Skocz do zawartości

[Przerzutka] Irytujące klekotanie podczas jazdy na nierównościach

goorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

mam mały problem, ale coś bardziej irytujący podczas jazdy. Rower to lazaro v3 od roku 2 tys zrobione. Nie wiem czy to na pewno przerzutka tylna czy łańcuch, ale coś mi klekocze jak jeżdżę na nierównościach, np na na ścieżce z kostki albo nierównym asfalcie. Na płaskim asfalcie chodzi cichutko. Od początku coś tam drgało, trzasło i obijało, ale od jakiegoś czasu coraz głośniej słychać. Na starym rowerze z decathlonu nigdy nie miałem takich dźwięków. Nie wiem czy to właśnie kółka w tylnej przerzutce są może nie dokręcone i łańcuch obija, czy nawet stopka coś. Łańcuch regularnie czyszczę, smaruję.

Może trzeba jakoś pookręcać coś, jakieś luzy?

Napisano

Na nierównościach łańcuch może obijać się o tylne widełki - słaba sprężyna przerzutki . Ale to tylko jedna z możliwych przyczyn . Trzeba wszystko sprawdzić i dokręcić . Jeśli  obija się łańcuch to możesz to po prostu zaobserwować . Rozwiązania są dwa - zmienić przerzutkę na lepszą albo nakleić osłonę na widełki .

Kółek przerzutki akurat nie czepiałbym się .

• Mod Team
Napisano

Wyeliminuj rzeczy o których wspomniałeś, czyli odkręć stopkę jeśli jest itp. Jeśli to nie pomoże to przerzutka to regulacji na pierwszy ogień. Raczej korpus przerzutki przy jeździe po kostce nie obija się o tylne widełki.

Napisano

SHIMANO Alivio RD-M4000

Przyjrzałem się bardziej tej rurce i jest z góry troszkę pokiereszowana, łańcuch obija ją raczej. Wcześniej myślałem, że to pozostałości po smarze (próbowałem od expanda na suche warunki, ale jak woda taki rzadki).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...