Skocz do zawartości

[4500-5500] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

PITOF, nogi mam 84. :D Te 5 Mi jakoś wskoczyło. :) A i wzrostu mam dokładnie 176 cm - specjalnie zmierzyłem się w przychodni.

Zamówiłem rozmiar M. Zobaczymy czy będzie OK. Zawsze można go zwrócić.

I kupiłem CoMax 2. CoMax1 ktoś kupił 2 h przede Mną. :(

Napisano

Szkoda, bo CM1 był trochę lepszą propozycją. No ale te rowery i tak się długo uchowały. Daj znać czy M-ka Ci pasuje. Jeśli tak to ja bym od razu zakupił jakieś fajne oponki 32-35 mm, żeby było przyczepnej, bezpieczniej i zauważalnie wygodniej. Te seryjne 25 mm to się niestety nadają jedynie na idealny asfalt.

Napisano

No niestety, 2 h i po rowerku.

Hmm, opony 35 mm wejdą do tego roweru? 

Jeśli tak, to mógłbyś polecić jakieś opony?

A i pedały + buty. 

Jestem zielony w temacie, także myślę, że pomożecie w zakupach.

Pedały >200, buty >300. 

To będzie Mój pierwszy raz z SPD. :)

Napisano

CoMax na oponie 35 mm:

13575830_1003901039705662_34335117348920

źródło: Facebook Giant Fabryczna

Nie wiem tylko ile tam zostaje luzu, bo niestety opony różnych modeli/producentów nie zawsze są sobie idealnie równe.

Jak już zmieniać opony to raczej na zwijane. Lekkie, ale z jakąś wkładką antyprzebicowią. Możesz kupić to co wkłada Canyon do Roadlite'a, czyli Schwalbe G-One Speed. Bardzo dobrą oponą jest Schwalbe Marathon Racer lub Marathon Supreme. Może też być nawet slick Schwalbe Kojak. Bardzo fajne są Continental Grand Prix 4000 S II (32mm) lub Grand Prix 4-Season (32mm). Niestety te najlepsze i najlżejsze opony są drogie. Fajna opona, ale drutowa to Continental Contact SPEED. No jest tego trochę na rynku. Kwestia jak bardzo zależy Ci na wadze, jakie masz preferencje co do bieżnika ile chcesz wydać. 

Ja specjalistą od SPD nie jestem, ale może po prostu postaw na sprawdzone i popularne modele pedałów Shimano MTB typu PD-M520 lub 540. Buty z blokami MTB są wygodniejsze w chodzeniu niż szosowe, a więc uniwersalniejsze. Same buty to już dość indywidualna sprawa. Jeśli Ci nie zależny na jakiejś dużej sztywności to możesz rozpocząć karierę SPD od modeli butów trekkingowych/turystycznych. Shimano ma takie w ofercie Da się w nich dość swobodnie chodzić po zejściu z roweru. No ale kosztem wspomnianej sztywności. Jakiś konkretnych modeli Ci nie polecę, bo póki co nie korzystam z żadnych.

Godzinę temu, Sztygar93 napisał:

To będzie Mój pierwszy raz z SPD. :)

Pierwszy raz w SPD -> bardzo zwrotny rower -> kompozytowa rama... no odważny jesteś :D

Napisano

PITOF, rowerek dotarł. :)))

Jest wszystko ok, pozaaa;

-  przednia opona zahacza o czubek buta. (wyczytałem, że z pedałami/butami spd problem zniknie)

- klocek hamulcowy ociera o tylnią tarczę. (i w tym przypadku wyczytałem, że problem z biegiem czasu powinien zniknąć, ewentualnie można to jakoś regulować)

Co sądzisz o tych dwóch niedogodnościach?

• Mod Team
Napisano

Co prawda nie mnie pytasz, ale pozwolę sobie odpowiedzieć :icon_wink:
Czasami tak jest, że nawet w SPD można zahaczać - jest to kwestia geometrii i rozmiaru ( roweru i buta ) - mam nadzieję, że u Ciebie SPD jednak rozwiążą problem.
We własnym zakresie można np. regulować hamulec poluzowując zacisk i trzymając zaciśniętą klamkę stopniowo dokręcać zacisk - to przy założeniu, że tłoczki równo pracują, tarcza jest prosta, a tylko zacisk wymaga korekty ustawienia.

Napisano

Kriss, dzięki za poradę. :)

W wolnej chwili spróbuję uregulować hamulec, i zdam relację czy pomogło. :D

A takie pytanie - czy to normalne, że w tego typu rowerze jest tak 'ciasno'? 

Bardzo wysoko zadzieram kolana. Chociaż może po zgubieniu oponki (brzuszka), nie będzie takiego dyskomfortu. 

Napisano

Ocieranie buta o przednie koło to przypadłość, która czasami się zdarza w szosach/przełajach z racji małej bazy kół (rozstawu osi), a więc i krótkiej górnej rury oraz dość ostrego kąta główki ramy. Tak jak Kriss wspomniał sam rozmiar noszonego buta też ma znaczenie. Rama FasRoada jest geometrycznie bardzo zbliżona do ram szosowych. Ten rower w rozmiarze M ma jedynie 100,5 cm rozstawu osi. Stąd to wrażenie ciasnoty. To jest po prostu taki typ fitnessu, ale są i inne, jak wspomniany Canyon Roadlite.  Jego rama jest trochę dłuższa, bardziej zbliżona do geometrii roweru crossowego niż szosowego. 

But Ci jedynie lekko ociera o oponę czy ,,wchodzi'' w przednie koło na np. centymetr i więcej?

7 minut temu, Sztygar93 napisał:

Bardzo wysoko zadzieram kolana.

Tego to nie bardzo rozumiem.

Co do regulacji hamulca to nie będę powtarzał tego co Kriss już napisał, ale dla wygody podrzucam filmik instruktażowy:

https://www.youtube.com/watch?v=WDTqcm_2wwE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...