Skocz do zawartości

[Piasta tylna] Bębenek-wymiana

Suchy95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy w zabawach z rowerem. Chciałbym, żeby mój rower mocniej cykal. Czy da się wymienić bębenek na inny bardziej tykajacy? Nie wiem dokładnie co za Piasta jest na niej napis tylko CB lub GB. Kaseta 8 przełożeń 

Napisano

NIe ma szans. Cykanie pochodzi z bębenków dla osi sztywnych tj. np.12mm. Po tym mozna było rozpoznać technologię XXIw. Ale pocieszę cię, że technologia XXIIw  idzie w odwrotnym kierunku i wyższej klasy komponent można poznać po cichej pracy. Zmieniona została barwa dzwięku    

Napisano

Szkoda ze "hope" słychać z daleka haha więc żadnych inny bębenek nie pasuje do mojej piasty? 

Zostaje wymiana sprzężynki 

Napisano
1 godzinę temu, Pinifarina napisał:

NIe ma szans. Cykanie pochodzi z bębenków dla osi sztywnych tj. np.12mm. Po tym mozna było rozpoznać technologię XXIw. Ale pocieszę cię, że technologia XXIIw  idzie w odwrotnym kierunku i wyższej klasy komponent można poznać po cichej pracy. Zmieniona została barwa dzwięku    

Co za stek bzdur. Kompletnych, niedorzecznych bredni.

Czy DT 240S to klasa wyższa? A wyje jak smok, bo ratchet. XT też ciche nie są.

Głośność wynika  z liczby zapadek, siły sprężynki oraz suchości w bębenku. Wariaci czyszczą mocno bębenki, smarują delikatną warstewką oleju i jeżdżą. Jest głośniej.

Nie rozumiem co ma rodzaj osi do dźwięku bębenka. Może jeszcze szerokość kierownicy ma wpływ i długość ramion korby??

Napisano

Jeżeli jest piasta i do tej piasty istnieje konstrukcyjnie zgodny bębenek, tylko taki będzie pasował. To nie jest tak, że jak masz np. tanią piastę Joytech, założysz do niej głośny bębenek od choćby DT.

Napisano

Możesz użyć płaskownika. Wstyd się przyznać, ale różne narzędzia mam, cały garaż zawalony wszystkim co możliwe a klucza do bębenka nie mam do dziś :D Jak kiedyś potrzebowałem to zrobiłem go sobie z płaskownika stalowego i tak do dziś funkcjonuje. Koszt klucza żaden ale jakoś tak wyszło, że do dziś go nie kupiłem i nie wiem czy kupię. Szlifierka, kawałek stali i jedziesz z koksem ;)

Napisano

Sęk w tym, że jestem za granicą od niedawna i nie mam narzędzi takich :P chyba pozostaje mi kupić klucz, a tutaj na internecie zero ogłoszeń z takim kluczem a w rowerowym majątek :P

IMG_20180504_200954.jpg

Napisano

Jeśli zamontujesz kawalek plastiku do szprych ( albo do kasety ) to będziesz mógł terkotać aż miło. Oczywiście jeśli będziesz pedałował będzie cisza. Zmieniajac długość i sztywność plastiku będziesz mogl symulowac rozne terkotanie, od novateca po traktor ursus. :)

Napisano

Ja robiłem to w drugą stronę chciałem do minimum wyciszyć to irytujące cykanie, ale jeśli chciał byś je uzyskać to wyczyść bębenek ze smaru i dj w zamian 2-3 krople oleju i będzie tykać jak szalone

Napisano

jeśli ktoś naładuje pełno smaru że zapadki nie odbijają się a "kleją się" wtedy może j szybciej się zużywać w innym wypadku nie widzę powiązania cykanie a szybsze zużycie bębenka

Napisano

Udało się odkręcić bębenek, ale nadal nie mam czym odkręcic w środku aby dojść tam do sprzężynki, dodaje fotki może wiecie jaki inny bębenek będzie pasował 

IMG_20180506_104103.thumb.jpg.61e0e8bf4e6c2865ee3d67be5880cff4.jpgIMG_20180506_104114.thumb.jpg.f646b0f1655c26f34c20e85e3534d673.jpg

Napisano

Bardzo śmieszne :) jestem trochę zawiedziony, bo na filmikach oglądałem to fajnie im wychodziło, a mi tak średnio, bo oryginalnie była bardzo cichutka

Napisano

Panie, ale tego nie przeskoczysz. Niektóre piasty są głośniejsze, inne cichsze. To, co mogłeś uczynić już popełniłeś i nie jesteś z efektu zadowolony. Ja szczerze napisałem, że albo pierdziawka w szprychy albo wymiana piasty czy tam koła. Zresztą YT się nie sugeruj tak bardzo, bo to akurat różnie bywa - filmiki nagrywane w przeróżnych warunkach, w przeróżnych miejscach i przeróżnym sprzętem - nie ma opcji aby odsłuch był miarodajny. Im cichsze otoczenie, im bliżej aparat - tym dźwięk na filmiku głośniejszy i bardziej wyrazisty.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...