Skocz do zawartości

[Korba] Sram NX Eagle

garfi85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym zmienić napęd w swoim rowerze, obecnie posiadam napęd 2x10 SRAM, przerzutka przednia X7 2 speed, tył X9 10 speed, manetki X7 Shifters. Suport Truvativ PF30. Chciałbym założyć kompletny napęd SRAM NX Eagle DUB, pytanie czy korba będzie pasować czy muszę też wymienić suport na DUB PF30

Napisano

Ale to znowu trzeba by kupić adapter pf30 do bsa. SRAM z blatami DM ma sporo zalet. M.in. dostępne fabryczne stalowe zębatki, możliwość założenia tarczy mniejszej niż 32T czy uniwersalność boost/nie-boost. Z drugiej strony NX czy GX ma ramiona klasy alivio ;).

Napisano
1 godzinę temu, Ador napisał:

Nie system DUB to średnica ośki 28,99 a PF30  to 30 mm. Kup po prostu korbę Truvativ czy Sram  1x12 w systemie PF30, BB30 i nie będziesz musiał nic wymieniać . Potem dokup https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-grupy-osprzetu-grupa-sram-nx-eagle-1x12-trigger-upgrade-kit-o_l_331_11297.html .

SRAM DUB BB30 Road Innenlagerznalazłem taki suport SRAM DUB pod PressFit30 więc jak widać pasuje :)

Napisano
3 godziny temu, Sabarolus napisał:

Jak już zmieniać korbę i suport to ja włożyłbym Shimano - taniej i prosty i skuteczny system montażu - całkowite przeciwieństwo SRAMa. 

Jesteś w błędzie. To SRAM Dub jest łatwiejszy w montażu. Kupujesz korbę DUB + odpowiedni suport do ramy. Dostępnych jest tyle suportów DUB ile standardów muf suportowych. A np. korby Shimano nie włożysz do mufy BB30 bez adapterów, ewentualnie z jakim suportem zmiennikiem.

Napisano

Wymienilem naped na nx/gx eagle z nx 11s sram. W tym korba gx eagle. Sram robi korby nx/gx/itd eagle pod dub i pod gxp (30). Ponizej screen z sbike.pl. Nie ma koniecznosci wymiany suportu.

BB4-BFF59-8704-43-F5-BFF9-D3-A335074481.

Napisano

GXP to najgorsze uszczelnienia suportu w historii rowerów. Jak już to brać to NX pod DUB i suport. Niedawno na crc/wiggle można było nabyć korby NX za 45-50EUR. W każdym razie jak wspominałem technologicznie ramiona NX/GX to odpowiednik grupy alivio.

Napisano

DOKUMOSA, skad wziales porownanie do alivio korb eagle nx/gx. Jeszcze niedawno xx1 korba 11s wazyla wiecej w karbonie i byla duzo slabsza od dzisiejszej gx eagle (2 lata wstecz). Posiadam suport gxp od okolo 7-8k km, nie mam do dzis w srodku grama syfu. Grupa sram eagle nx plus korba eagle gx wazy mniej niz grupa nx 11s plus korba gx 11s! Malo tego. Sam slx 11s wazy znowu kilka gramow wiecej niz nx 11s plus korba gx 11s. Shimano jakosciowo w tym wypadku odpada.. sorry. Nie chodzi mi o wage, a o jakosc. Cena praktycznie jednakowa.

P.S.  

Szczerze, nie widzialem ani xc, ani enduro, traili czy nawet dh na alivio... a jakos na eagle dzis wszystko stoi.

Napisano

DOKUMOSA, jakie technologie.. o czym Ty mowisz? Odpowiedz na proste pytanie.. alivio to rowery powiedzmy budzetowe a eagle siedzi od tanszych xc pod dh nawet w wersji nx. Z tego co widze wiekszosc twoich wypowiedzi kipi zloscia. Z mojej strony koniec tematu.

Napisano

Korbę GX kupisz za tyle co Alivio?! gdzie Ty masz takie dojścia?!

Pomijam już fakt, że raczej cena to nie jest dokładny wskaźnik bo przerzutka NX kosztuje tyle samo bądź więcej jak Deore XT... tylko co z tego?

Napisano

Czy napisałem, że gdzieś za tyle kupię GX? Chociaż i GXy bywały na crc/wiggle po 50-55EUR niestety pod GXP. Poza tym źle zostałem zrozumiany. Zadałem pytanie (raczej retoryczne) czy uważamy, że NX/NX lepsze od alivio bo kosztuje 2-3x więcej? Żeby nie było wątpliwości całe korby uważam, że za lepsze ze względu na to o czym pisałem w 7. poście. Ramiona jednak trochę odstają od tego co w tym poziomie cenowym można mieć z shimano.

Napisano

Fanboy Alivio i 3x9 11-30T :)

Miałem GXP i HTII - łożyska Shimano szybka padają, czasami po dwóch jazdach już coś trzeszczy itp. Taki urok suportów Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...