Piotrop Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Witam wymieniłem łańcuch w moim rowerze bo stary był wyciągnięty sporo , i na nowym łańcuchu na środkowym blacie z przodu strzela jak pedałuje na 1 i 3 jest ok , czytając posty na innych forach piszą że przyczyna to zębata ta na której strzela czyli u mnie 2-ga do wymiany ponieważ stary łańcuch ją "wyrobił pod siebie" i zęby na niej są ostre i nie pasują do nowego możliwe to jest , jeśli tak to kupię taką samą 36t bodajże.
Tatanka Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Mozliwym to jest. Wrzuć fotki blatu do tematu z ocena stanu zuzycia.
Brombosz Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Jeżeli zmieniasz przełożenia zgodnie ze sztuką to winna może być też kaseta, kiedy na środkowym blacie używasz np. jej środkowego zakresu. Poza tym z moich obserwacji wynika, że przednie zębatki "bierze" z reguły na końcu. Skoro u ciebie są już mocno wyrobione to i kaseta pewnie swoje przeżyła.
Piotrop Napisano 26 Lutego 2019 Autor Napisano 26 Lutego 2019 Stan kasety nie jest najgorszy , natomiast zębaki nie wymieniane od nowości , kaseta raczej odpada bo na 1 i 3 blacie nic się z łańcuchem nie dzieje na każdym przełożeniu z tyłu tylko na 2 z przodu strzela jutro dodam zdj zębatki jak pisał wyżej
Brombosz Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 40 minut temu, Piotrop napisał: stary łańcuch ją "wyrobił pod siebie" i zęby na niej są ostre W takim wypadku nawet bez zdjęć można uznać to za pewną przyczynę.
dovectra Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 No to masz zębatkę do wymiany, zęby zaostrzone na ostro....
Piotrop Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 Już byłem w serwisie zamówili mi nową , jednak sytuacja na 1 blacie też jest tylko że przy mocniejszym naciśnięciu na pedały podczas jazdy więc też raczej wina zębatki również do wymiany , czy jest inne prawdopodbieństwo że przez coś innego jest to strzelanie jeśli tak to co to może być ?
dovectra Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 W dniu 26.02.2019 o 20:41, Piotrop napisał: Witam wymieniłem łańcuch w moim rowerze bo stary był wyciągnięty sporo Trzeba kasetę z łańcuchem razem zmieniać, takie są zasady obsługi rowerów. No chyba że masz lekko wyciągnięty łańcuch i jest nadzieja że kaseta przyjmie.
Selvan82 Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Teraz, dovectra napisał: Trzeba kasetę z łańcuchem razem zmieniać, takie są zasady obsługi rowerów. Wszystko zależy od klasy napędu jaki mamy, ja jeżdżę na 3 łańcuchach bo jest ekonomicznie taniej niż wywalać co chwilę ponad 200zł na nową kasetę a poza tym czasami wystarczy wymiana tylko paru koronek w kasecie bo z reguły najbardziej zużywają się twarde przełożenia. Dzięki 3 łańcuchom znacznie przedłużam żywotność całego napędu a ze spinką zmiana trwa sekundy i zakładamy zawsze najmniej rozciągnięty łańcuch ze wszystkich. Generalnie im droższy mamy napęd tym lepiej opłaca się akcja z łańcuchami, jak mamy niskiej klasy to szkoda zachodu i wymieniamy cały zestaw.
abdesign Napisano 2 Marca 2019 Napisano 2 Marca 2019 Napisałeś że "stan kasety nie jest najgorszy" a nad środkową zębatką korby która wygląda jak piła tarczowa się zastanawiałeś... zrób może zdjęcie tej kasety, bo mogę się mylić ale różni ludzie różnie rozumieją "nie najgorszy stan". Korba oczywiście też może mieć zużyte pozostałe zębatki biorąc pod uwagę wygląd środkowej.
Piotrop Napisano 2 Marca 2019 Autor Napisano 2 Marca 2019 Inne zębatki korby są ok 1 blat czasami przeskakuje nowy łańcuch duży blat 3 wogóle na tych przełożeniach z przodu było najmniej jeżdżone najwięcej praktycznie cały czas na środkowym blacie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.