Skocz do zawartości

[Kaseta] Wymiana 11-28 na 11-32

Sm0k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję wymianę kasety 11-28 na 11-32 w moim Tribanie 540. Wiem, że wózek przerzutki przyjmie nową kasetę bez problemu. Czy jest to operacja "plug&play" czy też po wymianie trzeba będzie jeszcze dokonać regulacji tylnej przerzutki? Nowy łańcuch powinnien być dłuższy czy może być tej samej długości co stary?

Pozdrawiam

Napisano

Długość łańcucha - wyjdzie w praniu. Najwyżej do kolejnej jego wymiany będziesz musiał pamiętać, zeby nie wrzucać duża-duża.

Co do przerzutki - będziesz musiał pokręcić jedną śrubką żeby odsunąć górne kółko od kasety i powinno wystarczyć.

I to by było na tyle.

Napisano

@heavy_puchatek dzięki za odpowiedź. Masz na myśli jedną z tych dwóch śrubek, którymi reguluje się zakres pracy przerzutki (H i L)? Łańcuch i tak muszę wymienić więc pewnie zanim założę nowy przetestuję na starym czy długość pasuje.

Napisano

Jaki masz model przerzutki? Pojemność wózka to jedno, ale przerzutka musi jeszcze być kompatybilna z koronką 32T. Można korygować ustawienie przerzutki tak jak napisał heavy_puchatek , ale próba dopasowania przerzutki do zbyt dużej koronki skończy się terkotaniem górnego kółeczka przerzutki podczas pracy łańcucha. 

Napisano

Przerzutka to Shimano 105 5800 i z tego co wiem ten model może obsłużyć koronkę 32T bez problemu

Napisano

Jeżeli masz wersje z wózkiem GS, to ma ona pojemność 37T i obsługuje kasety max 32T. Po wymianie kasety mogą być potrzebne drobne korekty baryłką od naciągu linki i korekta odsunięcia górnego kółka od największej zębatki kasety przy pomocy śrubki nr 2.

EV-RD-5800-3712C.pdf

• 1 rok później...
Napisano

Sora z wózkiem GS powinna obsłużyć kasetę 11-32. Ale żeby potwierdzić na 100% musisz podać model przerzutki. W załączniku brak danych, a ze zdjęcia nie jestem pewien modelu.

Napisano
3 godziny temu, pawelj5 napisał:

Sora z wózkiem GS powinna obsłużyć kasetę 11-32. Ale żeby potwierdzić na 100% musisz podać model przerzutki. W załączniku brak danych, a ze zdjęcia nie jestem pewien modelu.

Przepraszam, nie byłem w stanie podać dokładnego modelu  przerzutki, byłem poza domem.

Shimano RD-3500

shimano-rd.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...