ritcheycomprizer Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Witam wszystkich! Kupiłem koronkę deore 32T (dedykowaną chyba do korb fc-m590), ale próba wymiany kończy się fiaskiem, nie nasadza się na te 4 wypustki na kwadracie poniżej śrub. Jest jakby zbyt ciasna. Korba to Fc-m440. Macie jakiś pomysł dlaczego? Sądziłem, że koronki są uniwersalene w ramach mocowania na 4 sruby? Napęd 9 biegowy.
Janu_sz Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Coś robisz nie tak. Dla m440 jak i m590 rozstaw jest ten sam. Złóż to powoli, na spokojnie. P.S. Bez zdjęcia co i jak jak i linku co i gdzie kupiłeś to można wróżyć i wróżyć.
uzurpator Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Wewnętrzny okrąg na którym osadza się średnia koronka może wynosić 44 lub 45mm. Więc - może być. najczęściej jest 44mm, ale niektóre korby Truvativa miały 45mm i był problem.
abdesign Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 One są różne - o ile otwory się zgadzają 104 to jak wspomniał uzurpator różni się średnica osadzenia koronki pomiędzy Y1LD98080 a Y1EA98100 - (Tylko co do tego w tym konkretnym przypadku ma Turvativ?) Pilnik w dłoń i do zdjęcia po 0,5mm
uzurpator Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 @abdesign Truvativ, bo akurat tam się z tym spotkałem
piciu256 Napisano 27 Marca 2019 Napisano 27 Marca 2019 Na twoim miejscu bym spiłował krawędzie osadzenia koronki- wtedy na przyszłość nie będziesz miał problemu bo większa koronka wejdzie bez problemu (itak trzyma ją tarcie wynikające z docisku przez śrubę) a "ciaśniejsza" też się zmieści. Sam tak zrobiłem, też w korbie m440 Osobiście użyłem piłki do metalu- nie posiadam prostokątnego pilnika.
ritcheycomprizer Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 Po pierwsze dzięki za zainteresowanie! Tak jak prosiliście dodaje zdjęcie koronek i ramienia korby. Pomierzyłem też suwmiarką rozstawy: -osadzenie na korbie ma rozstaw: 89,7mm - stary blat: równo 90mm - nowy: 88,2mm Więc trzeba by spiłować prawie po 1mm z każdej stony! I tutaj kolejne pytanie: czy piłować blat czy korbę jak sugerował piciu256? Jaki jest standardowy rozstaw? Bo rzeczywiście nie uśmiecha mi się za każdym razem szlifować koronę.. (Odpowiadając na pytanie Janu_sz'a kupiłem nowy blat na stronie Bikestacji, ale raczej nie mam możliwości zwrotu.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.