Skocz do zawartości

[około 1543 zł] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuje roweru na dojazdy do pracy, około 30 km dziennie, raczej tylko w ładną pogodę plus rekreacyjna jazda w weekendy, myślę że 83% trasy to miasto asfalt i chodniki.

Czytam i czytam na temat rowerów crossowych ale na żadnego nie mogę się zdecydować, nie wiem na co głównie zwrócić uwagę, czy szukać roweru z przerzutkami deore lub alivio?  czy altus mi wystarczy? a hamulce? v-brake czy hydrauliczne? i amortyzator, z blokadą skoku? nie wiem jak to wszystko działa więc nie wiem co wybrać co będzie dla mnie zbędne.

Polecane rowery w moim budżecie to chyba:

LAZARO ELITARY V2

LAZARO INTEGRAL V3

ROMET ORKAN 3 M

Unibike Flash GTS

KELLYS CLIFF 70

Kross Evado 4.0

Za monitora bardzo dziękuje za każdą odpowiedź.

Napisano

Na 83% dróg i chodników tam naprawdę nie potrzebujesz roweru z amortyzatorem, tylko jakiegoś aluminiowego sztywniaka, " fitness" teraz się mówi. W budżecie do 1600 ma allegro masz Lazaro aero 3, Romet mistral city, kross pulso 1, nieco tanszy spartacus roadpro. Ewentualnie triban z prostą kierownicą z decathlonu. Warto się upewnic że wybrany model na mocowania do blotników i bagaznika, przy miejskiej jezdzie sie przydają. Jeżeli chcesz jednak z amortyzatorem, no to v3 ma najlepszy osprzęt, v2 nieco gorszy, ale ma hydrauliki. Czy potrzebujesz ich? Jeżeli pytasz to pewnie nie. :) orkan 3 jest nieco slabszy od v2, ale ma "normalną" rame, a nie dziwny Transrowerowy wynalazek. Jezeli mozesz dołożyć to rozważ orkan 4, od 1750 na allegro, będzie dobrym wyborem.

Napisano
Godzinę temu, renmaister napisał:

nawet jak w tych 83% są drogi dziurawe stare oraz krzywe chodniki, lepiej mi będzie wybrać rower fitnesowy ze sztywnym widelcem?

.... wiec jak chcesz amortyzacji to kup coś z amortyzatorem lub jak mawiaja na tym forum "uginaczem" :P

Napisano

nie wiem czy chcę, do dotychczas miałem jeden rower bez amortyzacji,  więc nie wiem czy będzie mi potrzebna jak się zachowuje podczas jazdy itd...

Napisano

Alivio Ci wystarczy, hydrauliczne hamulce również nie są wymagane, a lepiej abyś miał przyzwoity uginacz.. Niestety prawda jest taka jak wyżej, do 1500 zł z nowych rowerów nie ma za bardzo w czym wybierać, bo producenci wrzucają byle jakie amortyzatory.. Może w takim razie warto spojrzeć na używany np dwuletni? 

• 1 miesiąc temu...
Napisano
1 godzinę temu, renmaister napisał:

Rower crossowy Romet Orkan 3 M 2018  czy Rower crossowy Romet Orkan 3 M 2017? który ciekawszy model?

Ciekawszy model Romet Orkan 4M 2017 :P

Napisano
Teraz, Pablo59 napisał:

Orkan 4 trochę się w zakładanym tytułowym budżecie nie mieści :) - ale kands maestro 2018 nie mieści się "o mniej" :)  :)

.... ja swojego wyszukałem za 1559 cebulionów . Udało mi się trafić na dobrą promocyje. Teraz nie widziałem ponizej 1700 :(

Napisano
4 godziny temu, renmaister napisał:

Rower crossowy Romet Orkan 3 M 2018  czy Rower crossowy Romet Orkan 3 M 2017? który ciekawszy model? 

Jakbyś chciał mieć manetkę blokady amorka na kierownicy, to bierz tego z rocznika 2017 r. Pozostałem różnice w osprzęcie tych rowerów są w zasadzie bez znaczenia.  Gdybyś się zdecydował na coś od Rometa, to napisz mi priva, sprawdzę czy da się załatwić coś parę groszy taniej niż w necie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...