lukwycz Napisano 17 Lipca 2018 Napisano 17 Lipca 2018 Cześć, mam pytanie, czy jest opcja pożenić korbę szosową z osią zintegrowaną z ramą mtb z mufą 73mm (gwint)? Chodzi mi o możliwie mały rozstaw pedałów w ramie mtb (Inbred). Napęd będzie 1x... Inbred ma dość wąskie widełki, więc powinno się udać... Podobno przy szosowej korbie 3 rzędowej jest dłuższa ośka, nie 110 mm a 112,5. Dodatkowo miski suportów MTB są po 1 mm węższe od szosowych. Więc teoretycznie brakuje jeszcze 0,5 mm :) Czy ktoś to może potwierdzić? Ktoś próbował?
Dokumosa Napisano 17 Lipca 2018 Napisano 17 Lipca 2018 Rozważając integry to korba szosowa ma oś 7,5mm krótszą od mtb. Miski suportu szosa vs mtb są identycznej szerokości (w pełni zamienne) a nawet są to te same miski z różnymi oznaczeniami. Czyli brakuje Ci 5mm i nic z tym nie zrobisz.
abdesign Napisano 17 Lipca 2018 Napisano 17 Lipca 2018 Miałem kiedyś tak zimówkę zrobioną, suport mtb raceface'a, podkładek chyba żadnych nie dałem a i tak chyba weszło na "słowo honoru". Zdjęcie z czasu składania, była do tego potem prowadnica łańcucha. Korba dwublatowa, mała zębatka w miejsce dużej.
lukwycz Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 O to mniej więcej chodzi. A mufę miałeś w tej zimówce 73 czy 68? Miewałem GT i niektóre miały węższą mufę...
abdesign Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 @lukwycz Rama z 2000 albo 2001 już nie pamiętam, mufa na 100% szersza, ale jak podkreślam, to było druciarskie rozwiązanie, 0 podkładek pod łożyskami, linię łańcucha przemilczę, lewe ramie bez zapinki. Działało lepiej niż oczekiwałem ale umówmy się zupełnie czego innego oczekuję od roweru a czego innego od zimowego środka transportu do pracy, który mogę zostawić byle gdzie, a jak przetną u-locka to się nie popłaczę. @Dokumosa Wszystkie miski są takie same, nie ma/nie było jakiś wariantów? Mam wrażenie (ale to nie musi być prawda), że jednak "road" shimano który miałem miał szersze/dłuższe te kołnierze które wystają z mufy. Stąd dałem inny suport - wydłubany z downhillówki (bałem się że gwinty się w mufie nie schowają)... z szosową korbą z przekładaną na lewą stroną zębatką skręcaną kominami z korby m952 i sainta w ramie XC - "jak składałem to płakałem" ale mówię to było już jakiś czas temu i to w "drutówce" która w całości składała się z części "na dobicie" z 4 różnych rowerów - mogę już źle pamiętać.
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Shimano sprytnie to sobie wykombinowało i stąd w przypadku mufy 73 jedna podkładka 2,5mm z prawej strony. W mtb 68 są 3 podkładki - łącznie 7,5mm a w szosie nie stosuje się podkładek. Tym sposobem uniknęli konieczności robienia szerszych kołnierzy. Ale niektóre rozwiązania chińskie czy nawet rotor bodajże mają zróżnicowane miski pod oś integrę w zależności szosa czy mtb. Swoją drogą czasami mi się zdarza przy wymianie (jak nie ma pod ręką właściwych) założyć do szosy SM-BB52 a do mtb BB-RS500 (zostawiając pomiędzy tulejkę, która była wcześniej). Nie ma żadnej różnicy (nawet w bebechach). Z Saintem i Zee to jest jeszcze taka historia, że miewają mufy 83mm (wtedy wymagana korba z długą osią).
lukwycz Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Dzięki za te informacje. Poszukam w takim razie gratów, z których można by coś "wąskiego" na szerokiej mufie złożyć. Choć wydaje mi się, że bez konkretnego przymierzenia to wróżenie z fusów. Zawsze zostaje szlif mufy po 2,5 mm, ale kto to zrobi porządnie...?
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Sprawdź czy jest miejsca tyle (rurki tylnych widełków) a samo zjechanie 2,5mm zrobisz u każdego kto planuje mufy (mają frezy do tego). Chociaż osobiście proponował bym Ci jednak pogodzić się z jakąś korbą mtb.
lukwycz Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Inbred ma zgrabne 10 cm rozstawu dolnych rurek mierząc na zewnątrz, więc szosowa korba powinna mieć jeszcze trochę luzu. Z korb mtb to mam jeszcze do wyboru SRAMa i klony, które (nie wszystkie) mają mniejszy rozstaw niż shimano.
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Miałem na myśli miejsce wspawania tylnych rurek do mufy. Czasami "idą po bandzie" i nie ma miejsca na frezowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.