Track Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Z narzędzi potrzebujesz tylko ściągacz do korb, klucz do wykręcania/wkręcania suportu i imbus 10mm.
Gość Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Nie wiem, mozecie sie nie zgadzac ale mamy 2018 rok a Wy polecacie nadal korbe na kwadrat. Niech sobie bedzie ze zlota, ale to nadal kwadrat ktory chociazby w stosunku do Octalink ma kilka istotnych wad.
SoloTM Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Ja uważam, że kwadrat lepszy od octalink, ze względu na dostępność używanych pancernych suportów. Nowe też idzie znaleźć dobre w przyzwoitej cenie. Do octalinka wyboru nie ma takiego a przewaga wynikająca z osi na wielowpust jest znikoma ( sztywność ), kompletnie pomijalna dla normalnego człowieka nie ścigającego się etc. Masa - to samo - zero przewagi. Klucz trzeba mieć specjalny do korby na octalink lub kombinować ze starym plus jakieś pręty, przedłużki etc. Dopiero przy korbie HT2 robi się różnica na plus w sztywności, masie. HT2 ma też wady - cena, gorsza trwałość łożysk, obsługa ( częste czyszczenie ). I wyczuwalny opór podczas kręcenia. Ile wat ucieka 1-3? zasyfione, zużyte łożyska to 5 ?( nie wiem, strzelam )
Mod Team michuuu Napisano 6 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2018 8 minut temu, SoloTM napisał: Klucz trzeba mieć specjalny do korby na octalink A z kwadratu zdejmujesz młotkiem? Argument o dostępności używanych, pancernych też trochę słaby. Archaiczna technologia a Ty ołtarze budujesz.
SoloTM Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Teraz, michuuu napisał: A z kwadratu zdejmujesz młotkiem? Argument o dostępności używanych, pancernych też trochę słaby. Archaiczna technologia a Ty ołtarze budujesz. Z kwadratu zdejmuję kluczem/ściągaczem - do octalinka potrzebny jest ściągacz z inną końcówką, lub taki do kwadratu z kombinowaniem. Nowe xt bb un71/2 idzie kupić za 100 pln używane w bdb stanie za 30-50 ( suporty robią po kilkadziesiąt tysięcy ) Ołtarzy nie buduję, jedynie mówię że wg. mnie kwadrat lepszy od octalinka.
Mod Team michuuu Napisano 6 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2018 17 minut temu, SoloTM napisał: Z kwadratu zdejmuję kluczem/ściągaczem - do octalinka potrzebny jest ściągacz z inną końcówką, lub taki do kwadratu z kombinowaniem. Potrzebne narzędzie do jednego i do drugiego. Byłby to argument jeżeli kwadrat demontujesz bez narzędzi jedynie typowym np. imbusem.
SoloTM Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Zakładałem jedynie, że ktoś mający korbę na kwadrat może posiadać ściągacz do niej, przechodząc na octalink sobie utrudnia, nie dużo ale zawsze. HT2 mówiłem, że najlepszy - ściągacz niepotrzebny Swoją drogą ciekawy jestem oporów jakie daje nowiutki suport HT2 ( skrót myślowy - bo zaraz będzie ktoś pisał, że nazewnictwo złe ) w porównaniu do np. przedniego koła z wżerami na konusach, wżerami plus lekko kwadratowymi kulkami, prądnico-piastą Shimano.
Gość Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Shimano kręci się badziewnie, zobacz sobie jak kręci sie np Accent.
Pastol Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Napisano 6 Kwietnia 2018 Dzięki za odp. Sam nie bd zmieniał. Dam do serwisu plus jakiś przegląd podstawowy bo stał 2 lata w garażu
Gość Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 19 godzin temu, SoloTM napisał: Zakładałem jedynie, że ktoś mający korbę na kwadrat może posiadać ściągacz do niej, przechodząc na octalink sobie utrudnia,... Mę please, sciagacz kosztuje 20pln i mozna nim sciagac i octa i kwadrat zdejmujac pastylke ... I zgadzam sie z tym co tu pisano iz kwadrat to.... kwadrat. Mozna miec w zimowce ;-)) Co do krecenia korbami ht2 na sucho.... przeciez opor stawia uszczelka i smar, proponuje wyjac lozysko z suportu shimano wyjac uszczelki, wyplukac smar i zakrecic, pozniej zrobic to samo z accentem. ... i ma sie to nijak do pracy pod obciazeniem, gdzie te roznice sa pomijalne. Edyta: a nawet za 17pln mozna dostac uniwersalny. Jak raz jestem na kupnie do nowej zimowki.
Track Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Korba i suport do wymiany - po kiego grzyba pozostawać przy kwadracie, a przewaga wynikająca z sztywności osi na wielowpust jest znaczna.
inforobert Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Jak dla mnie wojna na poziomie; w czym lepsza jest Acera od Altusa ? Zysk jest tak marny że szkoda pieniędzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.