Skocz do zawartości

[kask] jaki kask na dużą głowę

Javier0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam kasku na dużą głowę. Do tej pory przymierzałem w różnych sklepach gdzie rozmiar był(jak dobrze pamiętam) 57-61lub 58-62 i zawsze na maksa regulacja a i tak nie wchodził zawsze na głowę. A jak już założyłem to nie zbyt wygodnie leżał. Pytanie moje brzmi gdzie na śląsku okolice Jastrzębia-Rybnik-Wodzisław mogę kupić kask z ciut większą regulacją ?

Na internetach będę szukał w ostateczności, wolałbym najpierw na żywo przymierzyć.

Budżet myślę optymalnie ok 100-200 zł dla amatora który zaczyna przygodę z rowerem.

Pozdrawiam

Napisano

Również to przerabiałem...
Na moją głowę pasowały tylko Met Crossover (używałem, uratował mi czaszkę :)), wspomniany Giro Fathom (odrzuciłem z powodu takiej a nie innej konstrukcji - uwierał mnie na czubku głowy; za opinią sprzedawcy nie byłem pierwszy :)) oraz używany aktualnie Bell Drifter w wersji z MIPS, który wykracza zdecydowanie poza budżet. Wszystkie oczywiście w największym rozmiarze.

Napisano

Kask Protone rozmiar L - super wchodzi na durza i raczej okragla anizeli owalna glowe.  Rewelacyjna protekcja - 3 razy sprawdzony na mojej glowie.  Co jest w nim super to ze ma w miare "niski" profil" i nie wyglada jak grzyb na glowie.  Polecam.

Napisano

A gdzie masz Protone po 100-200zl? Co prawda mam juz troche kaskow, w tym Protone ale w tej cenie, to chociazby dla odsprzedania innym( z malym zarobkiem) wzialbym kilka ;)

W dniu 6.05.2019 o 12:47, Javier0 napisał:

Budżet myślę optymalnie ok 100-200 zł dla amatora który zaczyna przygodę z rowerem.

Rozwiń  

Napisano
  W dniu 6.05.2019 o 17:12, 1415chris napisał:

A gdzie masz Protone po 100-200zl? Co prawda mam juz troche kaskow, w tym Protone ale w tej cenie, to chociazby dla odsprzedania innym( z malym zarobkiem) wzialbym kilka ;)

Rozwiń  

Sorry, przegapilem 100-200 zl.

Napisano

Duży kask z lidla wchodzi na duże i nieforemne baniaki, ale to bieda-opcja ze słabą wentylacją. Używam Met Crossover, jest OK, miałem jakiegoś Giro, który nie był jakoś kosmicznie drogi, występował w kilku rozmiarach, ale nazwy nie pamiętam.

Napisano
  W dniu 6.05.2019 o 20:04, TheJW napisał:

3 razy ten sam...? Jeśli tak, to przy czwartym razie może Ci bardziej zaszkodzić, niż pomóc...

Rozwiń  

3 razy ten sam model; za kazdym razem nowy kask.

P.S. Po angielsku jest takie powiedzenie: when you ASSUME (ass u me) you make an ASS out of U and ME

Napisano

Kurcze wszystkie w większości po za budżetem, prócz tego met crossover. Z lidla itp sklepów odpada.

Wczoraj przymierzałem Kellysa za 175 zł w sklepie w Wodzisławiu który póki co najbardziej leżał mi na głowie.

A po pracy do Rybnika podjadę do jednego z większych sklepów w mojej okolicy po przymierzać co mają.

Jak coś znajdę to dam znać co kupiłem. Bell Drifter faktycznie po za budżetem jest lecz widzę że mają w sklepie w Rybniku modele bell tracker lub bell traverse może akurat któryś będzie pasował.

Dziękuję za pomoc.

Napisano
  W dniu 7.05.2019 o 09:25, michuuu napisał:

Pamiętaj o małym zapasie na czapkę, bandamę itp.

Rozwiń  

Powiem szczerze zapomniałem o tym by wziąć to pod uwagę :P

W dniu 7.05.2019 o 09:33, Zubrr napisał:

Dużo zalezy od kształtu skorupy, ja mam głowę szeroką z tyłu, i sprawdza mi się Alpina (jakiś dość podstawowy model, taki mniej więcej: https://www.intersport.pl/sporty/rowery/akcesoria-rowerowe/kaski/kask-alpina-mtb-17-a9719-650964.html). Powinieneś miec jakiś Intersport w pobliżu.

Rozwiń  

Pytanie jaki obwód głowy masz ? bo na stronie widzę rozmiary do 61 a ja mam 62 i nie które kaski mi wchodzą ale na styk.

W gliwicach mam w sumie nie daleko najbliżej ten sklep.

Napisano

Kupiłem Alpine Mythos 3.0 black w innym sklepie (ale nie w Rybniku), udało mi się wyrwać go za 240 zł :) Wiem trochę po za budżetem ale lezy idealnie i zapas na czapkę jest.

A przymierzałem Giro ale nie pamiętam jaki model i nie ukrywam fajnie leżał, zapas był ale cena 319 zł.

Dziękuję wszystkim za rady.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.