depose86 Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Czesc wszystkim. Przeszukalem pol internetu i nie moge znalezc odpowiedzi na moj problem. Rower Kross level a3 2013r. Po 6 latach wzialem sie za pelny serwis roweru i wymienilem kasete na Sram pg850 8 rzedow i lancuch kmc x8-93 rowniez 8 rzedow. po zlozeniu tego zestawu,nasmarowaniu wyregulowaniu przerzutek pojawily sie podczas jazdy dziwne zgrzytanie, tak jakby kaseta sram nie potrafila sie dogadac z lancuchem kmc. po wielu probach naprawy i przejechniu moze z 50km na lancuchu kmc postanowilem kupic drugi lancuch tym razem sram pc870. po zalozeniu i przejechaniu paru km na kasecie pg850 i lancuchu pc870 wszystko bylo niby ok, az nagle lanuch zaczal przeskakiwac na najmniejszej zebatce z tylu kasety,glownie na najmniejszym blacie z przodu i troche na srodkowym. jak to jest mozliwe? dwa nowe lancuchy, nowa kaseta a caly czas sa problemy z napedem? zaczynam podejrzewac ze korba do wymiany, ale przeskakiwanie wg mnie jest z tylu na kasecie a nie z przodu na korbie. Stary 6 letni lancuch shimano hg40 byl wyciagniety okolo 3mm na 10 ogniwach. stara kaseta hg31 przeskakuje na nowym lancuchu kmc. prosze o pomoc, bo jeszcze troche i wyrzuce rower na smietnik. pozdrawiam
remover Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Teraz, depose86 napisał: az nagle lanuch zaczal przeskakiwac na najmniejszej zebatce z tylu kasety,glownie na najmniejszym blacie z przodu Ale tak się nie jeździ. I tak, całkiem możliwe że po 6 latach z łańcuchem HG40 korba też jest do wymiany.
biker_xc Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 a ile ogniw mają nowe? tyle samo co stary? pomijam fakt, że tak się nie jeździ to może łańcuch jest zbyt długi i przerzutka źle działa
SoloTM Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Zdjęcia koronek korby poprosimy ( bez łańcucha ).
seraph Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Obstawiam, że albo łańcuch za długi, albo przerzutka za bardzo odsunięta od kasety (za nisko) i przez to łańcuch niewystarczająco opasa najmniejszą zębatkę i stąd problem. Zdjęcia pewnie wyjaśnią.
Arni220 Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 8 godzin temu, depose86 napisał: Stary 6 letni lancuch shimano hg40 byl wyciagniety okolo 3mm na 10 ogniwach. Oto odpowiedź. Na 10 ogniwach dłuższy o 3mm, to na 110 mamy ponad 3cm. Ten łańcuch był wyciągnięty o 3% tak na oko licząc. Blaty korby nie mają szans z czymś takim, do wymiany.
depose86 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 Dziekuje wszystkim za pomoc, przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem. jak bede w domu to zrobie zdjecia korby(na oko wygladaja dobrze,stara kaseta tez wygladala calkiem spoko :) tak stwierdzil serwisant, twierdzac ze przyjmie nowy lancuch).jak pozniej sie okazalo stara kaseta z nowym lancuchem przeskakuje niemilosiernie. Nowy lancuch zostal skrocony o jakis 1cm wzgledem starego, a tu wyliczyliscie ze powinnien byc krotszy o jakies 3cm wzgledem starego(nie liczylem ogniw tylko wg dlugosci skrocilem nowy lancuch- i tu jest jeden z bledow). Przerzutka tylnia byla regulowana na wszelkie sposoby,blizej i dalej od kasety, a lancuch i tak przeskakuje. Jezeli chodzi o przerzutke tylnia to ma luzy na koleczka(glownie na gornym ktory odpowiada za ukladania sie lancucha na kasecie,podobno luzu niepowinno byc-w planie zmiana)W serwisie stwierdzili, ze mozliwe wlasnie, ze to korba(w planie wymiana), mimo ze wydaje mi sie ze przeskakuje z tylu na kasecie to moze przeskakiwac na korbie-tak mi to tlumaczyli. dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam
lotnik0071 Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Witam wszystkich Jeśli można, zadałbym podobne pytanie: Ostatnio zmieniłem korbę Shimano z 42/32/22 na 48/36/26. Kaseta została ta sama, czyli Sram 8 rzędowa 32-11 (ma dokładnie rok - przejechane mało, może z 200 km). Z racji, iż doszło kilka zębatek na korbie, musiałem zmienić łańcuch. Kupiłem również sram'owski (wyliczyłem ze wzoru z roweroweporady ile powinno być ogniw = 112). Złożyłem wszystko w jedną całość, wyregulowałem (przerzutka przednia i tylna prawidłowo przerzucają biegi). Natomiast zauważyłem, że na biegu 6 na kasecie i tylko tym biegu przeskakuje łańcuch. Dziwne, jeśli tutaj musiałbym zmieniać kasetę, bo ma ona równe rok i niewiele przebiegu (a i ta sama firma dla przykładu). Prosiłbym o pomoc, bo naprawdę nie wiem już, co o tym myśleć. Nasiedziałem się przy tym co nie miara i trochę czasu spędziłem, a tu taki zonk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.