Skocz do zawartości

[Manetka] Shimano SLX M7000 - Problem z trybem 2/3x

Jeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, sprawiłem sobie nowe manetki SLX M7000 i pojawiła się mała niespodzianka :) Lewa manetka nie posiada przełącznika trybu pracy 2x/3x, wg. instrukcji tak ma być tzn. Deore M6000 i  SLX M7000 nie są wyposażone w przełącznik. Ktoś przerabiał temat jak to działa w praktyce ?? U mnie siedzi napęd 2x10.

Napisano
Teraz, Jeton napisał:

Lewa manetka nie posiada przełącznika trybu pracy 2x/3x

1 minutę temu, Jeton napisał:

wg. instrukcji tak ma być tzn. Deore M6000 i  SLX M7000 nie są wyposażone w przełącznik.

eee?

Napisano

W starym SLX'ie mam przełacznik 2x/3x, w nowym jego brak. Dlatego mam wątpliwość czy brak ograniczenia manetki do "dwóch blatów" nie wpłynie negatywnie na użytkownie :)

• Mod Team
Napisano

A jak ma negatywnie wpłynąć? We wcześniejszych manetkach na przód, gdzie nie było przełącznika wystarczyło odpowiednio ustawić wychył przedniej przerzutki i było ok.

• 1 rok później...
Napisano

Cześć. No właśnie walczę z ustawieniem przedniej przerzutki i nie daję rady. Zmieniłem na nowego slx m7000 i faktycznie nie ma żadnego przełącznika. Zmieniłem napęd. 3x10 na 2x10 i za nic nie idzie wyregulować tej manetki z przerzutką. Niby wszystko gra i przerzuca ale albo linka jest tak napięta że się chce zerwać albo jest bardzo luźna (ze 2-3cm za długa) oczywiście w zależności jak na początku ustawię manetkę. Oczywiście robiłem tak jak w instrukcji a że to nie zadziałało to zrobiłem inaczej niż w instrukcji i też lipa. Chodzi mi o wstępne ustawienie manetki przed przykręceniem linki.

Napisano

Jakbyś kupił manetkę 10rz zamiast 11rz, to pewnie działałby lepiej z przednią zmieniarką w napędzie 10-rzędowym... ;) Ba, śmiem nawet podejrzewać, że nie byłoby problemów z regulacją.

Napisano

W shimano 10 i 11 można stosować zamiennie. Ja regularnie korzystam z 10 rzędowych kaset przy 11 rzędowej manetce/przerzutce. EDIT: poza tym z przodu nic się nie zmieniło.

Teraz, misio142 napisał:

Cześć. No właśnie walczę z ustawieniem przedniej przerzutki i nie daję rady. Zmieniłem na nowego slx m7000 i faktycznie nie ma żadnego przełącznika. Zmieniłem napęd. 3x10 na 2x10 i za nic nie idzie wyregulować tej manetki z przerzutką. Niby wszystko gra i przerzuca ale albo linka jest tak napięta że się chce zerwać albo jest bardzo luźna (ze 2-3cm za długa) oczywiście w zależności jak na początku ustawię manetkę. Oczywiście robiłem tak jak w instrukcji a że to nie zadziałało to zrobiłem inaczej niż w instrukcji i też lipa. Chodzi mi o wstępne ustawienie manetki przed przykręceniem linki.

Zrób tak:

1. Odepnij linkę, upewnij się, że wodzik jest odpowiednio nisko i równolegle do blatów.

2. Ustaw najniższe przełożenie ( najmniejsza z przodu, największa z tyłu )

3. Ustaw wodzik przerzutki tak, aby łańcuch był możliwie najbliżej wewnętrznej części wodzika, ale nie ocierał - pozycję ustalisza pomocą śrubki L na przerzutce

4. Odkręć baryłkę na manetce o 2 obroty

5. Zapnij linkę lekko ją naciągając

6. Wrzuć najwyższe przełożenie ( największy przód, najmniejszy tył )

7. Baryłką ustaw tak, aby łańcuch nie ocierał o wodzik, ale był możliwie najbliżej zewnętrznej płytki wodzika

8. Masz pozycje skrajne opanowane, teraz zostaje za pomocą baryłki doregulować

Napisano

Wszystko robiłem już jak kolega Uzurpator pisał. Nic mi nie obciera wszystko się przerzuca ok. Tylko ta linka mnie wkurza bo jest na najniższym blacie z przodu taka luźna że ma z 2 cm luzu a na przodzie blat najwyższy to jest tak napięta że się chce zerwać. Manetki to sl-m7000 3/2x10. Na 3x10 chodzi bez problemu. Po zmianie przerzutki i korby na 2 rzędy nie można wyregulować napięcia linki. To wygląda jak by ciąg manetki był inny dla 3 blatów i 2 blatów ale w manetce nie mam żadnej regulacji naciągu. Wg instrukcji używamy manetki w pozycji najniższej (do małej tarczy) i środkowej (duża tarcza).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...