Gość Napisano 1 Sierpnia 2018 Napisano 1 Sierpnia 2018 Hej, Chcę zamówić suport Deore XT BB-MT8000. Czytałem że jest on kompatybilny z wszystkimi korbami HT2. Natomiast zastanowiła mnie informacja że jest on przeznaczony do napędu 1x11. Oczywiście wiem że wynika to z faktu że nowa korba XT to właśnie 1x11. Ja chciałbym użyć go z korbą FC-M590, czyli teoretycznie 3x9, a w praktyce używam jej do napędu 1x9. Czy suport ma identyczne wymiary jak np SM-BB52? Zastanawiam się czy nie zmieni mi się drastycznie linia łańcucha.
kamfan Napisano 1 Sierpnia 2018 Napisano 1 Sierpnia 2018 A tak z ciekawości wiecie jakie w tych nowych suportach są wymiary łożysk?
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 10 godzin temu, kamfan napisał: A tak z ciekawości wiecie jakie w tych nowych suportach są wymiary łożysk? Wydaje mi się że wewnetrzna czesc łozyska jest jakos pomodzona, Wyglada ona jakby był dołożony do niej szeroki pierścień lekko wysuniety z łożyska w strone korb. Nie wyglada to jak standardowe łożysko z wczesniejszych suportów ht2 shimano. Takk przynajmniej jest w BBR60, po wyjeciu uszczelek. No chba ze mi coś na oczy padło ale wydaje mi się ze jest tam cos zmienione.
kamfan Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Możliwe, po prostu Shimano dokłada wszelkich starań, żeby się nie dało regenerować suportów
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Prawdę mówiąc, suport jest na tyle tani że mi osobiście nie chciałoby się bawić w wymianę łożysk itd. Podstawowy model SM-BB52 z przesyłką uda kupić się za jakieś 55 zł. Naprawdę trzeba dużo kręcić w ciężkich warunkach żeby taki suport zajechać. Tyle że wtedy można się pokusić się na coś innego niż Shimano.
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Łożyska u chinczyka sa na tyle tanie...za 40pln mozesz kupic 10szt... mozna kupic i wciskac do zajechania misek.
kamfan Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Wymiana samych łożysk korzystając z praski to 10 min. BB52 można zajechać w ciągu jednego błotnego maratonu/wyrypy jak jeździsz w górach lub innym błotnistym i wymagającym terenie (już kilka suportów tak zajechałem - w jeden dzień).
Biesz766 Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Nie rozumiem jak można zajechać w jeden dzień nawet ten pospolity BB52. Naprawdę gratki. SM-BB52 u chińczyka jest do dostania za 11 usd / 40 zł /
kamfan Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Jak się jeszcze ścigałem to spokojnie w ciągu roku na wymianie łożysk zaoszczędzałem 400 zł, a przy okazji mniej złomu produkowałem Teraz, Biesz766 napisał: Nie rozumiem jak można zajechać w jeden dzień nawet ten pospolity BB52. Naprawdę gratki. To znaczy, że jeszcze mało widziałeś i mało jeździłeś Jak się syf (piasek i woda) dostanie do łożysk to suport możesz zajechać w 30-40 km. Pewnie świeżych klocków metalicznych łącznie z podkładem na 50 km też nigdy nie zajechałeś A mi się udało, mało tego niektórzy z czołówki hamowali już tłoczkami z hamulców na pamiętnej Golonce w Krakowie w 2010 r.
lewocz Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Klocki potrafiły polecieć w jeden maraton ale z suportem trochę przesadzasz. Jeśli chociaż minimalnie się dbało o niego to ten sezon pociągnął. Trochę zabawy jest ale demontaż i montaż korb w HT2 jest taki wygodny, że kilkanaście minut pracy pozwala na znaczne przedłużenie życia łożysk. Jechałem wiele ścigów, które generowały znaczy nakład pracy z rowerem po ich ukończeniu. Wspomniany Kraków 2010, Zabierzów 2011, Krynica 2011, Cyklokarpaty Gorlice 2010, słynne na Podkarpaciu maratony w Nowym Żmigrodzie czy chociażby ostatni etap MTB Trophy 2007. Dawały radę...tylko trzeba chociaż trochę zadbać.
kamfan Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Kwestia czy się chcesz bawić w czyszczenie łożysk, tak jak pisałem mi po jednym dniu łożyska potrafiły przestać się kręcić całkowicie. Wtedy po prostu wymieniałem na nowe, a nie bawiłem się w czyszczenie np. w benzynie. 1 godzinę temu, lewocz napisał: Kraków 2010, Zabierzów 2011, Krynica 2011, Cyklokarpaty Gorlice 2010, słynne na Podkarpaciu maratony w Nowym Żmigrodzie czy chociażby ostatni etap MTB Trophy 2007 No to były niezłe wyścigu, większość też jechałem
Arni220 Napisano 4 Sierpnia 2018 Napisano 4 Sierpnia 2018 W dniu 1.08.2018 o 22:16, kamfan napisał: A tak z ciekawości wiecie jakie w tych nowych suportach są wymiary łożysk? Był o tym temat, budowa tego nowego 8000 nie nadaje się do samodzielnego modowania. Bierz stary BB70, on konstrukcyjnie jest najlepszy. Do tego kupujesz za 11usd 10 sztuk tych samych łożysk co w nim siedzą i bawisz się w wymiany przez kilka lat wciskając te łożyska oczywiście uszczelką na zewnątrz. Ale i można pójść o krok dalej i ten wkład modować na jeszcze lepszy, poprzez wsadzenie typowych łożysk 2RS 7mm/nierdzewne i wymieniając tę syfiastą uszczelkę korby. Taki suport będzie nie do zajechania dzięki podwójnemu uszczelnieniu łożysk. Jak poszukasz na forum, to znajdziesz instrukcję. A jak pytacie czy można zajechać w dzień suport oryginalny Shimano, to odpowiedź brzmi tak, tak można. Suporty padają, bo do łożyska dostaje się woda i bród. Konstrukcja jest ewidentnie celowo skopana, tego nie wymyślił inżynier, to wymyślił księgowy dla tego jw.
kamfan Napisano 5 Sierpnia 2018 Napisano 5 Sierpnia 2018 W dniu 4.08.2018 o 16:33, Arni220 napisał: Ale i można pójść o krok dalej i ten wkład modować na jeszcze lepszy, poprzez wsadzenie typowych łożysk 2RS 7mm/nierdzewne i wymieniając tę syfiastą uszczelkę korby. Taki suport będzie nie do zajechania dzięki podwójnemu uszczelnieniu łożysk. Jak poszukasz na forum, to znajdziesz instrukcję. Lepiej po prostu kupić suport, który fabrycznie ma takie łożyska (7 mm) np. Accent BB-EX W dniu 4.08.2018 o 16:33, Arni220 napisał: A jak pytacie czy można zajechać w dzień suport oryginalny Shimano, to odpowiedź brzmi tak, tak można. Suporty padają, bo do łożyska dostaje się woda i bród. Konstrukcja jest ewidentnie celowo skopana, tego nie wymyślił inżynier, to wymyślił księgowy dla tego jw. Dokładnie, łożysko do którego dostanie się błoto można zajechać w kilkanaście/kilkadziesiąt km jeżeli pracuje w takich warunkach pod znacznym obciążeniem.
Arni220 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Dla tego dobry suport ma podwujne uszczelnienie, jedno w samym łożysku i drugie dodatkowe, a w dodatku jest na znormalizowane łożyska. Accent nie spełnia jednego z tych warunków, spełnia je system Enduro i chyba droższe Tokena
4466 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Dobry, mogę się podpiąć pod temat? Padły mi łożyska w suporcie Truvativ GXP BSA 73mm 22/24mm, napęd to sram nx i pytanie jest takie czy bawienie się w wymianę łożysk to gra warta świeczki, jeżeli tak to za jakimi łożyskami i gdzie się rozglądać, ewentualnie prosiłbym o polecenie jakiegoś suportu
Biesz766 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 W dniu 2.08.2018 o 19:22, kamfan napisał: mało tego niektórzy z czołówki hamowali już tłoczkami z hamulców na pamiętnej Golonce w Krakowie w 2010 r. @4466 Jedni tu wymieniają, inni kupują suport cały bez zabawy w wymiany. U mnie siedzi BB70 od nowości nawet nieodkręcany i zakupiłem drugi MT70 chyba jako ost. na allegro i do tego łożyska z chin jeszcze. Jak zacznie padać to w pierwszej kolejności zmienię łożyska, a jak szybko się sypnie po wymianie wkręcę nowy. MT70 są na Ali za 13 usd jak coś, gdybyś chciał go kupić a w PL nie było.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.