Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Hej, Czy używał ktoś z Was kiedyś gumki do czyszczenia obręczy Swissstop? Rzeczywiście czyści tak dobrze? Używa się jej na sucho czy mokro? Z jakiego materiału jest wykonana? Żeby się nie okazało że może i wyczyści, ale przy okazji zedrze powierzchnie hamującą Od czasu do czasu chciałbym wyczyścić porządnie obręcz, a Izopropanol czy mycie w płynie do naczyń nie zawsze pozwala na usunięcie zanieczyszczeń. Cena jest kwestią pomijalną.
Punkxtr Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Swiss Stop działa średnio. Po pierwsze gumka jest bardzo mała i ciężko ją trzymać w palcach, po drugie jest twarda i trzeba się napracować aby doczyścić obręcz. Zdecydowanie najlepiej działa guma Mavic - używam jej od lat i szczerze polecam.
Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 No właśnie coś mi się tak kojarzyło, bo czytałem ten temat, ale stwierdziłem że przez tyle lat może coś się zmieniło No i najwyraźniej zmieniło, tyle że teraz to już mam mętlik w głowie
Brombosz Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Napisał przecież, że oba produkty godne polecenia... no to teraz jest 1:1.
Punkxtr Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Oba posty są prawdziwe z tą różnicą, że 5 lat temu pisałem to z perspektywy bikera nie zajmującego się (w tamtym momencie) zawodowo serwisowaniem rowerów. Więc może w ten sposób: 1. Z perspektywy "szeregowego" rowerzysty: Mavic: + świetne działanie + żywotność - cena - spory bałagan przy czyszczeniu Swiss Stop: + świetne działanie + cena - mikroskopijny rozmiar (ciężko trzymać ją w dłoniach) - guma jest bardzo twarda i trzeba się sporo napracować aby doczyścić obręcz 2. Z perspektywy rowerzysty i serwisanta: Mavic: + świetne działanie + wygoda (guma jest duża i miękka) + szybko usuwa zabrudzenia - spory bałagan przy czyszczeniu Swiss Stop: + działa i jest tańsza od Mavica - mikroskopijny rozmiar - guma jest bardzo twarda - długi czas pracy, bolące dłonie Kiedyś miałem sporo czasu na to, aby zajmować się swoim rowerem i nie przeszkadzało mi, że Swiss Stop wymaga dużo pieczołowitości, a po skończonej pracy nie czuję rąk. Na dzień dzisiejszy nie mam limitu środków przeznaczanych na narzędzia i chemię do rowerów ale oczekuję w zamian jakości i wygody. Mavic to zapewnia, przy wprawie i opracowanej technice działania cały bałagan, który zostawia nie jest przeszkodą. Ergo: gdybym dziś miał czyścić XX obręczy Swiss Stopem, chyba bym zwariował. @skom25 wybór jest prosty: obie gumy wyczyszczą Ci obręcz. Jeśli jednak wolisz pracować szybko i przyjemnie, weź gumę Mavic. Kiedy wolisz wydać mniej ale spędzić więcej czasu przy rowerze, wówczas Swiss Stop będzie w porządku. Pamiętaj, że w obu przypadkach należy czyścić obręcze na mokro, nigdy na sucho.
SoloTM Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Pytanko mam, a jaka jest różnica w hamowaniu/sile itp. przed i po oczyszczeniu w/w gumkami. Zakładamy dla porównania, że klocki przecierane mokrą szmatką z płynem do naczyń, następnie mokra szmatka bez płynu i do sucha wycieranie. Obręcz podobnie. Czy to jest bardziej wizualne doznanie ( czysta obręcz ) czy bardziej praktyczne ( wzrost siły hamowania itp . ) ?
Punkxtr Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Zdecydowanie doznanie jest mocno praktyczne - hamulce po odpowiednio przeprowadzonym czyszczeniu działają znakomicie i nie da się tego porównać z myciem przy wykorzystaniu płynu do naczyń. Szczęki działają tak, jak w przypadku nowej obręczy.
Punkxtr Napisano 17 Czerwca 2019 Napisano 17 Czerwca 2019 @skom25 przeszukałem swoje serwisowe szpargały i znalazłem gumkę Swiss Stop. To mała kostka (jakieś 1.5 cm x 1.5 cm) ale da Ci pogląd na to, czy warto czy też może wolisz coś wygodniejszego. Podaj mi Twój adres to Ci wyślę.
Gość Napisano 17 Czerwca 2019 Napisano 17 Czerwca 2019 @Punkxtr dziękuję za propozycję! Natomiast rano już kupiłem gumkę na Allegro :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.