Skocz do zawartości

[Korba] alivio m4000

dzonrandom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje kupic ta korbe. I przerobic ja na jeden  blat narrow wide. Pozniej zajme sie tylem.  Czy ta korba bedzie dzialac w opcji 1x? Niby jest pod 3x9 ale chyba nie ma to znaczenia? 

Dzięki za info. 

Napisano

Wiem. Ale czy az taka roznica w octa a ht2. Niewiem. Zreszta tematow jest mnostwo o tym. Chcialbym tylko wiedziec czy ta 4000 lub 4050 bedzie bez problemow banglac jako 1x z narrow wide. I jeszcze jaka brac dlugosc suportu. Dłuższy czy taka jak mam obecna dl. 

Napisano
10 minut temu, dzonrandom napisał:

Ale czy az taka roznica w octa a ht2.

Ja tam lubię mocno depnąć i różnice odczułem. Wcześniej największy blat mi na tyle chodził na boki, że szurał czasami o przerzutkę. Teraz jest cisza.

Napisano

jest jeszcze lepiej bo teraz weszły MT300 ze zintegrowaną osią. kosztuja 125zł

wersja 44 ma standardowy rozstaw 104/64

HT2 to nie tylko sztywnośc - dużo lepiej się to montuje i serwisuje no i jest parę deko lżejsze

za 2-3 lata suporty octalink będą pewnie trudno dostępne i zaczynać się będą od stówki jak dzisiaj ISIS

Napisano
2 minuty temu, mateo_s napisał:

jest jeszcze lepiej bo teraz weszły MT300 ze zintegrowaną osią. kosztuja 125zł

wersja 44 ma standardowy rozstaw 104/64

Fakt przeoczylem. A bedzie jakas drastyczna roznica pomiedzy acera a alivio? I rozstawem 104 a 96. 

Napisano

różnicy między m4000 a mt300 nawet w wykonczeniu nie ma

rozstaw 104 = duża dostępność zębatek NW za 50zł na allegro albo jeszcze taniej na ali, z 96 juz nie ma tak różowo

Napisano

Weźcie pod uwagę, ze ramiona fc-mt300 i mt210 są jak w tourneyu. Odlew miekki. Alivio ma kute. Te korby ( nie wiem, ale strzelam ) nie beda sztywne.

I korba 44/32/22 acera wazy 1150 gr ( bez suportu ) gdzie np. Deore fc590 ( tylko największą ma alu ,acera wszystkie stal, alivio z resztą też ) waży 800 ?

59 minut temu, mateo_s napisał:

za 2-3 lata suporty octalink będą pewnie trudno dostępne i zaczynać się będą od stówki jak dzisiaj ISIS

Pisz bajki ;)

Napisano

Nie katuje roweru. Nie scigam sie. Bo gdybym tak robil to na zdrowy rozum brałbym wyzsza półkę. Chce poprostu sprobowac 1x i niewydac majatku. Jesli ta mt300 da rade to ok. Jesli warto dolozyc do mt4050. Bo (i tu argumenty) to tak zrobie. Zamawiam z neta i nie mam mozliwosci kupna czegos z rozstawem 104. 

Napisano

mt300 spokojnie da radę, sam kupiłem bo tania ;) Działa idealnie, do tego narrow wide z ali za 50zł do tego oval i śmiga pięknie, skaczę na niej i się nie gnie więc do zwykłej jazdy starczy.

Napisano

No dobra, a jak zdejmę z mojej M590 największy blat, w środek zamiast 32 czy 34 dam 38 to jak to z ramieniem połączyć ? Są jakieś nagwintowane przedłużki zastępujące brakujęj zębatki 44 ?

Ma ktoś fotkę jak to wygląda złożone 2x9 z korby 3x9 ?

Napisano

Jak masz m590 to nic nie musisz zmieniać, zdejmij tylko blaty i w miejsce środkowego zamontuj to co chcesz, jak chcesz przerobić na 2x to potrzebujesz krótsze śruby, jak chcesz dać narrow wide to te fabryczne dadzą radę. 2x według mnie lepiej działa z korba 3x niż z korba 2x (lepsza linia łańcucha), korby 8/9/10/11 się niczym fizycznie nie różnią poza zębatami. 

Napisano

No wyrzuciłbym całkiem największy blat i tak nie jadę więcej niż 36-38 km, a tyle oblecę na T38 z przodu.

Faktycznie, teraz patrzę, że da się. Dobrze rozumuje, zobacz fotkę

Wywalam blat, a sruby i tak to skręcą, mimo, że nie będzie 3 blatu.

Przechwytywanie.JPG

Napisano

No właśnie - po wywaleniu blatu, oryginalne śruby są za długie, jakie, skąd podkładki ( ew. jaką długość mają oryginalne śruby, a jakie trzeba dać żeby zastosować 1 koronkę ( w miejsce np 32 z ) Podkładki zamiast krótszych śrub ( kominów ) 2,7 mm ?

https://allegro.pl/oferta/podkladka-gebhardt-pod-tarcze-blat-korby-2-7mm-7858500287

czy 2 mm ?

https://allegro.pl/oferta/5szt-podkladka-sruby-blatu-singlespeed-ostre-kolo-7274835477

Napisano

Pomierzę i wezmę stąd: https://www.aliexpress.com/item/ZTTO-5Pcs-Bicycle-Chainwheel-Bolts-7075-T6-Aluminum-Alloy-CNC-MTB-Road-Bike-Chainring-Screws-for/32836692331.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.741d2e0encYIps

Wg. tych kominów wychodzi,że podkładka 2 mm.

Jeszcze kwestia manetki, albo wymiana z 3x9 albo kupno nowej. Chyba,że da się śrubami na przerzutce wyregulować, że tylko 1 i 2 będą wchodziły, 3 już nie.

Napisano

Manetka może zostać, przerzutka nie podejdzie (często spada łańcuch, chyba że nie jeździsz w terenie) przerzutka od 2x10 dobrze działa z 9s choć polecam łańcuch 10s tak czy tak, tylko kilka zł droższy a lepiej znosi przekosy.

Napisano

Muszę mieć tak,żeby nie było niespodzianki jak się zapomnę,że nie mam 3, albo przerzutka sporadycznie nabroi.Raz już przy 40km/h leciałem z powodu łańcucha, więcej nie chcę.

I tak mam manetki bez SPEC II, a hamulce M7000, więc wymienię i przynajmniej ścisnę na kierownicy trochę jak obie połącze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...