Skocz do zawartości

[Korba] Zębatka

kolko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam napęd 2x10 z korbą SLX 675.

Chciałbym zmienić dużą tarczę na 34 lub 32 zęby.

Jaka zębatka jest godna uwagi?

Napisano

Widzę takie kwestie:

- przerzutka XT DM (FD-M786D) jest dedykowana do pracy z blatami 38-40T, pewnie zadziała z blatem 36 ale z 34 mogą być schody, do mniejszych blatów (36-38T) była dedykowana przerzutka deore (FD-M618D) lub SLX (FD-M677D) ale ta ostatnia chyba tylko side swing a z XT nie było żadnej,

- najmniejszy blat do tej korby to 36T (z bliźniaczej konstrukcji FC-M677) przy czym żadna inna korba shimano nie miała chyba mniejszego blatu z takim rozstawem otworów,

- za niecałe 300zł można nabyć korbę FC-M6000 z blatami 34/24 do tego przerzutka jak dobrze poszukasz to kupisz XT (FD-M8025D) za 75zł, w podobnej cenie dedykowana deore (FD-M6025D) - blaty z dwublatowych 6/7/8000 niestety nie pasują do korb 6/7xx.

Napisano

Ze swojego doświadczenia - korba 38/24 w 29 to nieporozumienie, no chyba, że ktoś założy chude laczki i turla się tylko po twardym podłożu. Wjazd w teren i zaczyna się jazda na blacie i największych koronkach kasety albo na młynku i najmniejszych. Do tego przejście z blatu na młynek to aż 14T. Po przejściu na korbę dedykowaną do 2x11 z blatami 34/24 większość niedostatków napędu 2x10 wyeliminowałem.

Napisano

No właśnie, chciałbym mieć mniejszą różnicę niż 14 zębów...

Ale poważniejsze inwestycje niż sama zębatka mało mi się podobają. 

Napisano

Też chciałem zrobić taką zmianę, ale nic nie znalazłem. A zmiana na 36 to chyba nie za wiele wniesie, bo różnica to nadal 12 zębów...

Napisano

Złośliwie (bo żadnej innej motywacji nie dostrzegam) shimano zmieniło rozstaw otworów na asymetryczny w nowych korbach 2x i jest po ptokach. Ew. można szukać pasującego blatu 34 np. Rotora ale to nie będzie rozwiązanie ani tanie ani precyzyjnie działające.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.02.2018 o 20:16, kolko napisał:

No właśnie, chciałbym mieć mniejszą różnicę niż 14 zębów...

Ale poważniejsze inwestycje niż sama zębatka mało mi się podobają. 

Jak nie ma kasy to nic nie wymyślisz.

Jak z przodu nie da się dobrać zębatki, to kombinuje się z tyłu ze zmianą kasety.

Napisano

Nie wydaje mi się, żeby różnicę 14z na korbie dało się znacząco poprawić zmianą kasety. Ale może ja się nie znam...

• Mod Team
Napisano
W dniu 20.02.2018 o 10:23, Dokumosa napisał:

przerzutka XT DM (FD-M786D) jest dedykowana do pracy z blatami 38-40T, pewnie zadziała z blatem 36 ale z 34 mogą być schody, do mniejszych blatów (36-38T) była dedykowana przerzutka deore (FD-M618D) lub SLX (FD-M677D) ale ta ostatnia chyba tylko side swing a z XT nie było żadnej,

Z tarczą 34 dogaduje się przerzutka XT FD-785, przetestowane jeździ od tygodnia. A jest dedykowana pod 38-40.

Pożeniona z  tarczą speca Chinook 34t i małą od korby SLX FC-670 24T. Mix na korbie 3rz.

Spec teoretycznie 9rz, mała od korby 3rz. pod 10rz. łańcuch. BCD 64/104.

• Mod Team
Napisano
8 minut temu, Dokumosa napisał:

Jeśli nie trzeba było jej obniżać to powinna jako tako działać (ale nie tak jak na dedykowanym blacie)

Jak odróżnić jako tako od poprawnie?

Zrzuca i wrzuca płynnie, czego więcej oczekiwać.

Napisano

U mnie stare XT (FC-M785 38x24 + FD-M786D) z przodu działało idealnie - max 1/4 obrotu korbą i zawsze łańcuch gdzie trzeba, do tego cicho. Pamiętam, że próbowałem do tej przerzutki korbę 11-stkową 34x24 i działało to sporo gorzej (odczuwalne szczególnie w terenie, aczkolwiek, jak ktoś by był przyzwyczajony do alivio czy starego deore to pewnie byłoby to akceptowalne). Obecnie mam do tej korby przerzutkę FD-M8025D i jest tak jak XT powinno działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...