Skocz do zawartości

[przerzutka] Kółka do przerzutki tylkej Shimano Deore

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możesz wziąć te tańsze, natomiast jeśli to jest do Twojego roweru i chcesz by kółka pożyły kilka sezonów, zdecydowanie polecam te z grupy XT. Te co wybrałeś są na nieuszczelnionych łożyskach ciernych, xt ma górne ceramiczne dolne maszynowe, oba uszczelnione.

Przykład 

https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-deore-xt-ultegra-11t-9-sp-maszyno-7991582938

Napisano

Jedno i to samo. Lepsze 9s są dopiero w Deore XT, gdzie jedno kółko jest na ceramiczny ślizgu, a drugie na łożysku maszynowym.

Osobiście brałbym to:

https://www.decathlon.pl/koka-tacx-t4060-11-zbow-id_8030452.html

Cenowo wyjdzie Ci to samo, a masz już łożyska maszynowe w obydwu kółkach. Jeżdżę już na drugim komplecie takich i ciężko powiedzieć cokolwiek złego. Kręcą się dobrze i są chyba nieco wytrzymalsze niż oryginały Shimano. W sklepach te kółka kosztują 2 razy więcej.

• Mod Team
Napisano
1 godzinę temu, saphrii napisał:

Możesz wziąć te tańsze, natomiast jeśli to jest do Twojego roweru i chcesz by kółka pożyły kilka sezonów, zdecydowanie polecam te z grupy XT. Te co wybrałeś są na nieuszczelnionych łożyskach ciernych, xt ma górne ceramiczne dolne maszynowe, oba uszczelnione.

1 godzinę temu, skom25 napisał:

Deore XT, gdzie jedno kółko jest na ceramiczny ślizgu, a drugie na łożysku maszynowym.

Pozwolę wtrącić swoje mądrości.:D

Padły kółka w moim sramie. Cena nowych oryginalnych, dedykowanych .......... zwalała z nóg. 

Kupiłem "zwykłe" deore na tulejkach ślizgowych. Cenowo 1:5, trwałość 1:1. Wyleczyłem się.

Mowa o sramie 10rz. ale przy 9rz. też jak wyżej byłem wyznawcą maszynowych, ceramicznych, niezniszczalnych, kosmicznych itd.itp.

Jeżeli cena porównywalna to ok. w innym przypadku to szamaństwo.

Napisano

Oczywiście masz rację. Moje wtrącenie miało na celu pokazanie że od samego dołu, do SLX włącznie jest jedno i to samo. Chociaż tak jak pisałem, jeżeli koszt wyjdzie i tak ~30 zł, to ja bym brał TACX z Decathlonu.

Napisano
Godzinę temu, michuuu napisał:

Kupiłem "zwykłe" deore na tulejkach ślizgowych. Cenowo 1:5, trwałość 1:1. Wyleczyłem się. 

Mam wręcz przeciwne doświadczenia. Dopłata SLX do XT - symboliczna, różnica trwałości - kolosalna.
Nieuszczelniane kółka zajeżdżałem w ciągu sezonu / góra dwóch - zaczynały się kolebać, bo piach i woda łatwo wpada w tuleje. Nigdy więcej.
A XT mam 8 czy 9 rok i wszystko gra jak nowe.

Jeśli zależy na cenie, to TACX jak radzi @skom25. Styczności nie miałem, łożyska dobrze wróżą, ale nie wiem jak plastik.

Napisano

Znalazłem zdjęcie przerzutki z tymi kółkami. Przebieg w momencie sprzedaży wynosił jakieś 3500 km.

20180719-145410.jpg

• Mod Team
Napisano
41 minut temu, skom25 napisał:

jeżeli koszt wyjdzie i tak ~30 zł, to ja bym brał TACX z Decathlonu.

jak poniżej:

Godzinę temu, michuuu napisał:

Jeżeli cena porównywalna to ok.

Mam na myśli amatorsko-turystyczne śmiganie bo jak by szukać mikrowatów to pewnie ceramika rządzi.

Napisano

Są od 9 do 11. Tak czy inaczej trzeba przeliczyć ilość ząbków jeżeli są jakieś wątpliwości.

Napisano

Nie chodzi o to że będzie się lżej jechało, tylko że maszynowe są lepiej uszczelnione i praktycznie bezobsługowe.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.04.2019 o 09:19, michuuu napisał:

Pozwolę wtrącić swoje mądrości.:D

Padły kółka w moim sramie. Cena nowych oryginalnych, dedykowanych .......... zwalała z nóg. 

Mowa o sramie 10rz. ale przy 9rz. też jak wyżej byłem wyznawcą maszynowych, ceramicznych, niezniszczalnych, kosmicznych itd.itp.

Wybrałem te Shimano za 19,90. Podczas wymiany okazało się, ze wyglądają identycznie jak te stare (oczywiście nie uwzględniając zużycia). Tak samo łożyska ślizgowe. Założyłem i jest git. Przerzutka ma juz swoje lata i przebieg, więc chyba nie ma sensu za bardzo inwestować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...