Skocz do zawartości

[przerzutka] 10s/ 11-42/

Bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam napęd przód 1x10, przód 30T deore m590 a z tyłu kaseta sunrace 11-42 obsługuje ją przerzutka xt m781, która działa rzeczywiście, ale niestety nie tak jakbym chciał, mam wrazenie, ze czasami się zwiesza i późno zmienia/zrzuca bieg. Jej maksymalna pojemność dużej zębatki to 36T, więc zapewne stąd to średniej jakości działanie. Czy są jakieś przerzutki 10S, które będą w stanie fajnie obsłużyć mi tą kasetę? Gdzieś czytalem, że modele przerzutek slx 11s działają również z 10s, ktoś coś doradzi? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź

• Mod Team
Napisano

Deore  rd m6000. I tak możesz wsadzić przerzutkę 11sp. Możesz tez wstawić sramowskiego GX czy NX, też działa.

Napisano

a którą konkretnie przerzutkę byś polecił, żeby to naprawdę sensownie chodziło? Nie wiem czy lepiej brać deore czy dopłacać do 11s slx

Napisano

Właśnie u góry całkiem spoko chodzi, obsługuje zębatke 42t bez problemu, ale od środka w dół jest coraz gorzej, jakość przerzucania spada strasznie, drażni mnie to trochę, niby mam xt ale co z tego jak chodzi chyba gorzej niż altus...

• Mod Team
Napisano

Przerzutki 10sp z długim wózkiem po zmianie śrubki na dluzsza obrabiały kasety 42. Ale z racji ze ich pantograf był nie do końca pasujący nie działały na 100%. Najtaniej chyba będzie kupić deore 6000.

Napisano

Mam taki sam config z tyłu w swoim primalu i u mnie problem występuje wyłącznie przy zrzucaniu z 18 na 15 (czasami nie zrzuca). Poza tym wszystko działa świetnie. 

Każda przerzutka Shimano 11s o długim wózku ogarnie Ci ten set. Swoją drogą przy korbie 3x kaseta o takiej rozpiętości to jakaś kpina.

• Mod Team
Napisano
Teraz, Bruno824 napisał:

ale od środka w dół jest coraz gorzej, jakość przerzucania spada strasznie,

Sprawdź czy hak nie ma odchyłki. Prz kasecie większej o 6 zębów w niższych partiach kółeczko jest daleko od kaset, co za tym idzie kuleje precyzja.

Teraz, Dokumosa napisał:

Każda przerzutka Shimano 11s o długim wózku ogarnie Ci ten set.

O długim to łyknie 11-46 i więcej, tu śmiało można brać średni.

Napisano

korba m590 jest przerobiona na 1x10. Nie posiadam 3x10. Czyli przerzutki 11s są kompatybilne z 10s?

czy duża różnica w działaniu będzie między deore m6000 a slxm7000? czy warto dopłacić 50 zł? 

Napisano

Faktycznie, coś po łebkach przeczytałem pierwszego posta. Tak przerzutki 11s są kompatybilne z napędami 10s o takim zakresie. Tobie wobec 1x10 potrzebna z wózkiem gs. SLX działa dokładnie tak samo jak deore (w dobie wszechobecnego sprzęgła...).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...