Gość Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Posiadam przerzutkę jak w tytule współpracującą z napędem 9 rzędowym. Czy te kółka musza być dokładnie takie https://www.centrumrowerowe.pl/kolka-przerzutki-shimano-deore-lx-slx-105-i-inne-pd3268/ czy wystarcza takie? https://allegro.pl/oferta/kolka-koleczka-przerzutki-alivio-m430-9rz-mega9-7769326329 Na oko to to samo
saphrii Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Możesz wziąć te tańsze, natomiast jeśli to jest do Twojego roweru i chcesz by kółka pożyły kilka sezonów, zdecydowanie polecam te z grupy XT. Te co wybrałeś są na nieuszczelnionych łożyskach ciernych, xt ma górne ceramiczne dolne maszynowe, oba uszczelnione. Przykład https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-deore-xt-ultegra-11t-9-sp-maszyno-7991582938
Gość Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Jedno i to samo. Lepsze 9s są dopiero w Deore XT, gdzie jedno kółko jest na ceramiczny ślizgu, a drugie na łożysku maszynowym. Osobiście brałbym to: https://www.decathlon.pl/koka-tacx-t4060-11-zbow-id_8030452.html Cenowo wyjdzie Ci to samo, a masz już łożyska maszynowe w obydwu kółkach. Jeżdżę już na drugim komplecie takich i ciężko powiedzieć cokolwiek złego. Kręcą się dobrze i są chyba nieco wytrzymalsze niż oryginały Shimano. W sklepach te kółka kosztują 2 razy więcej.
Mod Team michuuu Napisano 30 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, saphrii napisał: Możesz wziąć te tańsze, natomiast jeśli to jest do Twojego roweru i chcesz by kółka pożyły kilka sezonów, zdecydowanie polecam te z grupy XT. Te co wybrałeś są na nieuszczelnionych łożyskach ciernych, xt ma górne ceramiczne dolne maszynowe, oba uszczelnione. 1 godzinę temu, skom25 napisał: Deore XT, gdzie jedno kółko jest na ceramiczny ślizgu, a drugie na łożysku maszynowym. Pozwolę wtrącić swoje mądrości. Padły kółka w moim sramie. Cena nowych oryginalnych, dedykowanych .......... zwalała z nóg. Kupiłem "zwykłe" deore na tulejkach ślizgowych. Cenowo 1:5, trwałość 1:1. Wyleczyłem się. Mowa o sramie 10rz. ale przy 9rz. też jak wyżej byłem wyznawcą maszynowych, ceramicznych, niezniszczalnych, kosmicznych itd.itp. Jeżeli cena porównywalna to ok. w innym przypadku to szamaństwo.
Gość Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Oczywiście masz rację. Moje wtrącenie miało na celu pokazanie że od samego dołu, do SLX włącznie jest jedno i to samo. Chociaż tak jak pisałem, jeżeli koszt wyjdzie i tak ~30 zł, to ja bym brał TACX z Decathlonu.
saphrii Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Godzinę temu, michuuu napisał: Kupiłem "zwykłe" deore na tulejkach ślizgowych. Cenowo 1:5, trwałość 1:1. Wyleczyłem się. Jeżeli cena porównywalna to ok. w innym przypadku to szamaństwo. Mam wręcz przeciwne doświadczenia. Dopłata SLX do XT - symboliczna, różnica trwałości - kolosalna. Nieuszczelniane kółka zajeżdżałem w ciągu sezonu / góra dwóch - zaczynały się kolebać, bo piach i woda łatwo wpada w tuleje. Nigdy więcej. A XT mam 8 czy 9 rok i wszystko gra jak nowe. Jeśli zależy na cenie, to TACX jak radzi @skom25. Styczności nie miałem, łożyska dobrze wróżą, ale nie wiem jak plastik.
Gość Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Znalazłem zdjęcie przerzutki z tymi kółkami. Przebieg w momencie sprzedaży wynosił jakieś 3500 km.
Mod Team michuuu Napisano 30 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2019 41 minut temu, skom25 napisał: jeżeli koszt wyjdzie i tak ~30 zł, to ja bym brał TACX z Decathlonu. jak poniżej: Godzinę temu, michuuu napisał: Jeżeli cena porównywalna to ok. Mam na myśli amatorsko-turystyczne śmiganie bo jak by szukać mikrowatów to pewnie ceramika rządzi.
Janu_sz Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Odnośnie tych TACX nie ma znaczenia, że są do napędów 11, a tutaj pytanie z napędem 9 rz. ?
Gość Napisano 30 Kwietnia 2019 Napisano 30 Kwietnia 2019 Są od 9 do 11. Tak czy inaczej trzeba przeliczyć ilość ząbków jeżeli są jakieś wątpliwości.
Chleje24na7 Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Weź kółeczka od Deore M6000 GS z długimi zębami u góry. Przerzutka działa z nimi zdecydowanie lepiej, niż przy tych małych.
Gość Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Nie chodzi o to że będzie się lżej jechało, tylko że maszynowe są lepiej uszczelnione i praktycznie bezobsługowe.
Chleje24na7 Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Tych drugich też nie ruszam wcale, a jeżdżę enduro.
denyde Napisano 4 Maja 2019 Napisano 4 Maja 2019 Brałbym na maszynowych łożyskach. Obecnie mam takie z BBB i jest okej, cena podobna do tacx.
Gość Napisano 13 Maja 2019 Napisano 13 Maja 2019 W dniu 30.04.2019 o 09:19, michuuu napisał: Pozwolę wtrącić swoje mądrości. Padły kółka w moim sramie. Cena nowych oryginalnych, dedykowanych .......... zwalała z nóg. Kupiłem "zwykłe" deore na tulejkach ślizgowych. Cenowo 1:5, trwałość 1:1. Wyleczyłem się. Mowa o sramie 10rz. ale przy 9rz. też jak wyżej byłem wyznawcą maszynowych, ceramicznych, niezniszczalnych, kosmicznych itd.itp. Jeżeli cena porównywalna to ok. w innym przypadku to szamaństwo. Wybrałem te Shimano za 19,90. Podczas wymiany okazało się, ze wyglądają identycznie jak te stare (oczywiście nie uwzględniając zużycia). Tak samo łożyska ślizgowe. Założyłem i jest git. Przerzutka ma juz swoje lata i przebieg, więc chyba nie ma sensu za bardzo inwestować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.