Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana napędu na 2x9 w rowerze crossowym

RiO02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

MAm te wszystkie korby w domu, wiec spoko, porównam  je, na moje z tego co pamietam, to wszystkie one mialy takie same ramiona i taki sma kształt tamion przy przejsciu na mocowania zebatek. Jednak wykonczenie ramion cx70 jest zzueplnie inne niz 5700 i jest takie samo jak 6700.  Dodatkowo cena cx70 byla.... taka sama jak 6700 :P

Teraz, abdesign napisał:

jestem w stanie spokojnie uwierzyć że 170(typowy cx) vs175 (typowa szosa)

W tych linkach jest podana waga dla korb o tych samych 175mm .

Napisano
24 minuty temu, Piter233 napisał:

W aktualnej konfiguracji wymiany wszystkiego to nie ma sensu. Jak pisałem wcześniej, prawie pół ceny rowery, a cała reszta zostaje. Dlaczego korba ma paść? Co się z nią dzieje? Jak dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie to pokombinowanie z korbą żeby zrobić 2x, a tył zostawić. Ale jak zużyjesz łańcuch i kasetę to wypadałoby dać nowe, a z kolei znowu dawać 9 to też trochę bez sensu. Zastanów się dokładnie czego potrzebujesz i ile naprawdę przełożeń potrzebuje, bo 1x11 może być bardzo sensownym rozwiązaniem, a na pewno prostszym. No i pytanie czy na pewno potrzebujesz zębatki 46? Przy odpowiedniej kadencji i koronce 11 z tyłu będziesz mógł osiągnąć okolice 45-50 km/h. Potrzebujesz tyle?

Chciałem 2x9 bo najmniejszej zębatki w korbie 3 tarczowej nie używam. Nie wiem jak to by było z napędem 1x11. Z tyłu wolę zostawić 9 bo  nie wiem czy wejdzie większa kaseta. 

Napisano

Cenie sobie kulturalne sprzeczki więc:

porównuj :) i nie ufaj za bardzo "temu co pamiętam" ja się wiele razy przejechałem. 5700 ma ramiona jak cx70, 6700 delikatnie ale jednak inne.

A jak malują czy anodują i na ile wyceniają swoje produkty "bracia kołowrotkowcy" to ma być wyznacznik czego?

Napisano

Założyć 10 biegową szosową manetkę na prosta kierownicę ( prawą - tylko nie tiagre 4700 - ona nie pasuje  ),  kaseta 10 rz 11-32  ( lub mniejsza ) Korbę z suportem typu deore fc-m590 ( fc-m591 )  za 350 pln  ( 44/32/22 lub 48/36/26 w zalezności od mocy w nogach ) albo starą, ale bdb stanie deore xt fc-m750 na kwadrat 44/32/22 ( 150-200 pln ) do niej suport za 18 pln fsa z allegro ( 110,5 mm lub 113 mm  ). Obie są podobnie sztywne wbrew pozorom. Reszta może zostać. Albo potem  sukcesywnie wymieniać na lepsze ( tylna przerzutka, przednia, lewa manetka )

/edit

A to, że nie używasz najmniejszej koronki w korbie - która waży malutko - to nie taki problem wielki jak zostanie. Nie przeszkadza, a i dużo nie waży.

Napisano

Czesć

Jeśli chodzi o sens takiej zmiany to ja go nie widzę.

- Nie zaoszczędzisz na masie no może 0,1 g.

A w błotku, piachu, śniegu, na górce utkniesz...

Ale droga wolna.

Jak włożysz korbę szosową, to pamiętaj wywal tuleję i dwie podkładki z suportu Ht (jeśli masz)

pozdro

Napisano
17 godzin temu, abdesign napisał:

5700 ma ramiona jak cx70, 6700 delikatnie ale jednak inne.

Mozesz miec racje, na te chwile porównałem 5700 i cx70 lewe ramiona, kształt jest identyko, w kazdym miejscu, toczka w toczke. ;-P

W weekend porównam to do 6700.... pozytyw z tej historii jest taki, że kupiłem wczoraj wage do 3kg ktorej zakup odkładalem od miesiecy, także bedzie też ważone. ;-)

Napisano
18 godzin temu, RiO02 napisał:

Chciałem 2x9 bo najmniejszej zębatki w korbie 3 tarczowej nie używam. Nie wiem jak to by było z napędem 1x11. Z tyłu wolę zostawić 9 bo  nie wiem czy wejdzie większa kaseta. 

Ja bym to zostawił jak jest to 3x9, chyba że cos sie rozklekotało juz do tego stopnia że nie działa poprawnie (w co wątpię w rowerze z 2018 r), to bym wymienił to co zdechło.

Jesli masz ciągoty na odchudzanie roweru, ew zajawke na ulepszenie. Kluczowym jest pytanie o system, jesli bym to wymieniał całościowo tj manetke tył i przerzutke, to poszedłbym w stornę osprzetu 2x10, mtbtyczno trekingowego, a nie szosowego.

Przerabianie calego 3x9 na najlepsze mozliwe 3x9 klasy XT moze byc jednak nieoplacalne, ta klasa juz na wymarciu. Chyba ze trafia ci sie jakies okazje na manetki :P

Jesli w podobnej kasie mozna zrobic sensowne 2x10, a pewnie mozna, to szedłbym w tym kierunku.

Napisano
6 godzin temu, cinol123 napisał:

Ja bym to zostawił jak jest to 3x9, chyba że cos sie rozklekotało juz do tego stopnia że nie działa poprawnie (w co wątpię w rowerze z 2018 r), to bym wymienił to co zdechło.

Jesli masz ciągoty na odchudzanie roweru, ew zajawke na ulepszenie. Kluczowym jest pytanie o system, jesli bym to wymieniał całościowo tj manetke tył i przerzutke, to poszedłbym w stornę osprzetu 2x10, mtbtyczno trekingowego, a nie szosowego.

Przerabianie calego 3x9 na najlepsze mozliwe 3x9 klasy XT moze byc jednak nieoplacalne, ta klasa juz na wymarciu. Chyba ze trafia ci sie jakies okazje na manetki :P

Jesli w podobnej kasie mozna zrobic sensowne 2x10, a pewnie mozna, to szedłbym w tym kierunku.

To jakbyś to widział na 2x10? Dodam że korbę wolę z większym blatem (48 lub 46) bo większość jazdy to asfalt 

Napisano

Na tył wsadziłbym np komplet Deore 10s, przerzutka plus manetka (choć zaznaczam ze w przypadku MTBtyczno trekingowych opcji nie mam doswiadczenia, nie wiem moze warto doplacic do XT w przypadku manetki, w 9speed było warto takie manetki kupić).  Tak czy siak do trekinga nie ma co swirowac z grupami, deore powinno mu starczyc,

Z przodem tj z korbami widze nie jest kolorowo, a moze mało widze, sa 3 blatowe korby 10s klasy deore XT, ale 2 rzedowe o sensownym uzebieniu są słabo dostepne ;-(, wiec kupiłbym starszy model na 3 blaty 10s lub deore  m591  9s i Pasujaca przerzucajke do przodu.

Napisano

Jakoś nie doczytałem/ nie rozumiem - co to wszystko ma dać?

Poniżej luźne przemyślenia do wszystkiego dopisz "moim zdaniem" - nie dogmaty:

Korby mtb 2x kończą się na 42t - i to na dodatek wybór mały i drooogie,

rozsądne ceny to korby max 40t np. m615 masz 40/28

Korby szosowe mają mają współczynnik Q zuuuuupełnie gdzie indziej niż mtb na dodatek krótsze ośki

- nawet jak wsadzisz bo zdrutujesz (np planując mufę suportu po ~2mm) będziesz na 90% obijał tylne widełki.

I nic dosłownie nic nie zyskujesz...

Sens wymiany na 2x masz tylko wtedy kiedy spełniają się dwa (a nie jedno kryterium)

nie używasz którejś z zębatek - (małej bądź dużej) ORAZ wystarczy Ci 40t (bądź mniej)

I to bym na Twoim miejscu jeszcze raz przeanalizował - jak używasz dużego blatu - z którymi

koronkami? Jakoś mam wrażenie że 48t oznacza środek kasety a nie koronki 11/12.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...