Neckol Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Napisano 1 Sierpnia 2019 @polmaj zostanę przy sramie. Po co mam korbę wymieniać?
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Teraz, Neckol napisał: @polmaj zostanę przy sramie. Po co mam korbę wymieniać? Polecam to bo tak wywnioskowałem z twego pierwszego postu ,owszem możesz przykręcić zębatkę do dotychczasowej korby ale chciałeś ją zmienić bo cię nie satysfakcjonowała jej jakość chciałeś tanio i dobrze to poleciłem natańsze rozwiązanie do tej konwersji napędu
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Według twoich wyliczeń ile będzie cię kosztować konwersja do 1x10 , ok 600 zł , więc po co kombinować kup odrazu https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-grupy-osprzetu-grupa-sram-nx-11-speed-upgrade-kit-o_l_331_7970.html załóż na dotychczasową korbę zębatkę NW z chin i też będzie śmigać
Neckol Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Napisano 1 Sierpnia 2019 No dobra, ale ta kaseta chyba nie wejdzie na moją piastę. Zgadza się?
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Ta akurat wejdzie na każdy bębenek 10 rzędowy
Neckol Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Napisano 1 Sierpnia 2019 Aha. A nx to roxumiem grupa wyżej? To może rzeczywiście to wezmę. Ale z tego co widzę ta jest z długim wózkiem.
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 21 minut temu, Neckol napisał: Aha. A nx to roxumiem grupa wyżej? To może rzeczywiście to wezmę. Ale z tego co widzę ta jest z długim wózkiem. Kasetę obsłuży jest to przede wszystkim 11 i koszty są podobne , gx to grupa wyżej ale przy kombinowaniu z napędem ciężko mówić o grupie , pisałeś że korba cię nie satysfakcjonuje więc może z czasem ja wymienisz , możesz kupić teraz w całej grupie za 1000 z groszem bądź później , korb z 1 blatem na rynku jest sporo , pozdrawiam
MikeSkywalker Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 GX jest wyżej, a i 10-tka wypada taniej w eksploatacji - przerzutka 225zł, manetka 149zł, kaseta 121zł, łańcuch 59zł. "Upgrade-kit" stówkę tańszy, pierwsza wymiana kasety z łańcuchem również. Do tego blat NW za grosze i jakakolwiek korba MTB 3x Octalink/HTII z rozstawem 104BCD, blat w miejsce środkowej zębatki i gotowe.
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Teraz, MikeSkywalker napisał: GX jest wyżej, a i 10-tka wypada taniej w eksploatacji - przerzutka 225zł, manetka 149zł, kaseta 121zł, łańcuch 59zł. "Upgrade-kit" stówkę tańszy, pierwsza wymiana kasety z łańcuchem również. Do tego blat NW za grosze i jakakolwiek korba MTB 3x Octalink/HTII z rozstawem 104BCD, blat w miejsce środkowej zębatki i gotowe. Więcej kombinacji niż to warte , koszty eksploatacyjne będą dużo większe tylko przy wymianie kasety w przyszłości łańcuch w bikestacji jest w porównywalnej cenie
Neckol Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Napisano 1 Sierpnia 2019 @MikeSkywalker nie bardzo rozumiem pierwszy akapit. 104/65 to inny rozstaw niż 104BCD?
MikeSkywalker Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Ten sam. 104 to rozstaw średniej i dużej zębatki, 65 małej. Co do NX - nie jeździłem na nim dużo więc ciężko mi się wypowiadać czy działa porównywalnie z GX czy wyższymi grupami, ale jeśli o mnie chodzi to dostrzegam lepsze działanie napędów właśnie od GX w górę.
polmaj Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Cokolwiek zdecydujesz napęd 1x na pewno jest dobrym krokiem ,genialna jest jego prostota no i łatwiej się czyści napęd
Neckol Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Napisano 5 Sierpnia 2019 W dniu 1.08.2019 o 09:32, MikeSkywalker napisał: Łańcuch KMC X10 Ile powinien mieć ogniw? Dla mnie to zawsze była zagadka KMC x10 93? Tylko ile ogniw?
MikeSkywalker Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 A wiesz że nigdy nie liczyłem Zawsze dobieram tak żeby było okej ale nie liczę ile ogniw wychodzi. Jak dobrze pamiętam ostatnio wersja 114 była na styk - ale nie pamiętam przy jakim napędzie, raczej przy 2x10 28/42x42, do 1x10 spokojnie starczy.
Neckol Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Napisano 5 Sierpnia 2019 I nic go nie skracać? Zacząłem zamawiać części Blacik wziąłem koniec końców 34 jajeczko od motsuva. Policzyłem żeby u siebie na środkowym blacie i jednak mam 32, więc przy 34 powinno być ok. Zaraz składam zamówienie na rowerowym (dla pewności napiszę - sram gx 2.1 średni wózek i kaseta 11-42). Szukałem jakiegoś info z tą kompatybilnością 42t z gx'em i coś nie znalazłem, ale zaufam i zamówię Mam zniżkę 12%, więc cenowo całkiem fajnie wychodzi
MikeSkywalker Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 29 minut temu, Neckol napisał: Szukałem jakiegoś info z tą kompatybilnością 42t z gx'em i coś nie znalazłem, ale zaufam i zamówię Może nie wspomniałem - Chainreactioncycles i dział pytania i odpowiedzi. Co do łańcucha - to trzeba go skrócić, ile - nie wiem. Metody są dwie - albo największa zębatka i taka długość żeby wózek przerzutki coś napinał a nie był na płasko, a druga - najmniejsza zębatka i taka długość łańcucha żeby wózek przerzutki nie obcierał.
Neckol Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Napisano 6 Sierpnia 2019 Dziękuję ślicznie. Dzisiaj prawdopodobnie złożę zamówienie na resztę części Zdam relację z "budowy"
Neckol Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 Po dłuższym czasie miałem w końcu czas przysiąść do mtb'ka. Niestety złe wieści. Przerzutka nie obsługuje 42t. Nawet przy maksymalnie wkręconej śrubie B. Nie bardzo wiem co mam teraz robić. Zauważyłem przy okazji, że mam skrzywiony hak Jakieś rady?
Mod Team bogus Napisano 12 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2020 Jedyna opcja to dać dłuższą śrubkę B. Wtedy może zadziała. Pytanie też co będzie przy prostym haku i założonym łańcuchu.
MikeSkywalker Napisano 12 Kwietnia 2020 Napisano 12 Kwietnia 2020 Coś musi być nie halo - albo hak, albo faktycznie po założeniu łańcucha się poprawi. Mam 3 GX-y, każdy działa z kasetą 11-42.
Neckol Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 Hmm, no to kupię hak i ogarnę dłuższą śrubkę... Możecie coś doradzić z hakiem? Jaki powinienem kupić? Pomożecie mi? Widzę, że się delikatnie od siebie różnią i nie wiem co kupić
MikeSkywalker Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Dobrać hak można albo do modelu ramy albo po jego wykręceniu i na zasadzie podobieństwa. https://www.marwi-eu.com/download/workshop-catalogue.pdf https://pro-bike.pl/kategoria/10727,0,haki_do_ram.html Śruby bym na razie nie zmieniał.
Neckol Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Napisano 13 Kwietnia 2020 Aha. No dobra, to polecę zdjąć i sobie dobiorę Dziękuję za link.
Neckol Napisano 21 Maja 2020 Autor Napisano 21 Maja 2020 Hak przyszedł, zamontowałem i moim zdaniem jest dalej lipa straszna... Oto fotki. Na dłuższej śrubie przerzutka się już tylko zbliża do blatu :/
1415chris Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 To w czym ta lipa? Blaty, ewentualnie mamy na korbie, na kasecie sa koronki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.