Skocz do zawartości

[2500-3000zł] używany-nowy MTB/Szosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, muszę zmienić rower, który jest na mnie za mały.

Szukam roweru z kołami 28" (obecnie mam MTB 26") i zastanawiam się też czy nie zrezygnować z przedniej amortyzacji, praktycznie nie jest mi to potrzebne, a obecny widelec nadaje się do wyrzucenia i uważam go po prostu za zbędny balast.

Poruszam się głównie po mieście (więc i również zdarzy mi się wskoczyć na, czy zeskoczyć z krawężnika)  weekendowo wypady poza miasto. Nie chcę typowej szosy, kompletnie nie sprawdzą się w moim przypadku cienkie opony. Na moim obecnym rowerze po prostu męczę się na dłuższych trasach, przydałaby mi się kierownica z rogami lub po prostu barankowa.

Budżet jakim dysponuję to 2500-3000zł, może to być rower używany lub nowy.

Jeździłem kiedyś w sklepie rowerem, bodajże Romet Mistral i był tam 1 blat z przodu - również mile widziane takie rozwiązanie.

Więc prosiłbym o propozycje roweru MTB/Fitness/Gravel czy nawet opinii co najlepiej się sprawdzi w tym, a dokładniej moim przypadku.

Napisano

Dopóki sam nie zdecydujesz czy chcesz iść w kierunku gravela czy fitnessa nie ma sensu czegokolwiek podsyłać. 

Według mnie jeśli jeździsz głównie po mieście to postawiłbym na prostą kierownicę. Jest po prostu wygodniejsza i bezpieczniejsza, a jak odpowiednio dobierzesz sobie pozycję na rowerze i zadbasz o wygodne chwyty (nawet takie z małymi rogami) to będzie wygodnie i trasy po kilkadziesiąt kilometrów nie będą męczące. Jeśli jeździsz powyżej setki na weekendach można rozważyć baranka. 

Co do tego? Według mnie hamulce tarczowe, bo w mieście są przydatne. Napęd 1x10 w zupełności wystarczy, ale i 2x10 będzie okej. Opony 32 - w mieście nie będą za wąskie a poza nim opory toczenia będą relatywnie niskie. 

Z rowerów którymi miałem okazję jeździć na pewno ciekawym pomysłem jest Trek Zektor 2/3, do kupienia na wyprzedaży rocznika za odpowiednio ~2600/3000zł. 

Napisano

Rogi musiałbym mieć maksymalnie najdłuższe jakie są dostępne na rynku, kupiłem kiedyś rogi to były jednak zbyt krótkie i w ogóle nie spełniały swojej funkcji. Mam dużą łapę więc jest problem.

Jeździłem już rowerem z barankiem ale nie wiem czy tak do końca sprawdzi się ta opcja w mieście...

Napisano

Rozejrzyj się sam wśród rowerów w kategorii urban/fitness, zobacz co wpadnie Ci w oko, zapytaj na forum o konkretne modele, nie oczekuj podania wszystkiego na tacy ;)

W dniu 8.08.2018 o 19:25, ralphie napisał:

przydałaby mi się kierownica z rogami

Rogi można zawsze dokupić i samemu zamontować do praktycznie każdej prostej kierownicy.

Napisano

Jeśli lubisz jeździć w terenie ale też po szosie i w mieście, to najbardziej uniwersalny wydaje się jakiś Gravel. Szczególnie na długi dystans lub wycieczki z bambetlami. Sam niedawno przesiadłem się z MTB po wielu latach i muszę powiedzieć, że Gravel jako "komuter" do pracy i właściwie do wszystkiego, to był strzał "w dychę". Jestem bardzo zadowolony i gdybym miał wymienić jakieś wady, to po prostu nie umiem ich na tę chwilę znaleźć. Polecam rozważyć jakiegoś  Gravela.

Napisano

Z gravela znalazłem coś takiego, co o tym sądzicie?

https://www.bikester.pl/serious-grafix-rower-przeajowy-cycloross-czerwony-712480.html

Napisano
17 godzin temu, ralphie napisał:

Ładny rower ale taki trochę mało Gravelowy. Brak sztywnej osi, brak karbonowego widelca, kierownica od szosy, napęd z dwoma dyskami miast jednym, geometria ramy też bardziej przełajowa i co najdziwniejsze kompletnie żadnych mocowań nawet na bagażnik. Taki Gravel "na szybko". Ale bardzo ładny, to trzeba przyznać. Ja bym nie kupił, bo nie ta sylwetka ;)

Napisano

Kellysa Soota nigdzie już nie kupisz, bo tylko się pojawiły i wszystkie wymiotło. Też byłem nim zainteresowany przed wakacjami ale zostały juz tylko małe ramy, a potem nawet i tych zabrakło. Przy mnie sprzedawca sprawdzał w systemie magazyn centralny na Słowacji i nie było ani jednej sztuki. Może coś teraz doprodukowali? Trudno powiedzieć. Dzisiaj jednak już bym go nie kupił, słaby osprzęt (na Clarisach).

Moongose- zacna i solidna marka. Rozważyłbym. Szczególnie fajne te mocowania na sakwy na widelcu, no i całość na Sorze.

Ja kupiłem tego, bo bardzo długich poszukiwaniach i porównaniach i jestem naprawdę zachwycony:

https://www.merlincycles.com/merlin-axe7-tiagra-gravel-bike-2017-104289.html

Żona wzięła tego i też nie może sie nacieszyć. Nawet trochę się zastanawiałem czy nie wybrała lepiej :)) Fantastyczny rower w tej cenie.

https://www.merlincycles.com/blue-prosecco-al-touring-disc-road-bike-112895.html

Wziąłbym pod uwagę jeszcze ten:

https://www.merlincycles.com/merlin-malt-g-tiagra-gravel-bike-2019-114706.html

I ostatecznie Konę. Ale to ubogi rower. Natomiast marka bardzo dobra.

https://www.cyclestore.com.pl/kona_rove_all_road_bike_2018-ID_72796?c=PLN&gclid=EAIaIQobChMI6qjFo7eB3QIVDIGyCh3iWwuhEAYYASABEgI25fD_BwE

Powodzenia! ;)

Napisano

Wszystkie rowery widzę własnie, że wyprzedane. Nie ma nic z Rometa, ani Aspre ani Boreas wszystko małe rozmiary. Tego Mongoosa też nie można dostać (chyba, że jest jakaś strona zagraniczna) kurde cienko widzę jest z tym tematem....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...