Skocz do zawartości

[2000-2500] rower MTB do jazdy po mieście i drogach utwardzonych/kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

189cm wzrostu 

92 kg wagi

Poszukuję roweru do codziennej jazdy w różnych warunkach

Rama L 21 

Koła 29

Zastanawiam się nad 

Romet Mustang oraz Romet rambler

Może jeszcze coś ciekawego da się do tego dorzucić. Czy poczekać do 2020 na zakup czegoś innego chociaż by z Decathlon ale nie widzę żadnych zapowiedzi rowerów 29 calowym kołem. 

Proszę o jakąś poradę

Napisano

jezeli mtb to w podanych widelkach  cenowych ten nie ma konkurencji

https://allegro.pl/oferta/rower-indiana-x-pulser-5-9-m21-20biegow-mtb-amor-8337216162

a jezeli nie jest ci do szczescia potrzebny amortyzator to ten tez powinien spelnic twoje zalozenia

https://swiatrowerow.com.pl/marin-muirwoods-2019.html?gclid=EAIaIQobChMI_u_a6-HQ4wIVhtGyCh31_QtfEAYYASABEgIfC_D_BwE

fabrycznie stoi na cienkich oponach ale mozna zamontowac opony gorskie do 2,1 ,np

image.png.4ff7e81c58e44845fe8be446f1200851.png

image.png

Napisano

pewnie tak , widze ze pociaga cie jednak mtb i amortyzator , rowery z takim osprzetem jak ten startuja od 3000 zl , ale jak mawiaja klasycy najwazniejsza jest rama ,tu masz amortyzator powietrzny a inni  producenci w tej kategorii cenowej laduja  sprezyniaki i to najslabsze minimalnie rozgladalbym sie za takim z suntourem xcr

Napisano

Skusze się na niego tylko muszę odłożyć kasę od nowa czyli zakup. W grudniu październiku... Miałem kilka wydatków ostatnio. 

Te zdjęcia które wystawiłeś. Jakie opony w niego zamieściłeś?

Napisano
34 minuty temu, Gopobbe napisał:

Skusze się na niego tylko muszę odłożyć kasę od nowa czyli zakup. W grudniu październiku... Miałem kilka wydatków ostatnio. 

Te zdjęcia które wystawiłeś. Jakie opony w niego zamieściłeś?

To zdjęcie z neta ktoś  tu wywalił przednią przerzutkę,dzięki temu zmieścił nawet 2,2 choć wygląda nawet na więcej , ja aktualnie mam MTB ze sztywnym widelcem jeżdżę głównie po mieście , gdybym teraz miał kupować sobie rower to na pewno byłby to Marin, 

Napisano
2 godziny temu, polmaj napisał:

To zdjęcie z neta ktoś  tu wywalił przednią przerzutkę,dzięki temu zmieścił nawet 2,2 choć wygląda nawet na więcej , ja aktualnie mam MTB ze sztywnym widelcem jeżdżę głównie po mieście , gdybym teraz miał kupować sobie rower to na pewno byłby to Marin, 

A coś z marki Scott?

Jak na razie Indiana bardzo ciekawa opcja

Napisano

Scott jest dość drogi, więc nic dorównującego osprzętem markom marketowym nie  znajdziesz. Ale jak chcesz, przymierz się do czegoś z serii Aspekt.

Napisano
13 godzin temu, polmaj napisał:

pewnie tak , widze ze pociaga cie jednak mtb i amortyzator , rowery z takim osprzetem jak ten startuja od 3000 zl , ale jak mawiaja klasycy najwazniejsza jest rama ,tu masz amortyzator powietrzny a inni  producenci w tej kategorii cenowej laduja  sprezyniaki i to najslabsze minimalnie rozgladalbym sie za takim z suntourem xcr

Nie. Ten XC30 ma sprężynę metalową.

Napisano
3 godziny temu, polmaj napisał:

Czyli Indiana także ma sprężynę metalowa w widelcu. 

Podoba mi się Romet Mustang M3 chociaż nie ma za dużej różnicy w osprzęcie między M2

Zakup odłożę na grudzień.

Szczerze mówiąc rower nie musisz mieć Amora z przodu dla mnie to nie ma większego znaczenia. Po prostu żeby przyzwoicie wyglądał hydroformowane ramy są piękne. Nie był za ciężki. Miał koła 29 i ramę 21.  

Nie chciał bym wydawać więcej jak 2500. 

Napisano
13 minut temu, Gopobbe napisał:

Czyli Indiana także ma sprężynę metalowa w widelcu. 

Podoba mi się Romet Mustang M3 chociaż nie ma za dużej różnicy w osprzęcie między M2

Zakup odłożę na grudzień.

Szczerze mówiąc rower nie musisz mieć Amora z przodu dla mnie to nie ma większego znaczenia. Po prostu żeby przyzwoicie wyglądał hydroformowane ramy są piękne. Nie był za ciężki. Miał koła 29 i ramę 21.  

Nie chciał bym wydawać więcej jak 2500. 

Marin  spełnia te warunki choć ramę ma stalową , wstawiasz opony dwucalowe i masz rower który wjedzie prawie wszędzie , dodatkowo daje możliwość montażu pełnych błotników i bagażnika,z czasem wstawiając lepsza korbę możesz go jeszcze odchudzic

Napisano
Godzinę temu, polmaj napisał:

Marin  spełnia te warunki choć ramę ma stalową , wstawiasz opony dwucalowe i masz rower który wjedzie prawie wszędzie , dodatkowo daje możliwość montażu pełnych błotników i bagażnika,z czasem wstawiając lepsza korbę możesz go jeszcze odchudzic

Wolał bym jednak coś na 6061. Bo o 7xxx+ nie ma co myśleć musiał bym mieć ponad 5k 

Napisano
32 minuty temu, polmaj napisał:

W takim  razie kup taniego MTB  wywal kiepski amortyzator wstaw sztywny widelec aluminiowy bądź karbonowy 

Zainteresowany jestem tą Indiana. 

Teraz, Gopobbe napisał:

Zainteresowany jestem tą Indiana. 

A może całkiem inaczej. I spojrzeć na rowery używane? Na jakie marki zwracać uwagę? Czego wyszukiwać w używkach?

Napisano

Indiana x-pulser 5.9 to dobry rower, jest o nim sporo na forum. Ma amortyzator ze sprężyną stalową, ale przyzwoitej jakości a reszta komponentów też jest bardzo dobra. Jeśli chcesz mieć amortyzator powietrzny, dopłać trochę do Indiany x-pulser 6.9, tam jest naprawdę powietrzny XC-30 a do tego rama jest nowocześniejsza, bo ma taperowaną główkę sterową. moim zdaniem warto dopłacić, w sumie niewiele, do tego.

Napisano
33 minuty temu, KurczakNorris napisał:

Indiana x-pulser 5.9 to dobry rower, jest o nim sporo na forum. Ma amortyzator ze sprężyną stalową, ale przyzwoitej jakości a reszta komponentów też jest bardzo dobra. Jeśli chcesz mieć amortyzator powietrzny, dopłać trochę do Indiany x-pulser 6.9, tam jest naprawdę powietrzny XC-30 a do tego rama jest nowocześniejsza, bo ma taperowaną główkę sterową. moim zdaniem warto dopłacić, w sumie niewiele, do tego.

Tak zrobię. I tak muszę odłożyć kasę od nowa także zakupy na przełomie roku. Miałem kilka wydatków na dniach

Napisano

Jeśli planujesz zakupy dopiero w grudniu, to nie napalaj się na żaden konkretny model, ceny i dostępność będą na pewno inne niż teraz. 

Napisano
1 godzinę temu, some1 napisał:

Jeśli planujesz zakupy dopiero w grudniu, to nie napalaj się na żaden konkretny model, ceny i dostępność będą na pewno inne niż teraz. 

Chciałem kupić wcześniej ale miałem niezaplanowany wydatek

15 minut temu, polmaj napisał:

W zimę będą też tańsze

Na to nie liczę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...