Skocz do zawartości

[korba] Na jaka korbę wymienić

Pastol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem, mozecie sie nie zgadzac ale mamy 2018 rok a Wy polecacie nadal korbe na kwadrat. 

Niech sobie bedzie ze zlota, ale to nadal kwadrat ktory chociazby w stosunku do Octalink ma kilka istotnych wad.

Napisano

Ja uważam, że kwadrat lepszy od octalink, ze względu na dostępność używanych pancernych suportów. Nowe też idzie znaleźć dobre w przyzwoitej cenie. Do octalinka wyboru nie ma takiego a przewaga wynikająca z osi na wielowpust jest znikoma ( sztywność ), kompletnie pomijalna dla normalnego człowieka nie ścigającego się etc. Masa - to samo - zero przewagi. Klucz trzeba mieć specjalny do korby na octalink lub kombinować ze starym plus jakieś pręty, przedłużki etc. Dopiero przy korbie  HT2 robi się różnica na plus w sztywności, masie. HT2 ma też wady - cena, gorsza trwałość łożysk, obsługa ( częste czyszczenie ). I wyczuwalny opór podczas kręcenia. Ile wat ucieka 1-3? zasyfione, zużyte łożyska to 5 ?( nie wiem, strzelam )

• Mod Team
Napisano
8 minut temu, SoloTM napisał:

Klucz trzeba mieć specjalny do korby na octalink

A z kwadratu zdejmujesz młotkiem?

Argument o dostępności używanych, pancernych też trochę słaby.

Archaiczna technologia a Ty ołtarze budujesz.

Napisano
Teraz, michuuu napisał:

A z kwadratu zdejmujesz młotkiem?

Argument o dostępności używanych, pancernych też trochę słaby.

Archaiczna technologia a Ty ołtarze budujesz.

Z kwadratu zdejmuję kluczem/ściągaczem - do octalinka potrzebny jest ściągacz z inną końcówką, lub taki do kwadratu z kombinowaniem.

Nowe xt bb un71/2 idzie kupić za 100 pln używane w bdb stanie za 30-50 ( suporty robią po kilkadziesiąt tysięcy )

Ołtarzy nie buduję, jedynie mówię że wg. mnie kwadrat lepszy od octalinka.

• Mod Team
Napisano
17 minut temu, SoloTM napisał:

Z kwadratu zdejmuję kluczem/ściągaczem - do octalinka potrzebny jest ściągacz z inną końcówką, lub taki do kwadratu z kombinowaniem.

Potrzebne narzędzie do jednego i do drugiego. Byłby to argument jeżeli kwadrat demontujesz bez narzędzi jedynie typowym np. imbusem.

Napisano

Zakładałem jedynie, że ktoś mający korbę na kwadrat może posiadać ściągacz do niej, przechodząc na octalink sobie utrudnia, nie dużo ale zawsze.  HT2 mówiłem, że najlepszy - ściągacz niepotrzebny ;) Swoją drogą ciekawy jestem oporów jakie daje nowiutki suport HT2 ( skrót myślowy - bo zaraz będzie ktoś pisał, że nazewnictwo złe ) w porównaniu do np.  przedniego koła z wżerami na konusach, wżerami plus lekko  kwadratowymi kulkami, prądnico-piastą Shimano. ;)

Napisano

Shimano kręci się badziewnie, zobacz sobie jak kręci sie np Accent.

Napisano
19 godzin temu, SoloTM napisał:

Zakładałem jedynie, że ktoś mający korbę na kwadrat może posiadać ściągacz do niej, przechodząc na octalink sobie utrudnia,...

Mę please, sciagacz kosztuje 20pln i mozna nim sciagac i octa i kwadrat zdejmujac pastylke ...

I zgadzam sie z tym co tu pisano iz kwadrat to.... kwadrat. Mozna miec w zimowce ;-))

Co do krecenia korbami ht2 na sucho.... przeciez opor stawia uszczelka i smar, proponuje wyjac lozysko z suportu shimano wyjac uszczelki, wyplukac smar i zakrecic, pozniej zrobic to samo z accentem. ... i ma sie to nijak do pracy pod obciazeniem, gdzie te roznice sa pomijalne.

Edyta: a nawet za 17pln mozna dostac uniwersalny. Jak raz jestem na kupnie do nowej zimowki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...