Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] Alivio SL-M450 - padła, co na wymianę?

pavco1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie jak w temacie Alivio SL-M450 9rz tył padła (nie zrzuca zawsze biegu na niższy, w górę nie ma problemu, a napięcie linki prawidłowe). Dlatego muszę wymienić na nową. Co będzie kompatybilne z tą manetką może być SL-M4000 9rz?

Napisano

Może zanim wymienisz to sprawdź linkę i pancerze, przy okazji dobrze wyczyść i przesmaruj przerzutkę. M4000 będzie działać, choć wielu forumowiczów uważa iż shadow na 9 rzędach jest upierdliwy w regulacji i użytku. U mnie m4000 zrobiła 3kkm i działa nadal dobrze. Możesz się też zainteresować Deore m591, która jest nieco droższa niż m4000 ale za to normalnego typu. Oczywiście do nowej przerzutki radził bym nową linkę i pancerz. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź, przejechałem ok. 9000 km. Niedawno wymieniałem linki w manetkach (przyrdzewiała i w pancerzu miały opory) i przy okazji wyczyściłem cały napęd łącznie z pancerzami. Deore m591 to chyba jest 10rz, a ja potrzebuję na 9rz, a SL-M450 jest praktycznie niedostępna. Stąd pomysł m4000

Napisano

Też myślałem że hak walnięty. Ale rozebrałem w sumie cały tylni napęd, wyczyściłem i jest ok. Dźwignia manetki po prostu nie zawsze łapie to jest problem. 

Trochę ta m591, a raczej m590 droga (z przesyłką ponad stówę), na ale cóż. Chce się jeździć to nie ma specjalnego wyboru.

Dzięki za odpowiedź 

Napisano
1 godzinę temu, pavco1 napisał:

Niedawno wymieniałem linki w manetkach (przyrdzewiała i w pancerzu miały opory) i przy okazji wyczyściłem cały napęd łącznie z pancerzami

Linki się wymienia razem z pancerzami !!!!

Inaczej skoro ci zardzewiały masz scharatane pancerze i nie działa to!!

Przerzutki się czyści i smaruje , jak piszą koledzy,

Przerzutka przeżywa około 50 000 km!!

No chyba że ją  topisz w błocie z solą.

Żeby lepiej działało to daje się  linki szlifowane, a pancerze się smaruje smarem silikonowym.

Napisano
32 minuty temu, abdesign napisał:

Kolego Ty się najpierw jednak dookreśl bo pytasz o przerzutkę a podajesz symbol manetki...

Cały czas chodziło o manetkę, przerzutka jest sprawna, dzisiaj wymieniłem pancerze, bez zmian. "Wajcha" od manetki, ta od zmiany przełożenia w dół luźno lata i nie zawsze złapie linkę.

Dlatego rozglądam się za kompatybilną manetką, bo model fabryczny nie jest dostępny.

Rower jest po wypadku w ubiegłym roku i do tej pory nie był używany.

Napisano

Masz świadomość jak wygląda manetka sl-m450? Żadna z powyższych odpowiedzi by nie padła gdybyś precyzyjnie opisał i przedmiot i zdarzenie... ludzie się zastanawiają nad hakiem przerzutki, odradzają shadow'y... etc. A Ty połamałeś mechanizm manetki... jak się można tylko domyślać chodzi o sl-m430...

Dowolną manetkę 9s możesz kupić, 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...