Skocz do zawartości

[Pierwsza Szosa] 4500 zł

PawelNAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie :)

Od kilku miesięcy przymierzam się do zakupu pierwszej szosy do max 4500 zł i nie mogę się zdecydować. Interesują mnie tylko nowe rowery, mieszkam na kujawach więc płaskie tereny, rower ma służyć do w miarę regularnych treningów 2-3 razy w tygodniu, trasy około 100 km. Geometra roweru myślę że bardziej w kierunku endurace, osprzęt minimum Tiagra, mam 186 cm wzrostu, szczupła budowa ciała. Przeglądając internet wpadły mi w oko następujące modele (kolejność przypadkowa):

Merida Scultura 300 2019

Scott Speedster 10 2019

Giant Contend SL 2 2019

Kross Vento 4.0 2019

Canyon Endurace al. 6.0

Lapierre Audacio 300 2019

Z wymienionych modeli niestety tylko Lapierre i Krossa oglądałem na żywo i jeszcze Treka Domane AL 4 ale nie podoba mi się wcale. Gdybym mógł się przymierzyć do Canyona to już bym pewnie go wybrał, a tak to nie wiem kompletnie na co się zdecydować i co ewentualnie mógłbym obejrzeć, przymierzyć się i kupić stacjonarnie w Bydgoszczy ( nie interesują mnie rowery z Decathonu ;) )??

Napisano

temat mocno rozkminiany na forum więc pogrzeb w niedalekiej historii bo ludziom nie chce się pisać w kółko tego samego....ale żeby coś Tobie podpowiedzieć to scultura to bardziej sportowy rower i bardzo ciekawy, z endurance dorzuć jeszcze traka domane. I w tym przedziale zwróć uwagę na krossa vento 5.0 na karbonowej ramie ze starszych roczników. Na aledorgo i w sklepach idzie go wyrwać do 4500zł. Geometria bardziej sportowa ale sprzęt ciekawy i dość lekki.

Napisano

Cześć wszystkim!

Szukam roweru na pierwszą szosę i znalazłem trzy promocje, natomiast nie wiem na co się zdecydować :/ Chciałbym, żebyście pomogli mi wybrać najlepszy stosunek jakości do ceny, a jednocześnie najlepszą opcję na pierwszą szosę :) Jeżeli macie coś innego godnego propozycji to piszcie. 

1. Merida Scultura 400 2018 rok pełna grupa Shimano 105, hamulce szczękowe- 4080 zł 

2. Kellys ARC 50 2018 rok, Shimano 105, hamulce tarczowe - 3699 zł

3. Romet Huragan 4 2019 rok, Shimano Tiagra, kaseta Shimano CS-HG500, hamulce szczękowe- 3349 zł

Napisano

kellys arc stabilniejszy na zjazdach, nieco ociężały na podjazdach, bardziej endurance, przewidywalny, cięższy. Scultura bardziej sportowa, lżejsza, fajnie się zbiera, lepiej podjeżdża. Romet w tym zestawieniu bez sensu. Kellys i Merida to dwa różne rowery godne polecenia o nieco innym charakterze. Przymierz obydwa i bierz to na czym się lepiej czujesz.

Napisano

Nasz PRO SL ponownie został doceniony w recenzji: https://www.bikeradar.com/road/gear/category/bikes/road/product/rose-pro-sl-105-review-52514/ kosztuje z wysyłką ok 5000 zł, wersja na Tiagrze kosztuje ok 4300 zł.

Natomiast przy tym wzroście można rozważyć ten model w rozmiarze 59 cm:

https://bit.ly/2OmK5L0   To geometria gran fondo, starsza 105-tka, ale niezłe koła i znakomita, karbonowa rama. W tym pułapie cenowym tj ok 5200 zł raczej bezkonkurencyjny.

Napisano
20 godzin temu, Piter233 napisał:

Płacisz za markę. Za katalogowo 5k masz krossa vento 5.0 na 105. Za katalogowo 6k masz krossa też na tiagrze, ale w carbonie.

Tak, tylko 4,5k to jest max jaki mogę dać za rower... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...