Oreu Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Witam, mam problem z chrobotaniem tylnej piasty. Umyłem rower pod bieżącą wodą, nie wysokim ciśnieniem, normalnie z węża ogrodowego, napęd też przeleciałem. Łańcuch odtłuściłem i nasmarowałem, ku mojemu zdziwieniu gdy zakręce kołem z tylnej piasty wydobywa się dzwięk chrobotania jakby ziemia piasek. Pytanie do was co z tym zrobić, rower jest nowy ma przejechane 200 km i to było pierwsze mycie, nigdy nie demontowałem z niego elementów napędu, nawet łańcucha. Zdjąć kasete, wyszyścić wszystko dokładnie i nasmarować na nowo łożyska czy samo mu przejdzie po jakimś czasie ?
lichak Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Jeśli jest to nowy rower, oddaj na przegląd zerowy i wspomnij o problemie, niech oni się martwią .
Ilia Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Trudno, nawet jeżdżąc w deszczu woda może się dostać jeśli się w taki sposób dostała, a nie ma zakazu jeżdżenia w deszczu. Pewnie licho nasmarowana lub słabe uszczelnienia.
Oreu Napisano 26 Października 2018 Autor Napisano 26 Października 2018 Przegląd zerowy mam dopiero za 2 tygodnie, nie wiem czy moge przez ten czas jeździć z taką piastą czy czegoś jeszcze bardziej nie popsuje? Może moge jechać na przegląd wcześniej niż po miesiącu? Producent Giant.
Lezia Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Jedź wcześniej, nie czekaj aż się coś posypie.
Oreu Napisano 26 Października 2018 Autor Napisano 26 Października 2018 Jutro spróbuje odkręcić kasetę i przesmarować łożyska. Jeśli to nie pomoże pojadę na przegląd. Ogólnie piasta chodzi dobrze tylko ten dzwięk mnie irytuje. Ktoś się orientuje jakie są łożyska w giant sport tracker ?
Lezia Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Teraz, Oreu napisał: Jutro spróbuje odkręcić kasetę i przesmarować łożyska Po co? Daj do serwisu , niech serwis to zobaczy.
Oreu Napisano 26 Października 2018 Autor Napisano 26 Października 2018 Pewnie tak byłoby najlepiej, tyle że jutro jest sobota a weekend bez roweru to weekend stracony.
Ilia Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Licz się jeszcze z tym, że możesz na starcie stracić gwarancję jak zaczniesz sam coś rozkręcać.
TheJW Napisano 26 Października 2018 Napisano 26 Października 2018 Będzie zabawnie, jak wypłukałeś smar z bębenka...
Oreu Napisano 26 Października 2018 Autor Napisano 26 Października 2018 1 minutę temu, TheJW napisał: Będzie zabawnie, jak wypłukałeś smar z bębenka... Raczej wykluczam tą opcję, przy kręceniu do tyłu nic nie słychać, dzwięk pojawia się jak zakręce kołem i to nie cały czas tylko w niektórych momentach. Jutro się tym zajmę obstawiam że to tylko łożyska. Obym się nie mylił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.