Fisiek Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Witam. Po wymianie i skróceniu łańcucha, przy jeździe na małym blacie z przodu wózek przerzutki strasznie skacze (przód-tył) coś ala zrywanie. Co mogło pójść nie tak? Skrócałem metoda pokazana w rowerowych poradach. Czy łańcuch może być za długi? Z góry dziękuje
SoloTM Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Tak to jest na zużytym łańcuchu i podszlifowanej koronce. Pokaż zęby korby.
SoloTM Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 A gdzie jest ramię korby? równolegle do podłoża czy skierowane w górę ?
kamfan Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Sprawdź czy dobrze założyłeś łańcuch na wózek... albo najlepiej wrzuć zdjęcie wózka z łańcuchem.
Fisiek Napisano 16 Lipca 2019 Autor Napisano 16 Lipca 2019 Tak korba równolegle do podłoża. Wydaje mi się, że dobrze założone ponieważ na dużym blacie jest ok. Czy mogło stać się coś przy regulacji przerzutek? Ponieważ gdy kręcę do tyłu stojąc łańcuch luzuje się.
SoloTM Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 No to raczej nie koronka korby. Ciężki temat, trzeba widzieć na żywo.
Fisiek Napisano 16 Lipca 2019 Autor Napisano 16 Lipca 2019 Jutro pocykam więcej zdjęć wózka i postaram się nagrać film jak to wyglada.
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 Tak wygląda założony łańcuch z tyłu. Wydaje mi się że wszytsko jest jak w poprzednim
kamfan Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Łańcuch jest dobrze założony. Spróbuj jeszcze odkręcić o 1-1,5 obrotu śrubę, która reguluje położenie wózka względem kasety - to chyba jeszcze jedyna opcja skakania wózka jaka przychodzi mi do głowy.
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 można wiedzieć, która to śruba? :) Czy jest możliwość, że łańcuch musi się "ułożyć", lub to już zużyte kółka ??
kamfan Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Jak masz dobrze wyregulowaną przerzutkę to nie ma takiej możliwości. To jest pojedyncza śruba przy haku przerzutki.
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 To może jeszcze jakieś pomysły, ciut za długi łańcuch, ułożenie nie wiem już sam.
forresty Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Jeśli to występuje tylko na małym blacie to przy założeniu że przerzutka jest dobrze wyregulowana łańcuch może być za długi i na małych koronkach z tyłu oraz małym blacie z przodu górne kółko wózka może ocierać nawet o koronki kasety w skrajnym wypadku a już na pewno się dusi i łancuch ociera o wodzik lub dolne kółko wózka. przypatrz się temu dobrze. Jeśłi nie widzisz jakichś nieprawidłowości to coś schrzaniłeś przy zakładaniu łancucha lub przerzutka jest źle wyregulowana. Ten łańcuch to szerokościa i typem ogniw wmiarę spasowany z kasetą i szerokością wózka przerzutki? Bo jeśłi łańcuch w ma dobrze dobraną długość to moze szerośc jest taka że przerzutka go niekoniecznie mieści w skranych przekosach choć z twojego opisu wynika że to tylko występuje na małym blacie więc sugerowałoby to kłopoty z długością Tak czy siak - sprawdź najpierw czy górne kółko nie jest za blisko koronek i czy wtedy gdzieś łancuch w tych okolicach nie przycina. Jak łańcuch za długi to też wózek może być odchylony skrajnie do tyłu i łańcuch może ocierać o górny wózek - zwłaszcza jak się depnie na pedały i zwiększy naprężenie
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 Czy mogło tu wydarzyć się coś takiego jak tutaj:
uzurpator Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Najmniejsze zębatki kasety nie służą do jeżdżenia w kombinacji z najmniejszą koronką z przodu. Z dwóch przyczyn: 1. Łańcuch może haczyć o piny podnoszące na blacie i przez to się zakleszczać 2. Łańcuch będzie się wycofywać po rampach podnoszących na większą zębatkę na kasecie ( podczas cofania korb ) i podskakiwać. Obie rzeczy są normalne. Występuje to bardziej na nowym łańcuchu, bo nowe są sztywniejsze bocznie. Łańcuch używany jest dużo bardziej giętki więc i bardziej poddaje się podczas pedałowania wstecz.
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 Dodaje zdjęcia na najniższym przełożeniu. Chyba nic nie haczy.
Fisiek Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 Uchwyciłem jak działa na małym blacie. Czy łańcuch nie jest zbyt długi?
Kacperek12 Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Że łańcuch klinuje się na zębach i zamiast z nich spadać i iść do tyłu chce iść w górę zębatki i się owijać na zębatce,mam to samo w błocie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.