko udoskonalić wsadzając lepsza korbę      np https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-2-46x30t-175mm-9rz-8298551541  i lżejsze opony szerokość wg potrzeb  mieszczą się nawet opony mtb do szerokości 2,1

Bądź taki wyposażony bardzo dobrze na dzień dobry o trochę bardziej sportowej geometrii https://rower.com.pl/breezer-radar-cafe-1811826

Napisano

Kwestia rocznika w sumie drugorzędna, bardziej mnie zastanawia sam sprzęt i sprzedawca o którym różne opinie czytałem.

Napisano

To jak Koledzy/Koleżanki co powiecie o tym Jamisie ?

Zadałem sprzedającemu kilka pytań - kontakt przyjemny i rzeczowy.

Rowery nowe w kartonach, cena znacznie poniżej budżetu ale to zdecydowanie in plus bo starczy na dobre pedały i kilka dodatków.

Ktoś coś ?

Dzięki ;)

Napisano

Testowalem ten rower u tego sprzedajacego. Rzeczywiscie - pozycja jest bardzo wygodna dla mnie jako dla osoby przyzwyczajonej do krotkich wysokich ram. Jezdziłem po asfalcie i po ubitej szutrowej drodze - odczucia bardzo przyjemne. Opony CST Pike fajne na szutry ale gdzies ktos pisał, że na asfalcie dość szybko sie zużywają. Rower na żywo robi bardzo dobre wrazenie jakosciowo. Sprzedajacy konkretny i rzeczowy czlowiek, a jego siedziba to rzeczywiscie duzy maagazyn w ktorym stoja Jamisy i wszystkie inne rowery wystawione na olx/fejsbuku. 

Mnie przed kupnem tego roweru powstrzymal glownie fakt ze chwile wczesniej byl on dostepny gdzes indziej. za 1499 PLN i mialem poczucie "straconej okazji". I jeszcze najnizsze przelozenie 34/32 - wolałbym coś lzejszego - ale to moja osobista preferencja.

Co do rozmiaru - mam 186cm i stosunkowo krotkie nogi - na Jamisie w rozmiarze 58 bylo idealnie.

Napisano
Godzinę temu, Tesoro napisał:

To jak Koledzy/Koleżanki co powiecie o tym Jamisie ?

Zadałem sprzedającemu kilka pytań - kontakt przyjemny i rzeczowy.

Rowery nowe w kartonach, cena znacznie poniżej budżetu ale to zdecydowanie in plus bo starczy na dobre pedały i kilka dodatków.

Ktoś coś ?

Dzięki ;)

Ten Jamis był za 1400zł na wyprzedaży na początku czerwca, pewnie kupili sporo i próbują zarobić, rower jest na starym osprzęcie i dzisiaj jest wart maksymalnie 1600-1700zł,  cena z aukcji, to jakiś żart. Jak chcesz fitnesa, to za 200zł więcej jest Triban RC500fb  , widelec "pół-karbon", tarcze, nowszy i lepszy osprzęt, można już z czasem coś ulepszyć, ogólnie rower dużo lepszy od Jamisa. Wcześniej podany Marin też bardzo fajny rower. Jeżeli chcesz coś z barankiem, to doprecyzuj w jaki teren będziesz jeździł, w podanym budżecie można już coś fajnego wybrać.

Napisano

Dzięki za odzew, tutaj. 

Dojeżdżam drogą rowerową (polbruk)  7 km do idealnej świeżej szosy.

Na niej robię kilka okrążeń ku zdrowotności i wracam na garaż.

Sporadycznie jazda po mieście ale do grubszych tematów zostawię sobie MTB które teraz ujeżdżam.

Skoro mówicie że ten Jamis kasy nie warty to pasuje, ciągle po głowie chodzi mi Marin Muirwood ewentualnie Marin Gestalt.

Pod nosem mam Rometa Aspre 56 i Krossa Eskera 2 ale o Romecie się różnych rzeczy człowiek naczytał.

Krossa sam swoim dzieciom kupiłem, niby marka w porządku ale tak myślę czy Kross wart 3k skoro za kilka setek więcej marki z tradycją znacznie większą i poważaniem.

Napisano
W dniu 29.07.2019 o 15:38, Tesoro napisał:

czy Kross wart 3k skoro za kilka setek więcej marki z tradycją znacznie większą i poważaniem.

Pytanie czy będziesz jeździł na "tradycji i poważaniu" czy na konkretnym sprzęcie ;) Wybierz to co najlepiej spełnia potrzeby a nie to co ma "najładniejsze" logo. Owszem - za renomą firmy mogą iść np. profity w rodzaju wyjątkowych warunków gwarancji czy dobrej obsługi posprzedażnej, ale nie jest to regułą albo może być bez znaczenia w związku z np. dużo wyższą ceną i przy tym gorszym wyposażeniem.

Napisano

Zgadzam się, może niefortunnie ubrałem w słowa aczkolwiek po chwili obcowania z Rometem Aspre dużo tematów nie grało mi jakościowo.

Tutaj bym się skłaniał o wiele bardziej ku Krossowi Asker.

Z drugiej strony nie wiem czy nie założyć np Schwalbe Kojak na.swojego MTB i nie spróbować czy odciążą mnie w trasie.

Napisano

Taki zawodnik jak Giant Anyroad 2 2019 wchodzi jeszcze w rachubę.

Mam go pod ręką za 3.700 nówkę.

W moim odczuciu lepsza jakość wykonania niż we wspomnianym wcześniej Eskerze.

Napisano

Eskera bym odpuścił, aluminiowy widelec i rower zbyt drogi jak na to, co oferuje, do tego ciężki, 3500zł to nieporozumienie, chyba wliczają podatek od "nowości", bo Gravele jeszcze nie są tak popularne w Polsce, wyjściowo powinien kosztować 2800-3000zł i wtedy po zniżce do 2000-2200zł byłby jakiś sens kupna tego roweru. Romet Aspre w cenie katalogowej też średni wybór i oba rowery w swoich cenach powinny już mieć minimum Sorę. Giant Anyroad 2 całkiem ok, ale tutaj przepłacasz kilka stówek za znaczek, rama wygląda ciekawie i w czarnym kolorze prezentuje się świetnie :D Pytanie podstawowe, czy koniecznie chcesz gravela, skoro masz MTB. Na trasę, na której chcesz jeździć osobiście wolałbym zwykłą szosę, jest lżejsza, szybsza, w podanej kwocie znajdziesz z lepszym osprzętem. Chyba, że chcesz też zastąpić MTB i mieć rower uniwersalny, którym możesz zjechać do lasu, to wtedy Gravel się sprawdzi. Ciężko jednak coś polecić, bo wszystko jest drogie jak na to, co oferuje, najkorzystniej wypada Triban RC500 za 2700zł, ten sam osprzęt co w Anyroad 2, też ma tarcze i niezłe warunki gwarancyjne, w czarnym kolorze wygląda całkiem fajnie, choć wizualnie jako całość nie każdemu się spodoba. Jest też RC520 na Shimano 105 za 3500zł, niby dobry rower na dobrym osprzęcie, ale dużo osób narzeka na słabe koła, gdzie nie dają rady w ogóle zdjąć opon, więc tego roweru raczej nie polecam.

W przypadku szosy Kross ma fajne ceny, Vento 2.0 na pełnej grupie Claris kosztuje ~2200zł, na pierwszą szosę i płaskie tereny z małą ilością wzniesień spokojnie wystarczy, osprzęt ten sam co w Eskerze czy Aspre, poniżej 3 tysięcy można znaleźć Vento 3.0 na pełnej Sorze jak w tym Anyroad 2, ma też grupową korbę i nawet piasty, Vento 4.0 na Tiagrze, osprzęt oczko wyżej i cena ~3200, ale 2019 ma brzydkie malowanie, rocznik 2018 dużo ładniejszy, za 3400zł dostaniesz Sensa Romagna na Shimano 105. Można poszukać Gianta Contend 1 na sorze za ~3000zł lub Treka Domane AL3 w tej samej cenie, choć tu może być ciężko. Sprzętowo najlepiej wypada Sensa, następnie Vento 4.0, potem Vento 3.0/Giant Contend/Trek, może jakiś Fuji by się znalazł. Kross od tego roku daje dożywotnią gwarancję na ramę, poprzednie roczniki mają chyba 5 lat gwarancji. Ewentualnie możesz dołożyć jeszcze 100zł względem Anyroad'a lub ewentualnie się potargować i za 3800zł (lub mniej jak się uda) jest Sensa Trentino, też na 105 jak Romanga, ale rower waży poniżej 9kg.

Napisano

Dzięki za elaborat ;)

W sumie w punkt trafiłeś że na moje potrzeby raczej szosa.

Myślę że czas zmienić kryteria bo MTB i tak zostanie na "stanie" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...