Javier0 Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Witam, Szukam kasku na dużą głowę. Do tej pory przymierzałem w różnych sklepach gdzie rozmiar był(jak dobrze pamiętam) 57-61lub 58-62 i zawsze na maksa regulacja a i tak nie wchodził zawsze na głowę. A jak już założyłem to nie zbyt wygodnie leżał. Pytanie moje brzmi gdzie na śląsku okolice Jastrzębia-Rybnik-Wodzisław mogę kupić kask z ciut większą regulacją ? Na internetach będę szukał w ostateczności, wolałbym najpierw na żywo przymierzyć. Budżet myślę optymalnie ok 100-200 zł dla amatora który zaczyna przygodę z rowerem. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 6 Maja 2019 Mod Team Napisano 6 Maja 2019 Sprawdzony na dużą dyńkę (moją): https://www.dadelo.pl/kask-giro-fathom-pd3980/ Ma jednak zasadniczy mankament, domyśl się jaki.
TheJW Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Również to przerabiałem... Na moją głowę pasowały tylko Met Crossover (używałem, uratował mi czaszkę ), wspomniany Giro Fathom (odrzuciłem z powodu takiej a nie innej konstrukcji - uwierał mnie na czubku głowy; za opinią sprzedawcy nie byłem pierwszy ) oraz używany aktualnie Bell Drifter w wersji z MIPS, który wykracza zdecydowanie poza budżet. Wszystkie oczywiście w największym rozmiarze.
MartinGIR Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Kask Protone rozmiar L - super wchodzi na durza i raczej okragla anizeli owalna glowe. Rewelacyjna protekcja - 3 razy sprawdzony na mojej glowie. Co jest w nim super to ze ma w miare "niski" profil" i nie wyglada jak grzyb na glowie. Polecam.
1415chris Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 A gdzie masz Protone po 100-200zl? Co prawda mam juz troche kaskow, w tym Protone ale w tej cenie, to chociazby dla odsprzedania innym( z malym zarobkiem) wzialbym kilka 4 godziny temu, Javier0 napisał: Budżet myślę optymalnie ok 100-200 zł dla amatora który zaczyna przygodę z rowerem.
Mod Team michuuu Napisano 6 Maja 2019 Mod Team Napisano 6 Maja 2019 10 minut temu, MartinGIR napisał: super wchodzi na durza i raczej okragla anizeli owalna glowe włącz korektę bo oczy łzawią.
MartinGIR Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 1 godzinę temu, 1415chris napisał: A gdzie masz Protone po 100-200zl? Co prawda mam juz troche kaskow, w tym Protone ale w tej cenie, to chociazby dla odsprzedania innym( z malym zarobkiem) wzialbym kilka Sorry, przegapilem 100-200 zl.
TheJW Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 2 godziny temu, MartinGIR napisał: 3 razy sprawdzony na mojej glowie 3 razy ten sam...? Jeśli tak, to przy czwartym razie może Ci bardziej zaszkodzić, niż pomóc...
wojtasin Napisano 7 Maja 2019 Napisano 7 Maja 2019 Duży kask z lidla wchodzi na duże i nieforemne baniaki, ale to bieda-opcja ze słabą wentylacją. Używam Met Crossover, jest OK, miałem jakiegoś Giro, który nie był jakoś kosmicznie drogi, występował w kilku rozmiarach, ale nazwy nie pamiętam.
MartinGIR Napisano 7 Maja 2019 Napisano 7 Maja 2019 11 godzin temu, TheJW napisał: 3 razy ten sam...? Jeśli tak, to przy czwartym razie może Ci bardziej zaszkodzić, niż pomóc... 3 razy ten sam model; za kazdym razem nowy kask. P.S. Po angielsku jest takie powiedzenie: when you ASSUME (ass u me) you make an ASS out of U and ME
Javier0 Napisano 7 Maja 2019 Autor Napisano 7 Maja 2019 Kurcze wszystkie w większości po za budżetem, prócz tego met crossover. Z lidla itp sklepów odpada. Wczoraj przymierzałem Kellysa za 175 zł w sklepie w Wodzisławiu który póki co najbardziej leżał mi na głowie. A po pracy do Rybnika podjadę do jednego z większych sklepów w mojej okolicy po przymierzać co mają. Jak coś znajdę to dam znać co kupiłem. Bell Drifter faktycznie po za budżetem jest lecz widzę że mają w sklepie w Rybniku modele bell tracker lub bell traverse może akurat któryś będzie pasował. Dziękuję za pomoc.
Pietern Napisano 7 Maja 2019 Napisano 7 Maja 2019 Ja mam dużą głowę i do tego szeroką. Kask Giro Bishop to wszystko ogarnął, nawet z czapką pod spodem.
Mod Team michuuu Napisano 7 Maja 2019 Mod Team Napisano 7 Maja 2019 Teraz, Javier0 napisał: A po pracy do Rybnika podjadę do jednego z większych sklepów w mojej okolicy po przymierzać co mają. Pamiętaj o małym zapasie na czapkę, bandamę itp.
Zubrr Napisano 7 Maja 2019 Napisano 7 Maja 2019 Dużo zalezy od kształtu skorupy, ja mam głowę szeroką z tyłu, i sprawdza mi się Alpina (jakiś dość podstawowy model, taki mniej więcej: https://www.intersport.pl/sporty/rowery/akcesoria-rowerowe/kaski/kask-alpina-mtb-17-a9719-650964.html). Powinieneś miec jakiś Intersport w pobliżu.
Javier0 Napisano 7 Maja 2019 Autor Napisano 7 Maja 2019 35 minut temu, michuuu napisał: Pamiętaj o małym zapasie na czapkę, bandamę itp. Powiem szczerze zapomniałem o tym by wziąć to pod uwagę 29 minut temu, Zubrr napisał: Dużo zalezy od kształtu skorupy, ja mam głowę szeroką z tyłu, i sprawdza mi się Alpina (jakiś dość podstawowy model, taki mniej więcej: https://www.intersport.pl/sporty/rowery/akcesoria-rowerowe/kaski/kask-alpina-mtb-17-a9719-650964.html). Powinieneś miec jakiś Intersport w pobliżu. Pytanie jaki obwód głowy masz ? bo na stronie widzę rozmiary do 61 a ja mam 62 i nie które kaski mi wchodzą ale na styk. W gliwicach mam w sumie nie daleko najbliżej ten sklep.
Mod Team michuuu Napisano 7 Maja 2019 Mod Team Napisano 7 Maja 2019 Mam 62 i w tym: 23 godziny temu, michuuu napisał: https://www.dadelo.pl/kask-giro-fathom-pd3980/ mam miejsce na czapkę.
Javier0 Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 Kupiłem Alpine Mythos 3.0 black w innym sklepie (ale nie w Rybniku), udało mi się wyrwać go za 240 zł Wiem trochę po za budżetem ale lezy idealnie i zapas na czapkę jest. A przymierzałem Giro ale nie pamiętam jaki model i nie ukrywam fajnie leżał, zapas był ale cena 319 zł. Dziękuję wszystkim za rady. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.