lateralus69 Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Dzień dobry, odwiedziłem ostatnio sklep rowerowy w moim mieście i zaproponowano mi 2 rowery. Obydwa z firmy UNIBIKE, a mianowicie modele Prime(1500zł) i Shadow(1950zł). Ten pierwszy to krosowy, drugi MTB. Myślę, że większe trasy będą pokonywane na twardych nawierzchniach, ale w stosunku do "trudniejszych" nawierzchni będzie to jakieś 60/40. Dlatego bardziej szedłbym w strone typowego krosa, ale z racji, że rower będzie prawdopodobnie kupowany na raty, pan ze sklepu zaproponował wcześniej wspomnianego Shadowa, a do niego komplet opon, który poradzi sobie w każdych warunkach. Czy komfort jazdy między tymi rowerami przy dłuższych trasach będzie bardzo wyczuwalny i co ogólnie sądzicie o ww. marce? Proszę również o Wasze propozycje w tym przedziale cenowym. O sobie mogę powiedzieć tyle, że to będzie mój pierwszy rower od komunii, także nie mam porównania żadnego, ani też doświadczenia. Wzrost 176cm, waga ~82kg.
wkg Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 To zależy co to znaczy "trudniejsze" - jak ubite leśne dukty to cross jest OK ale na piach, błoto, miękkie podłoże to opona mtb 2.1 - 2.25 jest znacznie lepsza.
lateralus69 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 Teraz, wkg napisał: To zależy co to znaczy "trudniejsze" - jak ubite leśne dukty to cross jest OK ale na piach, błoto, miękkie podłoże to opona mtb 2.1 - 2.25 jest znacznie lepsza. Mieszkam na mazurach, pełno tu leśnych terenów, takich typowych wokół jeziora, raczej ubitych. Wiejskie szosy, dziurawe asfalty itp. Wiem, że gruba opona od mtb będzie głośniejsza, ale najbardziej interesuje mnie komfort jazdy na takim mtb przy dłuższych trasach, bo z tego co się orientuję, to pozycje na krosie a na mtb trochę się różnią.
wkg Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Mazury jak Mazury - czasem ubite leśne dukty a czasem piach po pachy. Mój typ to mtb o crossowej geometrii. Opony założysz jakie chcesz - i wąskie i szerokie.
lateralus69 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 12 minut temu, wkg napisał: Mazury jak Mazury - czasem ubite leśne dukty a czasem piach po pachy. Mój typ to mtb o crossowej geometrii. Opony założysz jakie chcesz - i wąskie i szerokie. Wobec tego co myślisz o ww. Unibike Shadow? Jeśli nie miałeś styczności, to może chociaż coś o marce albo osprzęcie?
wkg Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Niestety nie poradzę, nie mam rozeznania w tym przedziale cenowym : ( Ale myślę, że w archiwum znajdziesz wiele opinii ...
some1 Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Marka jest ok, może ich rowery nie należą do najlżejszych, ale przeważnie mają dobry osprzęt przy swojej cenie. Piszę ogólnie, nie wiem jak konkretnie z tymi dwoma. Kros vs MTB to temat rzeka. Wiadomo, że na asfalcie będzie trochę wygodniej na krosie, a po lesie, nawet utwardzonych lesnych drogach lepiej będzie się jechać MTB. Ale są to konstrukcje na tyle zbliżone, że w praktyce obydwoma dojedziesz w te same miejsca. Różnica taka, że w razie potrzeby łatwiej zrobić z MTB coś podobnego do crossa (zmieniając opony na semislick np. Schwalbe Hurricane, kombinując nieco z ustawieniami kierownicy), niż crossa przerobić na MTB, bo grubszych opon ani widelca o dużym skoku do tej ramy nie zamontujesz.
wkg Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Też zwykle crossy są gorzej osprzętowione w tej samej cenie.
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 12 Czerwca 2019 Napisano 12 Czerwca 2019 I mają kiepskie amortyzatory. Chociaż w tym zakresie cenowym przypuszczam, że mtb tez będzie miał kiepski amortyzator.
lateralus69 Napisano 12 Czerwca 2019 Autor Napisano 12 Czerwca 2019 A jakieś opinie o tym osprzęcie, tj. Shimano Altus? 38 minut temu, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał: I mają kiepskie amortyzatory. Chociaż w tym zakresie cenowym przypuszczam, że mtb tez będzie miał kiepski amortyzator. W takim razie co polecasz w tej sytuacji? Szukać czegoś na sztywnym widelcu?
some1 Napisano 12 Czerwca 2019 Napisano 12 Czerwca 2019 Sztywny widelec to przeciwieństwo MTB. Jeśli wahasz się pomiędzy cross/MTB to w sztywny przód tak od razu bym nie szedł. Jeśli zdecydujesz się na crossa, zawsze możesz zmienić widelec na sztywny w przyszłości. Zwłaszcza, że ten Prime ma budżetowy amor z 50mm skoku i chyba w ogóle bez blokady. I żeby nie było, 10 lat jeździłem na crossie Unibike, również po okolicznych lasach i Puszczy Kampinoskiej. Czasem kopał się w gęstym piachu, czasem trzęsło na wyboistej drodze ale nigdy nie było specjalnie źle.
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 12 Czerwca 2019 Napisano 12 Czerwca 2019 W mtb też można zmienić na sztywny
lateralus69 Napisano 12 Czerwca 2019 Autor Napisano 12 Czerwca 2019 Powiedzmy, że ten Unibike Shadow pasowałby mi idealnie jeśli chodzi o komfort i rozmiar, to jak oceniacie sam osprzęt i stosunek cena/jakość?
wkg Napisano 12 Czerwca 2019 Napisano 12 Czerwca 2019 Ja Ci powiem tak: W tej cenie może być, możesz szukać czegoś z lepszym osprzętem ale dooopy i tak nie urwie. Komfort i rozmiar to o wiele ważniejsze sprawy. Nieporównywalnie ważniejsze. Najwyżej z czasem dokupisz lepszy amor czy hamulce - zanim ten Ci padnie to kilka tysięcy km zrobisz. Części do niego nie powinny być drogie, ludzie i po kilkadziesiąt tysięcy robią na takich rowerach choć po drodze wymieniają zużyte prawie wszystko : ) Pewnie- chciałoby się mieć sztywne osie, taper, Rebę, lekkie koła, mocne hamulce, puste w środku korby i żeby ważył 11-12 kg ale to z 4-5k i odpowiednio droższa eksploatacja. Jak się wkręcisz, poczytasz to sobie zmienisz ... tu przynajmniej dużo nie stracisz jak za rok, dwa sprzedasz. Ale wygoda i dopasowanie to podstawa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.