Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] problem w wyregulowaniem

Pester

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, miałem mały wypadek i przeleciałem przez kierownicę, sobie nic nie zrobiłem, ale rower się przewrócił i od tego czasu przerzutka tylna ma problem z wejściem na 9 bieg albo spada z pierwszego w kierunku piasty w zależności jak ją ustawie, a czasami hak przerzutki jest tak blisko kasety że łańcuch ociera łańcuch (widać na zdjęciach), wydaje mi się że może to być krzywy hak przerzutki ale nie jestem pewien, załączam zdjęcia i proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

https://imgur.com/a/rGbwo

Napisano

Krzyżujesz łańcuch najmniejsza-najmniejsza i dziwisz się, że ociera? Proponuję zainteresować się z ELEMENTARNĄ wiedzą na temat użytkowania rowerów.

Hak jest "czasem" tak blisko kasety? Nie masz pojęcia co to jest hak! Hak to element STAŁY, przykręcony do ramy do którego przykręca się przerzutkę. Owszem, zdarza się, że się wykrzywi i wymaga prostowania bądź wymiany ale nie może być on "czasem" bliżej, bo on względem kasety jest zawsze w takim samym położeniu.

Ze zdjęć nie wynika kompletnie nic. Żeby ocenić czy hak-wózek-przerzutka krzywe to musisz zdjęcie zrobić od tyłu aby było widać pion wózka względem kasety. Najlepiej trzy zdjęcia, na największej zębatce, po środku i na najmniejszej.

Napisano

Patrząc na zdjęcie nie potrafię na 100% powiedzieć ale z opisu wynika że coś pogiąłeś . Albo hak przerzutki albo wózek .

Jeśli to wózek to przerzutka do wymiany , jeśli hak to w zależności od ramy prostowanie albo wymiana .

Jeśli nie potrafisz sam ocenić co jest zgięte idź do serwisu . Haka sam raczej nie wyprostujesz .

Napisano

Hak można zawsze wyprostować profilaktycznie - nic się na tym nie straci, ale raczej nie zrobisz tego samemu. Ze zdjęć - jak już wyżej wspomniano - kompletnie nic nie wynika. No może poza tym, że masz za długi łańcuch - przy prawidłowej długości łańcuch o łańcuch tarł nie będzie.

Napisano

Wrzuć z przodu środek, z tyłu środek, rower niech stoi normalnie na kolach, prostopadle do ziemi i zrób zdjecie z tylu z odległości 1,5 metra na wysokości piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...