Skocz do zawartości

[Nowy napęd] Wymiana napędu.

ziulko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Garb Tarnogórski to nie jest aż tak płasko..bywa 340-380 z hakiem....;-) Zestopniowanie na korbie 36/22 to jakiś kosmos .......Przypomina mi się kumpel który miał korbę 20/32/53 to był zakres....tylko musiał do tego ekstra przerzutkę ustrugać. A dało się to zrobić z jedną tylko korbą shimano 400cx. 

Napisano

Zobacz taki zestaw dla totalnego amatora w 11s:

34/24 + 11-32 od Srama. Ktoś mocniejszy zmieni korbę na 36/26.

Moim zdaniem napęd ideał na płaskie, bo ta kaseta jest poprostu kozacka (ma i zakres i stopniowanie). Jak się nie mylę, to mieści się w zakresie tylnej przerzutki Shimano 10s (11-32/36) a więc wystarczy dać tylko manetkę od 11s, przednią od 11s oraz łańcuch i powinno zaskoczyć idealnie. 

Napisano
W dniu 18.02.2018 o 12:43, ziulko napisał:

Jeżdżę głównie ścieżki rowerowe, asfalt i las ale nie jakiś ekstremalny, myślę o napędzie 3x10 i chciałbym zmieścić się w ok 1000PLN.

Te manetki XT to moim zdaniem przesada przy takim stosowaniu.

Kaseta ciasno ze stopniowana z 2xX da ci duży zakres przełożeń i  płynne przejścia 

W dniu 20.02.2018 o 09:07, ziulko napisał:

Teraz daliście mi zagwozdkę 1x10, 2x10 czy 3x10? Jakie są faktycznie różnice podczas jazdy? Do jakiego terenu jaki napęd?

http://www.gear-calculator.com/

Wpisz dane, zobacz jakie prędkości wyjdą i porównaj to z obecnym napędem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...