IP68 Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Cześć, pisząc zwięźle, założenie sakwy na kierownicę (bikepacking) powoduje zmianę trasy przebiegu linek i w konsekwencji rozregulowanie przerzutki. Czy jest na to jakiś patent, czy trzeba regulować za każdym razem po założeniu/zdjęciu torby Dziękuję z góry za odpowiedzi
seraph Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Możesz jaśniej? Jak ułożenie pancerza wpływa niby na rozregulowanie przerzutki? Kierownica prosta czy baranek?
Kolmark Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Można spróbować zmienić długość pancerzy (no i linek), w zależności od sytuacji: wydłużyć, albo skrócić. Przemyśleć prowadzenie linek, ewentualnie zastosowanie innej sakwy, inaczej mocowanej. Może zamienić np. klamkomanetki na klamki i manetki? Trochę to poprawia sytuację, bo można lepiej zaplanować drogę linek. Może zrób jakieś zdjęcia? Kierownica z zamontowaną sakwą i bez niej z przodu, z boku, z góry? Wtedy jakieś sposoby się wymyśli, tu jest sporo osób jeżdżących z sakwami i na pewno mają swoje patenty.
Gość Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 @Kolmark wszystko się zgadza, tylko nadal oparcie torby o pancerze nie powinno mieć kompletnie znaczenia. No chyba że torba jest na tyle ciężka, że wyrywa pancerz z gniazda w manetce/ hamulcu.
itr Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Skom masz rację ale nie masz racji. Tzn świat nie jest idealny, a pancerze przerzutki tym bardziej, i powywijane torbą ak najbardziej wpłynęły na naciąg linki odbierany jako zaburzenie do regulacji. Marek dobrze pisze, najlepiej przygotować nowe relacje przestrzenne w rejonie torby, w razie potrzeby zmieniając pancererze i linki na dłuższe, przezwoite np LEX SL z końcuwkami zapobiegającymi wybijaniu drutów.... Doraźnie można baryłką dostrajać.
Bojkow Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 nie lepiej podesłać kilka zdjęć? Ja wychodzę z założenia że koszyki czy torby a nawet sakwy bez "stelaża"/oparcia na przedzie są bardzo kiepskim pomysłem ale wiem że ludzie tak jeżdżą:-/
IP68 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Podsyłam zdjęcia. Chyba rzeczywiście trzeba wydłużyć pancerze i linki.
itr Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Chyba długi mostek nie pomaga w mocowaniu tej torby...nawet nie wygląda tak źle z tymi pancerzami, ale skręcanie pewnie nie jest dobre. ...
IP68 Napisano 14 Lipca 2019 Autor Napisano 14 Lipca 2019 Przeciwnie, mostek pomaga, zobacz zdjęcie, kąt prosty bez problemu. Po ułożeniu pancerzy - postaralem się do zdjęcia , sytuacja stała się znośna. To jest dwa kliknięcia, żeby zrzucić, i jedno w górę, żeby wytrymować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.