Skocz do zawartości

[Napęd] Napęd w rowerze strasznie skacze przy wyboistej jeździe

Kondzio765

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć mam pytanie dotyczące napędu w rowerze MTB (Górskim) co można zrobić jeżeli przy zjeżdżaniu po schodach lub wyboistej trasie tylna przerzutka strasznie skacze  razem z łańcuchem strasznie to słychać co mogę zrobić żeby napęd był bardziej sztywny ? 

Napisano

Wrzucić na największą zębatkę. Wymienić napęd z przerzutką ze sprzęgłem ale tanio nie będzie. A jeśli jeździsz po schodach to kup sobie rower typu dirt albo bmx, będziesz miał singlespeed i nic się nie będzie tłukło.

Napisano

Jeśli masz za długi to skróć, nie zaszkodzi. Ja mam za krótki o 2 ogniwka tak, że na skrajnym przekosie 3/1 wmiela przerzutkę pod zębatkę a i tak łańcuch się tłucze

Napisano

Jak wózek przerzutki uderza o ramę - za długi łańcuch albo przerzutka(długość wózka) źle dobrana do napędu.

Jak łańcuch uderza o tylny trójkąt ramy, to prawdopodobnie nic z tym nie zrobisz poza założeniem osłony lub wymianą przerzutki na jakaś ze sprzęgłem. Sprzęgło już nawet mają  nowe Deore więc to nie jest jakiś masakryczny kosz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...