Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] FD-M785 XT 2x10 górny ciąg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używał ktoś FD-M785 top swing  (rzekomo dual pull)  z górnym ciągiem linki?

Linkę da się oczywiście 'opleść' wokół 'obudowy' i skręcić śrubą - z tym że wszelkie prowadnice linki są tylko po jednej stronie (tak jakby tylko przygotowane na dolny ciąg)  -  przy zamontowaniu bez łańcucha i zrzuceniu manetką przerzutka odskakuje bardzo mocno i  linka poprowadzona dołem zsuwa się na sprężynę.

Przerzutka ta jest wszędzie opisywana jako posiadająca możliwość dolnego i górnego ciągu -  liczyć na to że z łańcuchem nie będzie takiego 'uderzenia' i linka nie będzie się zsuwać?

takie oto cudo:

a8c8f3eb43f292524c3bf654fbdb

Napisano

dzięki za fotki - wychodzi na to że mam coś innego (ta duża śruba łapie linkę) , po prostu chyba to jest  tylko pod dolny ciąg:

LmicC5r2U5uiE4qKqkXqVjRLmJma3uF6tkWsyhlM

Napisano

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/FD-M8025-L.html

bach, dolny ciąg

/edit

to jednak to -

na allegro jest błąd - zdjęcie nr 1 jest z fd-m785, reszta ( i to co dostales to fd-m8025 )

I o ile fd-m785  ma różnice zębatek 14 t  ( pojemność )  i największa koronka 38-44  to fd-m8025 ma pojemnosć 10 zębów i największy blat - 34-38.

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m780/FD-M785.html

Napisano

Wwcześniej ja się pomylilem i kupilem FD-M8025-H - tylko koliduje z koszykiem ;)

Zasadniczo potrzebuję złożyć  2x11 , mam manetki  SL-M8000  ,  tył RD-M8000  11s    - tylko nie mogę dobrać odpowiedniej przedniej zmieniarki przy wymaganiach:

- górny ciąg linki , profilaktycznie dual

- obejma 31.8

- top swing

- żeby obsłużyło 2x11     korba  FC-M7000 11s 36-26   tył      11-40

Do tej pory przy 2x10 , korba ta sama , kaseta tył 11-40   używałem przedniej    SRAM GX 2x10   i taką awaryjnie montuję ponownie.

Jak myślisz - co powinno się lepiej sprawować -  to FD-M785 34/38T   czy ten SRAM GX 36/38T  ?     

Obie te przerzutki są dedykowane do  2x10 -   ale pod 2x11  nie widzę zupełnie nic z górnym/dual prowadzeniem linki i top swing . 

Teraz, Dokumosa napisał:

Zależy skąd wziął.

na pudełku jest naklejka Amazona ;)

Napisano

Fd-m785 nie może być bo ma pojemność 14 zębów, a Ty potrzebujesz 10. ( korba 36-26 ). Z tego co widzę to przerzutki z klasyczną obejmą i dual pull ( czyli ciąg górny i dolny ) top swing to tylko do 2x10 grup stosowali. Dedykowane do 2x11  już albo góra albo dół oraz top swing - dół, a down swing - góra.  Nie widzę jakoś przerzutki top swing pod 2x11 na klasyczną obejmę, dla korby 36-26 ( pojemność 10 zębów )  i dual pull...  2x10 widzę, ale czy pasuje tak samo dobrze pod łańcuch 11 sp ? Tego na 100 % nie wiem, pewnie tak, klatka może być ciut szersza dla 10 sp niż dla 11 sp, przez co mogą być minimalne różnice w czasie działania ( szybkości wrzucania/zrzucania ) z węższym 11 sp łańcuchem. @Punkxtr może by się wypowiedział, albo ktoś kto wie ;)

Napisano
45 minut temu, Dokumosa napisał:

Zależy skąd wziął. Niedawno widziałem wysyp przerzutek przednich i manetek XT za 30% ceny w niemieckich sklepach.

No to Proszę umieszczać info o tym w odpowiednim dziale ;)

Napisano

@SoloTM dylematy dylematy....doszedłem do wniosku że spróbuję z tą dedykowaną FD-M8025-H - w sumie to jedyne co mam teraz pasującego , zgadza się pojemność, oprócz down swing to w sumie perfekt.

Koszyk na podkładkach, wygląda słabo - ale jak będzie działać poprawnie to udam że tego nie widzę ...

Na fotce wygląda jakby przerzutka była za wysoko, ale odstęp od zębatki jest 2.5mm , także 'wg naklejki'.

7kTsiN9ccIXtGZtrOCmS3yerLqxOoEiKviFg-1VC

Jeśli kogoś interesuje ta FD-M8025-L ze wspomnianej aukcji to sprzedam po cenie zakupu (69pln+kw). W komplecie adapter na 31.8  (brak na 28.6)

Napisano

Swoją drogą, to gdzieś na 100% jest umieszczony symbol przerzutki. Jestem praktycznie pewny, że nie widziałem jeszcze produktu Shimano który by takiego oznaczenia nie miał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...