Koru Napisano 25 Lutego 2019 Napisano 25 Lutego 2019 Witam ponownie Znalazłem się tu z tematu [downhill] z działu Warsztat. Jakaas dyskusja została przeprowadzona i kontynuuje ja tutaj że względu na zmianę decyzji. Chciałbym kupić MTB do 2500zl jak w temacie. Może być używany, nawet preferuje, ponieważ jestem świadomy i zostałem uświadomiony, że o nowy w tej cenie będzie ciężko. Mam parę propozycji, linków, ale kierowałem się tam wyłącznie ramą 21-22", kołami 27-29". Natomiast dowiedziałem się że każde z nich ma swoje plusy i minusy. Zacznę od ramy, podoba mi się (czysto osobista preferencja) rower z górną (szczerze nie wiem jak się to nazywa, belka, rurka :P) pochyloną trochę w dół, a nie idealnie poziomą. Co, z tego co zrozumiałem, daje możliwość później na regulowaną sztycę (też nie wiem co to, ale doksztalce się ze wszelkich terminów :P). Dalej koła, ponoć 27,5 i 29 maja swoje wady i zalety. Można prosić o jakiś skrót na chłopski rozum jakie to cechy? Mam około 185cm wzrostu (nikt jakoś nie umie tego poprawnie zmierzyć...) i 83-85kg wagi. Poniższe linki z rowerami są szukane na podstawie, tak jak pisałem, wielkości kół i ramy oraz amortyzatora rock shox i osprzętu Deore. Ponoć w tej cenie ma to być dobre rozwiązanie. Z góry dzięki za pomoc, a teraz zarzucam jakieś oferty z prośbą o weryfikację i krytykę przede wszystkim ;] https://m.olx.pl/oferta/cube-acid-29r-rock-shox-air-shimano-deore-xt-merida-trek-scott-giant-CID767-IDyLjq2.html#position=5&page=4 https://m.olx.pl/oferta/rower-gorski-cube-attention-sl-45cm-shimano-deore-xt-3x10-rockshox-CID767-IDymvfS.html#position=10&page=4 https://m.olx.pl/oferta/bulls-lt29-27-dore-xt-rock-shox-blokada-kola-29-CID767-IDyAkAu.html#position=9&page=6 https://m.olx.pl/oferta/cube-attention-27-5-deore-xt-rock-shox-hydraulika-CID767-IDxYJ9V.html#position=8&page=9 https://m.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-orbea-alma-h50-CID767-IDypora.html#position=8&page=1 I ten jest w dość domyślnym wyposażeniu, ale ponoć firma dobra (tak wiem niesamowity wyznacznik jakości roweru 'firma ponoć dobra') https://m.olx.pl/oferta/sprzedam-merida-big-nine-300-2017-CID767-IDyB6Bw.html#position=12&page=2
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lutego 2019 Mod Team Napisano 25 Lutego 2019 Po pierwsze : rama 21 - 22" będzie za duża ( wyjątkiem może być ten pierwszy Cube ) - według mnie 20" w przypadku kół 27,5" i 19" przy kołach 29" powinno być OK ( zakładając, że nie jesteś przywiązany do wielgachnych ram typu trzepak ). Po drugie : szukaj raczej 29" - rower mniej zwrotny, ale w pozostałych kwestiach będzie miał przewagę ( no może poza nieco wyższą masą ). Zanim cokolwiek kupisz, to najpierw się przymierz - drugi i trzeci Cube będą za małe Orbea i Merida wydają się ciekawe, zwłaszcza gdybyś miał lekko prosportowe zacięcie - zresztą widać kto był ich właścicielem Pod rekreację ten pierwszy Cube byłby jak znalazł Tzw. sloping górnej rury wynika po częsci z geometrii, a po części z rozmiaru - im większy, tym mniejszy spadek rury...
Rulez Napisano 25 Lutego 2019 Napisano 25 Lutego 2019 Im większy sloping, to raczej większy spadek górnej rury ...
Ilia Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 www.1enduro.pl/rozmiar-kol-do-enduro-26-27-5-29/ Tutaj trochę o rozmiarach kół. Co prawda w enduro, ale w XC wygląda to podobnie.
Koru Napisano 26 Lutego 2019 Autor Napisano 26 Lutego 2019 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Orbea i Merida wydają się ciekawe, zwłaszcza gdybyś miał lekko prosportowe zacięcie - zresztą widać kto był ich właścicielem Pod rekreację ten pierwszy Cube byłby jak znalazł OK, powiedzmy że wezmę te 3 pod uwagę. A skąd ten podział? Na podstawie czego podzieliłeś je na "prosportowe zacięcie" i rekreację? I jaka jest definicja rekreacji w tym wypadku? Bo prosportowe to rozumiem że chodzi o jakieś startowanie w zawodach sobie, tak? EDIT: Widzę se Orbea ma niedziałającą blokadę. Czy to powinno zostać naprawione? Może odbić się na amortyzatorze jakoś? Jakie mogą być koszty takiej naprawy?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Lutego 2019 Mod Team Napisano 26 Lutego 2019 To po kolei...Rulez Uwaga dotyczyła rozmiaru - tzn. im jest on większy, tym sloping jest mniejszy Koru Cube jest znany z dość komfortowej/rekreacyjnej geometrii - nawet w niektórych modelach z Race w nazwie, daleko jej do ściganckiej. Oczywiście nie twierdzę, że Merida i Orbea są jakieś super sportowe, ale na pewno do sportu nadają się bardziej niż typowy Cube ( w tym przypadku Acid ) - są również nieco nowocześniejsze pod względem budowy ram, które mają taperowane główki. Tak, prosportowe - czyli w domyśle dla kogoś ostro jeżdżącego lub startującego w zawodach, ewentualnie aspirującego do bycia "pro" Rekreacja po pierwsze wynika z budowy/geometrii roweru, a po drugie z przeciętnych możliwości kondycyjnych i technicznych kierującego - oczywiście można mieć te możliwości, a nie chcieć z nich korzystać i wtedy też będzie to rekreacja Z tego co zrozumiałem, to w Orbei tylko manetka zdalnej blokady amortyzatora jest niesprawna - jak to nie jest must have dla Ciebie, to nie zwracaj na to uwagi.
Koru Napisano 26 Lutego 2019 Autor Napisano 26 Lutego 2019 Ok, bo niestety nie umiem do końca poprawnie skorzystać z Twojego wywodu - nie wspominając, że nie widzę różnicy w ramie między Cubem z pierwszego linku, a Meridą z ostatniego Planując jeździć bardzo regularnie (nie wiem czy codziennie, chodzi o czas) i amatorsko spróbować jakichś zawodów, bo ja jak się do czegoś biorę to muszę się spróbować w czymś, to raczej podchodzi pod ten prosportowy charakter? Na pewno będę starał się mierzyć sobie czasy przejazdów, poprawiać je etc, z dziewczyną pewnie będę sobie wyjeżdżał na spokojne wyprawy, ale znam osoby z którymi oraz samemu będę jeździł raczej na poprawianie czasów, kondycji własnej i wybieranie coraz trudniejszych tras. Do czegoś takiego już raczej Merida/Orbea? A jeśli to który z nich wypada technicznie lepiej? Dla mnie różnica jest w pedałach, tyle widzę. SPD vs platformy. Dużo dobrego słyszałem o SPD i czytałem też o obu i porównania. Jedyne co mogę spytać to to czy warto się uczyć na SPD od razu czy tak jak wyczytałem - platformy uczą techniki jazdy, a potem dopiero przejść na "klik".
Koru Napisano 26 Lutego 2019 Autor Napisano 26 Lutego 2019 Sorki, jakoś 3 razy czytałem ten post w odstępach czasu zanim zrozumiałem. Niekumaty dziś jestem Czyli będę podpadał pod raczej sportowe zacięcie, zwłaszcza kondycyjnie na pewno przekraczał przeciętność, bo boks trochę trenowałem a co za tym idzie biegałem i dbałem o płuca przede wszystkim ;] Więc powiedzmy że odhaczamy Cube'a na bok. Zostaje więc pytanie Merida czy Orbea z linków wyżej, bo nic ciekawego nowego nie pojawiło się z ogłoszeń. Tu akurat zostają pytania z poprzedniego posta (którego nie mogłem edytować z jakiegoś powodu). Który, dlaczego i jak można by było ubić cenę jeszcze. Nie wiem jak negocjować rower, o co pytać
Ilia Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Jak możesz to bierz SPD, tylko musisz mieć też buty SPD by z tego skorzystać. Nie trzeba się nic uczyć. Jak Ci na początku nie podejdą to założysz najwyżej zwykłe platformówki, a SPDki zostawisz na później. Podpowiedziałbym coś więcej ale muszę spadać tera.
Koru Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 No to Orbea ma SPD, taka cena jest w miarę ok za ten rower czy powinienem coś zbić z ceny jeszcze? A jak tak, to czym zbijać? Jakie argumenty?
Ilia Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Kiedyś przed kupnem roweru używanego zadzwoniłem do sprzedającego by mi opowiedział coś o rowerze, który chciałem kupić. Ogólnie w jakim jest stanie i czy ewentualnie coś trzeba wymieniać. Ogólnie sprawiałem wrażenie takiego jelenia, który już się napalił na ten rower ale nie ogarnia nawet podstawowego nazewnictwa. Z rozmowy wynikło, że rower nosi jakieś ślady użytkowania, jakieś ryski i td. ale ogólnie jest w pełni sprawny i gotowy do jazdy. Na miejscu, na pierwszy rzut oka rower wyglądał tak, że taki jeleń po prostu zadowolony by go kupił. Podczas oglądania za to wyszło, że np. pokrętła w amortyzatorze ledwo się obracają z powodu brudu pod nimi. Że sprzedający nie ma żadnego kwitka, że w ogóle robił serwis amortyzatora, a podczas rozmowy mówił, że robił. Wyszło jeszcze, że np. hamulce są już trochę zapowietrzone, że opony są stare i popękane, że przerzutki nie chodzą do końca tak dobrze jak powinny i jakieś dodatkowe pierdoły w stylu kończących się klocków, trochę zużytej kasety i td. Po tym sprzedający stwierdził, że nie był do końca świadomy tych wad i że odda rower do serwisu, a ja potem po niego przyjadę. Ja stwierdziłem, że daleko musiałem po niego jechać (20 km ) i nie chcę drugi raz specjalnie po niego jechać do tego czekać, aż ktoś zrobi serwis. Po za tym myślę, że po naszej rozmowie kontakt by się pewnie urwał, a rower zostałby wystawiony po pewnym czasie ponownie w oczekiwaniu na jakiegoś jelenia. Zaproponowałem, że odejmie koszty serwisu, a ja go kupię w takim stanie w jakim jest. Potem jeszcze koszty serwisu liczyliśmy według cennika Harfa-Harryson, najdroższego serwisu jaki w ogóle znam. Ale na moje szczęście taki pierwszy wyskoczył w google. Potem trochę odpuściłem, bo cena serwisu po podliczeniu zaczęła sięgać ceny roweru. Kiedyś gdy kupowałem rower w sklepie pogadałem po prostu ze sprzedawcą kiedy mają najniższe ceny, że nie mam dużo kasy i poluję na jak najlepszą okazję i na dzień dobry sprzedali mi rower z rabatem 40%. Innym razem chciałem kupić rower w sklepie, ale potestowy. Ogólnie wszystko cacy, razem z gwarancją i td., a na miejscu okazało się, że z jakiś dziwnych przyczyn nie mogą mi dać paragonu. Zaproponowałem, że spiszemy umowę taką jak na kupno/sprzedaży używanego samochodu. W końcu to był rower za 10 baniek. Umowę z wszelkimi paragrafami,oświadczeniami o stanie, warunkiem było też, że mają mi dostarczyć ten paragon, jakąś instrukcję i td. w ciągu dwóch tygodni, oraz, że jeśli warunki nie zostaną spełnione mogę wycofać się z umowy. Odczekałem te dwa tygodnie, zadzwoniłem, czemu nie dostarczyli paragonu, że ogólnie przeczuwam, że to jakaś lipa i chcę wycofać się z umowy. W zamian, żebym go nie oddawał nie dostałem co prawda kasy, ale dostałem zapas mleka, jakieś części, opony i różne rowerowe przydasie. Taki ze mnie janusz biznesu O Orbei możesz pogadać z gościem, że może coś spuści bo 2,5 tys. za taki rower to według mnie trochę dużo.
Ilia Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Po przeczytaniu o Meridzie i Orbei na dzień dobry bardziej skłaniałbym się w stronę Meridy. Pewnie ma mniejszy przebieg, bo nadal jest w sklepowej specyfikacji czyli pewnie nic się nie zepsuło, ani zużyło. Ten XC 30 z Orbei to najniższa, najtańsza półka RockShoxa, jest porównywalny z tym XCR. Mają te same regulacje, są podobnie zbudowane do tego XCR ma ciut lepsze golenie. Manetki to prawie to samo, mechanizmy mają identyczne, jedynie przerzutka z tyłu to Deore, a nie XT. Orbea z jakichś powodów miała wymieniane tarcze i amortyzator, czyli trochę historii ten rower już ma. Po za tym dobry masz rozrzut. Jeden ze Szczecina, drugi z Poznania. Myślę, że masz szansę bliżej siebie znaleźć coś lepszego lub w lepszej cenie.
Koru Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 Ups, właśnie na amprek patrzyłem tylko firmą :x Myślałem o wysyłce kurierem, bo ogólnie szukanie blisko siebie będzie problematyczne jeżeli chodzi o czas żeby pojechać, obadać temat i w ogóle. A dla mnie niestety przejażdżka wiele nie zmieni. Największą decyzja w kupnie jesteście Wy, bo nie umiem ocenić czy rower jest ok czy nie. Dla mnie jeździ lub nie. Dopóki się w to nie wgłębię no to jazda testowa czy coś nie mają większego znaczenia dla mnie. Chyba że rozmiar ramy ewentualnie. Ale spróbuję ograniczyć wyszukiwanie, zoabczymy co wyjdzie. Ale przelecialem całego olx i tylko te wyniki były chyba godne uwagi. Jeszcze allegro mogę obczaić potem
Koru Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 https://allegro.pl/oferta/corratec-30-xt-hydraulika-blokada-air-jak-nowy-7833212850 https://allegro.pl/oferta/rower-cube-attention-29-slx-rockshox-3x10-110-7865968896 https://allegro.pl/oferta/shockblaze-enemy-prot9-7870683863 A tu amortyzator z tyłu. Nie przekonuje mnie to jakoś, ale to wszystko co mądrego (chyba) oferuje allegro z filtrami, więc dorzucę jako trzeci. Jest to oferta całego allegro, a olx też nic nie oferuje nowego więc strach zwężać promień szukania. Na olx zawężonym do 100km sensowne były 3 rowery, ale wszystkie na kołach 26"
Koru Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 Zastanowiło mnie dlaczego jest tak mały rynek rowerów, na allegro faktycznie a na olx miałem filtr za dużo ;P Jednak coś jest i to całkiem blisko https://m.olx.pl/oferta/merida-big-nine-300-kolo-29-rozmiar-m-CID767-IDxiuZ0.html#position=11&page=1 Najbardziej interesujący chyba, bo niedawno kupiony ponoć, Merida. https://m.olx.pl/oferta/cube-attention-sl-29-CID767-IDvJLX0.html#position=4&page=2 Tu żadnej specyfikacji, chyba że poznacie coś po wyglądzie :x https://m.olx.pl/oferta/cube-attention-29er-rama-19cali-CID767-IDvJQDP.html#position=5&page=3 Tu to samo. https://m.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-CID767-IDyuKMt.html#position=11&page=7 Tu też mało informacji ale są zdjęcia
Ilia Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Tyle linków wrzucasz, że ciężko to wszystko ze sobą porównać. Nawet jak dokładnie nie wiesz na co zwracać uwagę to dobrze żebyś rower zobaczył i pojeździł nim przed kupnem. Zobaczysz czy sprzedający nie zataił jakiejś wady, czy np. przerzutki dobrze chodzą i czy w ogóle na żywo Ci się ten rower podoba. Merida odpada bo ma rozmiar ramy M, a Ty potrzebujesz L. Ja bym się zainteresował tym zielonym Cubem. Jak skontaktujesz się z gościem to może dorzuci specyfikację i coś dopowie. Ten czarny to taka trochę gorsza wersja tego zielonego i widać, że bardziej styrany. Treka możesz zupełnie odpuścić sobie. Części typu Altus są w rowerach z marketu. Nie pojeździsz na tym zbyt wiele.
Koru Napisano 28 Lutego 2019 Autor Napisano 28 Lutego 2019 Wiem, rozumiem jak najbardziej, no niestety ciężko mi też szukać nie bardzo wiedząc czego sie szuka. Wrzucam takie oferty, które moooże mogą być interesujące, po tym co jest odrzucane bądź uznawane za godne zainteresowania powoli dochodzę do wniosków czego szukać czego nie. Zielony Cube, kontaktowałem się z gościem, ale... On nie ma pojęcia o tym rowerze nic. Nie jest w stanie mi żadnych konkretów napisać, poza tym "nie ma na to czasu". Przywiózł go kiedyś z jakiegoś InterSportu w Austrii, nie wie czy to jest jego oryginalna specyfikacja, czy nie, wymienił niedawno tylko hamulce zaciski i zmienił płyn. Tak powiedział więc w końcu nie wiem czy hamulce całe, czy tylko zaciski czy co :/ EDIT: I coś wspominał, że oddaje czy że oddawał go do serwisu Cube'a. Plus sprawdziłem w necie, z wyglądu to jest oryginalny rower.https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-bluenorange-2019/ Jeszcze coś takiego wyłuskałem z OLX'ahttps://www.olx.pl/oferta/rower-cube-attention-sl-21-2017-CID767-IDyJW5i.html?fbclid=IwAR1ADlEVdY1FJJ7ZgUZx5XnV98d-NwVXQFFMXMfst9y28sY1xecZm60pmf8#position=5&page=1 Rowerów może i mało nie jest, ale jednak naprawdę spora część tych, które uważam za godne uwagi jest na 26calowych kołach. Szukając już tak w okolicy 50km od domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.