Skocz do zawartości

[osprzęt] 1x11 deore xt, stopniowanie,sg vs sgs, zęby

oalan1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zamierzam kupić cały nowy napęd deore xt 1x11 i mam odnośnie tego kilka pytań.

Na początku napiszę, że rower tak naprawdę służy mi na dojazdy do pracy (6km) aczkolwiek często robię sobie krótkie lub dłuższe wycieczki. Tak 30-60km a raz na ruski miesiąc dłuższe. Mam napęd deore 3x10 i szczerze mówiąc tak naprawdę jeżdżę tylko na drugim biegu. Wczoraj zrobiłem trasę 140km (proszę się nie sugerować odległością bo był to mój rekord i w najbliższym czasie nie chcę tego powtarzać) i z przodu biegi zmieniłem może 3 razy dlatego uważam, że ich nie potrzebuje. Nogę mam w miarę mocną, a jak nie to się pójdzie na siłownie i się poprawi, a nie chcę, żeby mi brakowało prędkości na zjazdach. Co do podjazdów, to te zębatki najniższych biegów i tak są dużo dużo większe niż reszty.

Oto kilka zapytań:

sg czy sgs (zależy mi na jak najszybszej zmianie biegów)

suport pressfit czy bsa (tutaj nie wiem o co chodzi nawet)

tarcza przednia 30T,32T,34T?

kaseta o stopniowaniu 11-40 11-42 lub 11-46?

Z góry dzięki za odpowiedź, może też ktoś podzieli się wrażeniami z tego napędu?

• Mod Team
Napisano

1x11 - gs

presfit czy bsa - zależy tylko i wyłącznie od kaprysu twojej ramy, nie twojego, ty nie masz tu prawa głosu ;)

tarcza przod ? Hmm ja bym miał 2, mała 28/30 w góry i duża 34/38 na płaskie odcinki. Zmieniałbym w razie potrzeby. Tak naprawde to tak własnie mam :D

Stopniowanie to już nie podpowiem ... jak dla mnie. 46 ... jak nie myślisz jechać w góry, gardzisz, masz palpitacje na sama myśl, pocisz,sie, tętno skacze, mroczki przed oczami ... to raczej 40.

Odnośnie wrażeń wziąłbym napęd srama ;)

Napisano

No jak wykrecales suport to bsa... pressfit jest wciskany. Jesli chodzi o przelozenia no to chyba sam powinienes wiedziec czego Ci brakuje. http://gear-calculator.com masz kalkulator na podstawie ktorego mozesz porownac napedy. Ja jezdze glownie po plaskim i mam naped 1x10 38x11-36 i taki jest dla mnie idealny.

Napisano
Godzinę temu, Infernal1995 napisał:

No jak wykrecales suport to bsa... pressfit jest wciskany. Jesli chodzi o przelozenia no to chyba sam powinienes wiedziec czego Ci brakuje. http://gear-calculator.com masz kalkulator na podstawie ktorego mozesz porownac napedy. Ja jezdze glownie po plaskim i mam naped 1x10 38x11-36 i taki jest dla mnie idealny.

No to ja chcę kupić 34t  11-46 A mniejsza zębatke najwyżej dokupie jeszcze. Będzie ok ?

• Mod Team
Napisano

Będzie ok jak będziesz zwracał uwagę na regulamin, w tym przypadku pkt 2.h. To odnośnie pisania.

Odnośnie napędu, ja przy napędzie 10-42 i zębatką 28 na korbie radziłem sobie w górach całkiem sprawnie, choć w dół brakowało. Nie pogardziłbym tez większa zębatką na kasecie. 

Przy 46 nie powinno ci braknąć przełożenia. zębatka na korbie, ta dodatkowa, w zapasie, w domu, jest tylko opcjonalna i tylko jeżeli będziesz jej potrzebował. 

Napisano

Ja jestem po przesiadce z 3x8 na 1x11. Kupiłem komplet XT 34 + 11-42.

Po pierwsze użyj kalkulatora przełożeń: http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF=2194&TF=82&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=24,32,42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28&UF2=2107

Tutaj widzisz moje obliczenia. Po przesiadce na 1x11 straciłem najcięższe przełożenie, którego nigdy nie używałem a najlżejsze mam o włos lżejsze - uwzględniając oczywiście rozmiar koła, bo koło też w moim przypadku uległo zmianie. Zastanów się na jakich przełożeniach jeździsz najczęściej, zastanów się czy używasz swojego obecnego najlżejszego i najtwardszego przełożenia i na tej podstawie kombinuj z doborem zębatki i kasety.

Co do pracy to ja jestem zachwycony. Prostota, działanie - genialne. Póki co niespełna 3 tysiace zjechałem na jednym łańcuchu KMC X11 i zużycia praktycznie nie widać. Nawet nie kombinuję z jazdą na kilku łańcuchach, co zimę będę kupował nowy łańcuch + luźne koronki które będą wykazywały zużycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...