olek741 Napisano 21 Maja 2018 Napisano 21 Maja 2018 Cześć, mam pytanko. Chcę zmienić swoją korbę z jakiegoś SR Suntoura na Shimano Deore FC-M617. Wiem, że muszę zmienić suport, bo aktualnie jest kwadrat (gwint BSA). Czy jest szansa żeby w moją ramę w której jest BSA założyć suport SM-BB52. Rower to Kross Level R3 2017
Garlock Napisano 21 Maja 2018 Napisano 21 Maja 2018 Tak. Suport SM-BB52 też ma gwint angielski BSA https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/
olek741 Napisano 21 Maja 2018 Autor Napisano 21 Maja 2018 Dzięki za odpowiedź! Zmienię to, bo już mam dość ocierania zębatek o przerzutkę.
Gość Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 9 godzin temu, olek741 napisał: Dzięki za odpowiedź! Zmienię to, bo już mam dość ocierania zębatek o przerzutkę. A co ma ocieranie przerzutki do rodzaju suportu? Jak obciera to wystarczy wyregulować, lub ewentualnie wymienić oś na dłuższą bądź krótszą.
olek741 Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 Fabryczny kwadrat nie jest jednak tak sztywny jak ośka. Zdarzy mu się zgrzytnąć o przerzutkę na najwyższych przełożeniach.
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 To typowy objaw wiotkości suportu - ugina się oś z blatami korby a wózek przerzutki nie stąd obcieranie przy mocniejszym deptaniu.
olek741 Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 10 godzin temu, Dokumosa napisał: To typowy objaw wiotkości suportu - ugina się oś z blatami korby a wózek przerzutki nie stąd obcieranie przy mocniejszym deptaniu. Dokładnie, stąd pomysł na zmianę
Gość Napisano 26 Maja 2018 Napisano 26 Maja 2018 Szybciej bym się zgodził że blat się wygina, lub tym bardziej zębatki które nie są zamontowane do pająka, ale sama ośka? Po pierwsze, szybciej pęknie niż się ugnie, po drugie to oś z korbą ma za małą dźwignię na widoczne uginanie.
pand0ra Napisano 26 Maja 2018 Napisano 26 Maja 2018 No niestety nie masz racji. Problem ocierania łańcucha o wózek przerzutki przy mocniejszym depnięciu w korby praktycznie znika gdy mamy korbę ze zintegrowaną osią, również przy octalinku jest to mniej widoczne. Blaty nie mają tu nic do rzeczy. Jakie to są zębatki nie zamontowane do pająka? Ośka jest ze stali, a nie aluminium, więc prędzej się wygnie niż pęknie. Skoro problem jest powszechny przy suporcie na kwadrat, to widocznie dźwignia jest wystarczająca.
Gość Napisano 27 Maja 2018 Napisano 27 Maja 2018 Dalej się nie zgodzę. Obcieranie prze suporcie na kwadrat występuje częściej ponieważ jest na nim zamontowany zazwyczaj tańszy, a co za tym idzie słabszy mechanizm korbowy, a zatem bardziej podatny na uginanie.
pand0ra Napisano 27 Maja 2018 Napisano 27 Maja 2018 Jak porównamy podobnej klasy korby deore/alivio na octalink oraz kwadrat to różnica też jest widoczna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.