Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano Alivio - manetka

a_cis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim !

Ostatnio miałem wypadek, uszkodziłem w rowerze klamkomanetkę.
Klamkomanetka ST-EF505.
Uznałem że kupie osobno hamulec i manetkę.

Hamulec: BR-MT200 (Tył 80zł)

Została manetka. Przerzutka to Shimano Alivio z długim wózkiem. Kaseta 8rz.

Tutaj główne pytanie: Czy do tej przerzutki podejdzie manetka Shimano Acera M310 (8rz) ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Dziękuję bardzo. Temat chyba zamknięty, nie mam już żadnych wątpliwości. Gdybym później napotkał problemy, będę pisał.
Dobranoc

Napisano

Dziękuje. Mam jeszcze jedno, czystoteoretyczne pytanie. 

Czy gdybym zamontował manetkę 7rz a miał kasetę 8rz 

to przerzutka będzie 'przerzucała' pomiędzy najmniejszą i przedostatnią zębatką (czyli 8-2)?

Czy kompletnie to nie zadziała i nic z tego by nie było ?

Napisano

Przypnę się do tematu i spytam która rokuje bardziej precyzyjne działanie 8 biegowej manetki:

Deore LX M569 3x8 rapidfire

albo

Acera SL-M360 Rapidfire 3x8

Muszę zmienić obecną Sram Attack. Przyzwyczajony jestem do rapidfire i wolę zostać przy takiej.

Chyba że macie jakiś inny, dobry typ na 8s dostępny w Polsce.

Napisano

Zdecydowanie sl-m569. Lepsze od nich to sl-m739/740. Ale to trzeba polować. Jeśli masz dostęp do sl-m569 w bdb stanie z calymi monitorkami w dobrej cenie to śmiało kupuj.

Napisano
21 minut temu, mistan napisał:

Deore LX M569 3x8 rapidfire

albo

Acera SL-M360 Rapidfire 3x8

Pytanie raczej - nowe czy używane?

Jeżeli nowe, to zdecydowanie LX. Jeżeli używane LX vs nowa Acera to szedłbym raczej w acerę. Głównie dlatego, że miałem sytuację kiedy manetka rozpadła mi się w ręce po ~30000km.

Napisano

Sl-m569 jak ma sprawne monitorki to ma w 95 % stosunkowo mały przebieg ( jest też srebrna można stan ocenić po wytarciu ) Działa zdecydowanie bardziej miękko od acery. Jest jeszcze alternatywa na aliexpress za 17 dolców z dostawa. Sl-r440-8 . ( nowe )

/edit

Ewentualnie nowych sl-m410 poszukać na aliexpress

Napisano
Teraz, uzurpator napisał:

Jeżeli nowe, to zdecydowanie LX. Jeżeli używane LX vs nowa Acera to szedłbym raczej w acerę. Głównie dlatego, że miałem sytuację kiedy manetka rozpadła mi się w ręce po ~30000km.

Zależy mi przede wszystkim na precyzji działania

Teraz, SoloTM napisał:

Ewentualnie nowych sl-m410 poszukać na aliexpress

No nie mam jak kupić na aliexpress.

Napisano

120zł za 20+ letnie manetki po glebie?

Nowego Altusa bym wolał...

EDIT - tak na marginesie, mam nawet, ale 9 rzędowy, wala się w pudle z częściami. Bardzo dobra manetka, tylko brakuje mi dual release.

Napisano

Może Ty nigdy dobrej manetki na 8 shimano nie miałeś dlatego wolałbyś mieć altusa 8sp. To, że nie ma zaślepki to nie znaczy, że była gleba. Deore xt na 8 sp skończyli właśnie na tym modelu w 1998 roku, nie licząc xtr-a to były najlepsze manetki na 8 sp ever.  No, ale każdy ma prawo mieć plastikowy szajs, byle nowy.

Napisano

W manetkach 8 rzęd jest przepaść pomiędzy wszystkim niżej niż sl-m569, a już szczególnie sl-m739/740. Czuć różnicę w działaniu natychmiast, nawet dla laika. Widać, że poza zaślepką, te manetki ( z resztą niemal nieśmiertelne, na łożyskach maszynowych, nie na ślizgach ) są w bdb stanie. Prawie nie widać zużycia. Można kupić nowe za 115 dolarów plus przesyłka.

https://www.ebay.com/itm/NOS-Shimano-DEORE-XT-SL-M740-8-SPEED-triple-RAPIDFIRE-SL-shifter-BOX-cables/143151561478?epid=1803614863&hash=item21547f7b06:g:q4QAAOSwHTJcd0jQ

a jak zalezy mu na precyzji i długowieczności to lepiej wybrac nie może ( poza kosmicznie drogimi xtr )

A jak bardzo będzie chciał ( uważam za niepotrzebne ) to może kupić cały mechanizm nowy z zaślepką.

https://www.olx.pl/oferta/mechanizm-manetki-deore-xt-m739-m740-nowy-retromtb-manetka-CID767-IDxkWcx.html#1e67df06af

Napisano

Swoją drogą to uszkodzenie manetki w przypadku napędu 8s jest takim momentem w którym warto rozważyć przesiadkę na 9s. Manetkę i tak trzeba kupić,  korba i przerzutki zostają a kaseta i łańcuch zazwyczaj nowe W takim rowerze nie są. 

Napisano

Też prawda ;)

/edit

Nawet budżetowo można to zrobić kupując używaną manetkę deore sl-m510, ( czy podobną za 40-50 pln ) do tego kaseta + łańcuch  hg400-9 + kmc x9.73 ( nowe )= 110 pln i za 150-160 pln mamy 9 sp. Manetki 9 sp chodzą bardziej miękko od 8 sp. Dopiero stare 8 sp deore xt chodzą prawie ( ale nie aż tak miękko ) tak jak 9 sp.

Napisano

No jestem po wymianie jesienią w zasadzie całego napędu, do tego 3 łańcuchy. Została tylko stara przerzutka przednia. Pech że rozwaliłem manetkę.

Z tyłu przerzutka Deore RD-M591, to chyba też 9 biegów. Nie zadziała tu manetka 9s?

Napisano

To jak cały nowy napęd masz i 3 łańcuchy na 8 sp to kup manetkę 8s.  Jak kupisz dowolną nową altus,acera ( albo nawet skądś wygrzebiesz alivio sl-m410 ) to strata wartości po roku będzie spora - połowę. Kupując sl-m569 czy  sl-m739/740 praktycznie nic nie stracisz - bo one się sprzedadzą niemal w cenie zakupu. ( i to wbrew pozorom chodliwy towar bo go mało w bdb stanie i jest doceniany )

Napisano

OK, 8 biegów już wiem co kupić i dzięki za sugestie.

Pojawia się nowa myśl.

Jeżeli by manetka  Deore SL-M510 9-cio biegowa działała w moim zestawieniu, to by już były podwaliny do zmiany napędu na 9-cio rzędowy.

Jak widzicie to?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...