Skocz do zawartości

[5000] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Już od ponad roku zanosimy się z narzeczoną do zakupu nowych rowerów. Raz już zasięgałem opinii na tym forum, ale niestety zakup nie doszedł do skutku.

Ciągnie nas w teren, a nasze sztywne trekkingi nie za bardzo w tych warunkach dają radę, więc wybór padł na MTB.

Budżet to ok 5000 zł na rower.

Po analizie tego co jest dostępne jesteśmy prawie zdecydowani na Canyony.

Narzeczona [163cm/53kg]:

https://www.canyon.com/en-pl/women-bikes/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-wmn-al-sl-7.0/2075.html

A ja [190cm/90kg] waham się między:

https://www.canyon.com/en-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-7.0/2034.html

https://www.canyon.com/en-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-8.0/2035.html?dwvar_2035_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY&quantity=1

Czy według was warto dopłacić do 8.0? Napędy w obu mi odpowiadają, bo docelowo szukałem 2x11, ale 1x12 swoim zasięgiem odpowiada moim oczekiwaniom.

Brałem też pod uwagę

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html

Bo ma fajny osprzęt i fajną cenę.

Rozważałem też Krossy i Radony , ale w kategoriach damskich jest niestety gorzej niż w Canyonie.

Rowery będą głównie używane do rekreacyjnych wycieczek po trójmiejskich lasach i pagórkach. Ale mamy też w planach turystykę rowerową. I tutaj pytanie, czy widzicie opcje przy tych rowerach , na montaż bagażnika pod sakwy. Mamy sakwy ortlieb i fajnie by było móc je wykorzystać.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Przemek

Napisano

Obczaj decathlonowskiego RR xc500 dla siebie bo ten canyon co podałeś to strasznie biedny (ten damski jeszcze ujdzie ale też skłaniałbym się raczej do dobrania czegoś z deca). Judy silver w rowerze za 5k to rozbój w biały dzień.

Napisano

Patrzyłem na RR xc500 , ale jest....czerwony i to mnie rani :/ Jak by dało się wybrać czarny , to pewnie w niego bym celował.

Napisano

Ok, muszę to rozważyć.

Abstrahując od wyboru modelu, mam inne pytanie. Czy rower  taką geometrią nada się do okazjonalnej turystyki rowerowej? Kilka dni po 100-150 km dziennie?

Napisano

Geometria geometrią - dla mnie zbyt pionowa pozycja powoduje, że rower się właśnie nie nadaje. Wszystko zależy od tego jak się czują twoje nadgarstki : )

Problem w tym, że trudno znaleźć ramy z mocowaniem pod bagażnik w mtb XC ze średniej i wyższej półki : ( 

Z tymi Canyonami to odważnie bez przymiarki : ( tak patrzę, one mają jakieś dziurki w ramie nad hakiem przerzutki ale nie wiem co to jest ... może dolne mocowanie bagażnika a wtedy górne do sztycy.

Napisano

Generalnie w półce cenowej powyżej 4000 w MTB już praktycznie mocowania bagażnika nie występują. Ew. musiałbym zrobić mocowanie na tulejach na ramie. Nie chcę iść w rowery typu fitness z amorkiem albo jakieś typowo wyprawowe modele, bo jednak w większości będę go używał do jazdy na lekko.

Ogólnie byłem niedawno w Decu i XT 100 bardzo mi wpadł w oko, ale potem zacząłem rozważać dołożenie trochę $$. Ale w sumie, może to była by jednak dobra opcja.

Napisano

W niektórych droższych MTB występują, np. Trek X-Caliber9, który ma mocowania na wszystko. Bardzo ciekawa rama, tylko, no właśnie, wysoka cena za niezbyt zaawansowany Judy Silver, no i piasty Formula, na które wielu narzeka, że słabe. Brak domyślnej sztywnej ośki z tyłu.

Jakbyś koniecznie chciał zamontować bagażnik do ramy, która nie ma mocowań, zrobisz to na adapterach, z dobrym skutkiem i bez szkody dla ramy. Jest dużo sposobów, do obejrzenia w Internetach.

RR XC100 fajna opcja. Osprzęt nie jest dużo gorszy niż w XC500, w którym dopłacasz do Reby i lepszych hamulców.

Napisano

Wizualnie ten Trek bardzo fajny :)

A myślicie , ze XC100 dla dziewczyny np. w rozmiarze S będzie ok? Ona już się trochę nakręciła na tego Canyona, ale na plus decathlona przemawia brak wysyłki i serwis na miejscu.

Już analizowałem możliwości montażu bagaznika i wiem , że się da :)

Napisano

I nnie się ten Trek szalenie podoba, nie tyle cały rower, co rama. Chętnie kupiłbym samą ramę i złożył coś pod siebie. XC100 - idźcie i mierzcie. To najlepsze rozwiązanie, do tego obejrzycie go dokładnie, przejedziecie się chociaż po Deklu. Może kupicie 2?

Napisano
Teraz, wkg napisał:

A dół jak przy sztywnych osiach ?

Widziałem tu na forum, że montował ktoś na obejmach.

Teraz, Dokumosa napisał:

Zawsze warto się przymierzyć co w przypadku decathlonu trudne nie jest.

I tu akurat jest problem. Bo w sklepie tylko rozmiar M, a jak chcesz XL to trzeba zamówić i zapłacic. A jak się nie spodoba, to zwrot pieniędzy.

Ale zawsze lepiej przymiarkę zrobić. Niż nie. W nim jedna rzecz mi się nie widzi, to ta strasznie szeroka rura dolna ramy. Ale to już kwestia estetyczna.

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

W tym treku nie zamontujesz sztywnej osi. To budżetowy boost pod qr.

Myślałem o Rockriderze .. W Treku mają wszystko pod bagażnik ... 

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Tylko napęd ciut słaby  - tam macie całkiem całkiem wzniesienia,na Szwajcarii Kaszubskiej również : ((

W którym napęd słaby?

Wzniesienia są, i dlatego patrzymy w kierunku takich rowerów :D

Napisano

Ano w Rockriderze XC100. Napęd 1x 11-42 - dla silnego maratończyka albo na nizinne równiny. 

Tu Canyon rozwala. A Wy potrzebujecie bardzo uniwersalnego napędu -  i na podjazdy i na wyprawy z sakwami, idealny 3x ale 2x też się nada.

Tu ostatnio kolega który - patrząc po zdjęciach i relacjach jest mocny, robi trasy po 300 km pytał jak do kasety 1-42 dołożyć korbę 3x bo mu za twardo na podjazdach : ) 

Napisano

11-50 . Strona coś się wysypała właśnie.

Patrząc w kierunku turystyki to 2x11 jest moim zdaniem najkorzystniejszy. Ale 1x12 ma juz naprawdę niezły zakres przełożen. Czy za twardo ... teraz w jednym treku mamy nexusa 8 i się śmiga :)

Oczywiście rozumiem, że może być ryzyko, że będzie twardo, a na mniejszej zębatce z tyłu zrobi się znów za wolny na prostych i zjazdach.

Napisano

PeQ2-00, XC100 ma 11-50. To jest pewna różnica, on ma Sram NX eagle, nie GX Eagle. Nnno nnnie wiem, jako zupeły leszcz siedzący na 3x9 trochę też bałbym się ograniczenia zakresu, ale pewnie bym zaryzykował.

Napisano

Ludzie zakładają do tego 30, z 32 jest w miarę uniwersalnie.

Nie chcę zaczynać dyskusji o napędach - ja akurat najbardziej nie lubie 2x, uważam, że to chora wydumka :D ale górki, sakwy i 1x to odważnie. A jeszcze jak się trochę piachu trafi to kaplica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...