verul Napisano 31 Stycznia 2019 Napisano 31 Stycznia 2019 4 minuty temu, Stujumper napisał: Oho hasło Ftp... To nie ma znaczenia ile kto generuje, bo wysilek przy progu dla kazdego jest na podobnym poziomie uciazliwosci. I kazdy czy to niedzielny amator czy zawodowiec z pro touru bedzie na progu zasapany i zgrzany jak diabli wiec wentylator i otwarte okno sa przydatne Teraz, michuuu napisał: Obserwuję Airly i jak jest syfiaste powietrze w okolicy to nie cisnę na rowerze więc trenażerując na balkonie łykać to co wisi w powietrzu trochę bez sensu. Sluszna uwaga ze zima to nie za ciekawie wyglada u nas.
TheJW Napisano 31 Stycznia 2019 Napisano 31 Stycznia 2019 6 godzin temu, Stujumper napisał: kupic se browary po treningu? Dobry browar po treningu/zawodach nie jest zły! Na regenerację mięśni jak znalazł. Regularnie korzystałem z tych dobrodziejstw w poprzednim sezonie, będę i w tym.
Martinus_vm Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 Widzę, że rozwinęła się dyskusja Ja nie lubię jazdy w zimie. Nie lubię w ogóle zimna. Z medycznego punktu widzenia - długotrwały, intensywny wysiłek na mrozie jest szkodliwy przede wszystkim dla płuc. Z racji tego, że na mrozie chwila moment zatyka się nos , oddycha się przez usta. O ile nos poprzez cały system małżowin oczyszcza i ociepla wdychane powietrze, to oddychając ustami podrażnia się nabłonek krtani i przede wszystkich oskrzela. Na dłuższą metę to prowadzi do astmy lub jej pogłębienia ( sam mam astmę). Nie jest przypadkiem, że większość biegaczy narciarskich czy łyżwiarzy szybkich faktycznie ma astmę. Dwa - w czasie treningu włączam na maksymalny poziom oczyszczacz powietrza, wierzę że to trochę pomaga na smoga. Z drugiej strony boję się, że moje pomieszczenie będzie niedostatecznie wentylowane, bo żeby wyrównać zużycie powietrza w czasie wysiłku trzeba doprowadzić w ciągu godziny 80-100 m3 czystego powietrza ( w warunkach polskich to raczej smogu ) do pomieszczenia. Dodatkowo po takim wysiłku pić browary - może zaszumieć ostro w głowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.