Skocz do zawartości

[triki] tylko MTB

MeSky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dużo jest tematów dot. trików ale nie znalazłem takiego który traktuje tylko o sztuczkach (trikach) na rowerach MTB.

Co jak co ale mój 14kg rowerek ładnie wybija się z progów zwalniających i szybuje niczym skoczek narciarski... Ostatnio zaczynam ćwiczyć wybijanie się z płaskiego by komfortowo opuścić drogę i kontynuować jazdę chodnikiem :) Myslę że jakiś 20cm wybicia z płaskiego jest możliwe. Muszę potrenować utrzymanie roweru w poziomie w fazie lotu... myslę że trzeba wybijając się zacisnąć uda o siodełko by dźwignąć tylną część roweru do góry.

Jeśli macie coś własnego to piszcie... im bardziej dokładne/techniczne opisy tym lepiej :P

Napisano

Co to wskakiwania na krawężniki to są różne techniki :P W noskach czy spd będzie łatwiej :P A na zwykłych pedałach to wystarczy wstać z siodełka i na ugietych nogach podciągnąc kierownice podskakując razem z rowerem próbując hmmm... "przekręcić" rower do przodu rękoma, aby unieść nieco tył :P To chyba tyle. Trzeba do tego dojść samemu :)

A co to tricków, to da sie ejszcze na jednym kole jezdzić i takie tam :P

Warto jeszcze nauczyć sie stójki :)

Napisano

raczej żadne fanaberie z przytrzymywaniem siodełka kolanami ci nie wyjdą. (a nawet jak wyjdą to więcej już nie bedziesz chciał ich robić;) poszukaj wsrod streetowych wskazówek przepis na bunny hopa. On oprócz stójki przydaje się najbardziej.

Napisano

tak j.w.

Oczywiście stoppie, stójka(pożyteczne zwłaszcza jak się ma spd), wheelie no i bunny hop...

Ze wskakiwaniem na krawężnik problemu nie ma poprostu sztywno trzymamy kierę, stopy na pedalach(w tym wypadku klasyczne,alu;MTB) no i podskakujemy. No problem. Jak komuś nie wychodzi to niech spróbuje w trakcie jazdy przenieść ciężar ciała na kierownicę(ręce) i lekko dociskając stopy do pedałów poderwać tylne koło(w trakcie jazdy; samymi stopami)... "C'est facile et utile" ;) jeszcze jak mi się nudzi to mogę robiąć stoppie przekręcić rower na przednim kole o 90-150* raz tylko udało mi się o 180*

Napisano

możliwe ale na pewno bardziej dla kół: opona i dętka wgniatana w ziemię łatwo może strzelić... Ja mam tylko RST więc nawet jak się rozleci to kupię coś lepszego

• 2 tygodnie później...
Napisano

A dualówka (wszelkaie odmiany - do dirtu,streetu,fr) to nei MTB ? A co ? BMX ? Na zwykłym góralu (ktory się różni praktycznie rozmiarem ramy - a i tą można jakąś mniejszą kupić) można zrobić bardzo dużo. Poprostu na niskosiodłowcu jest się łatwiej nauczyć. A co do podskoków to zapoznajcie się z żabką (hop) - to jest podskok 2 kołami równocześnie - łatwiejszy niż bunyy (tu najpierw przód potem tyl się odrywa) i bardzo prosto się można w bok skakać nauczyć. A z przydatnych trików to jeszcze jest zap-tap. Chyba najłatwiejszy sposób na dostanie się z ulicy na chodnik. Polega na tym ze podjezdza sie do krawedzi, wstawia sie na chodnik przedni kolo, a potem bez uzywania hamulca podnosi sie tylnie i juz sie jest na chodniku bez walenia kolem w krawedz - zwlaszcza jak ktoś chce wskoczyc na chodnik jadac prostopadle do niego i nie umie dobrz skakac to radze stosowac tą technikę.

Napisano

Fajna miejscówka... gdzie kręcone??

Chyba u mnie w okolicy :) -Białystok przed teatrem ?

A piosenka to oczywiście Bushman - No one else , dobre do szybkiej jazdy .

Napisano

Fajne filmiki tylko krotkie trochu :)

Czy ja dobrze widzialem ze tam SPDy byly? :034:

Ja nie wiem czemu ale czasem mam leki przed trikami w SPD... ale najwyzszy czas to przelamac i rzucic w cholere :D;)

A oprocz tego umiem stojke i bunnego :)

Napisano

A ja umiem side hopa, front, back pivota, barspina, bunnego, wheelego, manuala, żabkę,kangaroo, OTB i face planta :( ale ja tam niskosiodłowca mam :)

Napisano

matmax to temat o MTB - równie dobrze ja mogę wejść w dział grawitacyjny i stwierdzić że wczoraj przejechałem 200 km i są cieniasy w stosunku do mnie. B)

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam. Jeśli chodzi o wskakiwanie na krawężnik to mozna sobie ułatwić hamulcem przednim. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Napisano

a ja umiem wheelie ucze sie manuala, bunny'ego na ok 30cm, stoppie ponad 5m, żabke, stójke, OTB też sie zdarza, front pivot prawie 180, i to będzie na tyle..

Napisano

ja znam taki prosty do nauczenia triczek. i w dodatku pokazowy :) jedzie sie z niewielką prędkością koło ławki / murka, zeskakuje sie z roweru, biednie po tej przeszkodzie i wskakuje z powrotem na rower ;D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

RE5PECT tricki na rowerze do xc ciężko jest zrobić,

jak chcesz wskoczyć na krawężnik to spróbuj tak: ugnij lekko nogi, ugnij ręce (tak jakbyś robił pompki), jednocześnie energicznie lekko wyprostuj nogi i ręce, pociągnij kiere do siebie, powinno się udać, na razie ćwicz na płaskim powodzenia

front pivot spokojnie możesz ćwiczyć

Pozdrower

Napisano

Kurde ja dopiero tydzień temu złożyłem dartmoorka i jeszcze wiele nieumiem. Na tylnym kole przejade pare metrów ale zato na kraweżniki bez problemu wskakuje. Ej jak piszecie o wskakiwaniu na krawężnik to ja dodam że najlepiej jest wybić najpierw przód a potem dopiero tył bo jak się równo cały rower podbija to łatwo tylnym kołem zachaczyć :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja też jeżdże od niedawna jeżdże wyczynowo. Teraz sie ucze wheelie umiem troszke manuala tak ze 2 metry przejade... Jak skacze to umiem robić x-up'a :P na razie to dobiero zaczynam sie wszystkiego uczyć :) PzDr.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
ja znam taki prosty do nauczenia triczek. i w dodatku pokazowy B) jedzie sie z niewielką prędkością koło ławki / murka, zeskakuje sie z roweru, biednie po tej przeszkodzie i wskakuje z powrotem na rower ;D

no no, będziesz koleś jak to zrobisz w SPDach :D

z tej strony (zdaje się) standard, czyli: (bardzo) krótkie stoppie, stójka, długi wheelie i bunny hop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...