Skocz do zawartości

[MTB enduro] kellys swag 50 2018 czy dartmoor evo 2019

kubakorona

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed ciężkim wyborem enduro. Pierwsza propozycja to 

https://www.kellysbike.com/pl/enduro-c562/swag-50-p53443

Druga to Dartmoor evo 2019 wersja na kołach 27.5 albo 29. Specyfikacja jest taka sama, różnią się rozmiarem kol 

https://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-29-fsx/dartmoor/blackbird-evo-29

Byłem nastawiony na dartmoora i duże kolo ale mogę kupić kellys w podobnej cenie. na papierze kellys wygląda lepiej.Co myślicie o geometrii obu i który byście wybrali? Proszę o opinie! 

Napisano

Dramatycznej różnicy nie ma. Dartmoor jest ciut bardziej płaski ( 0.5*, to bardzo niewiele ) ale poza tym mają bardzo podobne kąty, i da się to wyregulować mostkiem/pozycją siodła. Za to Kellys ma stanowczo lepszy osprzęt.

Napisano

Szkoda tylko, że kellys nie ma kola 29. Wybierając rower było to priorytetem ale w cenie dartmoora trafiłem swaga na mniejszym kole. Musze to przemyśleć na spokojnie....

Napisano

Blackbird ma Yari z tłumikiem Charger, tym samym, co Lyrik, więc różnica nie powinna być duża, o ile w ogóle jest. 

Jeśli chodzi o geometrię, zależnie od rozmiaru Blackbird jest jakieś 3-4 cm dłuższy od Swaga. Będzie mniej zwrotny, ale dzięki dużym kołom i bardziej agresywnej geometrii będzie sobie lepiej radził w trudnym terenie.

Na papierze Swag ma lepsze zawieszenie, recenzji jednak jest jak na lekarstwo.

Rozważ jeszcze Moona 2.0, który występuje także w odmianie 29": https://www.kross.pl/pl/2019/enduro/moon-2-0

Napisano

To jest rower enduro. Tu koło 29 nie jest must-have. Owszem, jest teraz taki trend żeby wszędzie pakować 29" ale czasami większego sensu to nie ma.

Faktycznie w tym yari wsadzono chargera (również wersję 2) ale z prostą regulacją RC. W lyriku jest RCT3 (poza wolną kompresją jest jeszcze kompresja szybka (3 położenia open, pedal i firm)). Nie jest to jednak jakaś kluczowa różnica. 

Napisano

Duże koła łatwiej przetaczają się po przeszkodach i lepiej trzymają energię rotacyjną, a tym samym prędkość. Zapewniają też lepszą przyczepność.

Nie są niezbędne, co udowodnił m.in. Sam Hill, ale zdecydowanie mają swoje zalety.

Napisano

Mają też wady. M.in. 30% mniejszą sztywność boczną (porównując te same obręcze na tych samych szprychach) i większy moment bezwładności (co jak wspomniałeś w niektórych sytuacjach bywa też zaletą).

Napisano
Teraz, Galvatron napisał:

Duże koła łatwiej przetaczają się po przeszkodach i lepiej trzymają energię rotacyjną, a tym samym prędkość. Zapewniają też lepszą przyczepność.

1. Ile "łatwiej" się przetaczają?
2. Ile "lepiej" trzymają "energię rotacyjną"? Co to w ogóle jest "energia rotacyjna"?
3. Bzdura.

Teraz, Dokumosa napisał:

Mają też wady. M.in. 30% mniejszą sztywność boczną (porównując te same obręcze na tych samych szprychach) i większy moment bezwładności (co jak wspomniałeś w niektórych sytuacjach bywa też zaletą).

30% Taka ładna okrągła liczba? A nie 28%? Rozrysuję to sobie dzisiaj, to zobaczymy ile. Moment bezwładności kół jest w rowerze całkowicie nieistotny.

Napisano

Dlatego szukam dużego kola tym bardziej, że rower xc też mam na 29. jestem mega zadowolony z trakcji przetaczania i prędkości na nim. Pytanie czy w enduro są tak duże różnice w tych trzech aspektach na mniejszym kole.

Dzieki zawieszeniu  swag nie bedzie bujal podczas podjezdzania z kolei w dartmorze zablokuje damper i też na jednymzawiasie nie bedzie tragedii. Jeśli źle kombinuje wyprowadzcie mnie z błędu...

Napisano
35 minut temu, Galvatron napisał:

"Masa rozmieszczona na obwodzie koła ma wpływ na przyspieszanie."

Nie ma. Albo raczej - nie ma mierzalnego.

"Mniejsze koła wywierają też mniejszy efekt żyroskopowy"

Efekt żyroskopowy nie ma _żadnego_ wpływu na dynamikę roweru.

Poza tym, fajny "Artykuł" "mniej, więcej, troszkę, mniej, więcej, troszkę"

Normalsi jednak wszystko łykną. Enyłej - mam 180mm skoku na obu końcach roweru na kole 27.5 i 140 na kole 29". Jakoś ten pierwszy leci po RTV/AGD jak po szynach. Ten drugi zresztą też, ale troszkę mniej.

W ogóle: to http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Rowery_29_.html
I proszę mitów nie powielać. W praktyce odpowiednia kwota zawieszenia wybierze wszystko, i przy 160+ rozmiar koła ma znaczenie głównie dla fetyszystów.

Teraz, kubakorona napisał:

Dzieki zawieszeniu  swag nie bedzie bujal podczas podjezdzania z kolei w dartmorze zablokuje damper i też na jednymzawiasie nie bedzie tragedii. Jeśli źle kombinuje wyprowadzcie mnie z błędu... 

Kellys będzie bujał, bo full ma bujać. Dartmoor się nie zablokuje, bo to mit.

Napisano

Nie liczyłem na aż tak duży odzew! Dzięki Panowie... "burdel" w głowie mam już taki, że nie wiem co wybrać. Za mocno nastawilem sie na blackbirda evo 29 I nawet fajny sprzęt w swagu nie pomaga w decyzji. Wizualnie też bardziej mi się podoba dart, także dzięki wielkiemu kolu. Zawsze mi się podobały duże "kozy" niż mniejsze rowery 

Napisano

@uzurpator Dzięki za artykuł. :)

Blackbird nie ma blokady z tyłu (Monarch Plus R ma tylko regulację odbicia - ang. "rebound"). 

Rower ma przede wszystkim dawać Ci frajdę z jazdy. Jeśli preferujesz 29", to bierz Blackbirda lub Moona.

Napisano

Jak kupię pochwale się co wybrałem. Mam 178 wzrostu wybór rozmiaru M w obu przypadkach mysle,  że będzie dobrym rozwiązaniem?

Jeśli chodzi o opony w kellys czytałem,  że szału nie ma. Wolalbym coś w okolicy 2.4/2.5. Jaka alternatywa? W xc używam continentale i jestem zadowolony 

Napisano

HT chce sobie zostawić na szybki uphill zimą i do domu. Ewentualnie dalsze przejażdżki po lesie.

Co do plusowych też ciekawa opcja, nie bralem ich pod uwagę w sumie

Edit. Waskie obręcze a w szersze w razie czego nie będę inwestowal. Jakas opona 2.5 wystarczy 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czekam aż dartmoor będzie w lokalnym sklepie żeby się do niego przymierzyć. Zapewne kupię darta i wymienię naped na kompletna grupę gx 1x12 a nx sprzedam. Wtedy będę miał wszystko co chciałem szukając roweru.

Fajny ten propain ale szukam coś w cenie 9 tysięcy 

W dniu 26.04.2019 o 17:32, belzebub80 napisał:

szukaj mniej wiecej 450 reach przy twoim wzroscie

https://www.propain-bikes.com/en/bike-spindrift-2019/

Napisano

na dzien dzisiejszy 9900pln dostarczony do domu

wiem ze jeden jest w mojej okolicy ale nigy go nie widzialem na wlasne oczy

• 6 miesięcy temu...
Napisano
4 godziny temu, kubakorona napisał:

Do rzeczy chce wymienić damper ale nie wiem dokladnie na co, wymiar ma mało popularny stad mały problem. 

Na czym polega ta trudnosc?
W tym rozmiarze znalazlem RockShox Super Deluxe RCT, RockShox Super Deluxe Ultimate RCT i RockShox Super Deluxe Ultimate Coil RCT. Domyslam sie, ze chcialbys cos co by pasowalo do tego Yari.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...