Kavoo Napisano 14 Lutego 2018 Napisano 14 Lutego 2018 Cześć Otóż od pewnego czasu stoję przed trudnym wyborem, nie dawno rozsypała się moja tylna piasta Giant Tracker Sport (odziwo stało się to po zaledwie 1000km) udało mi się ją ,,reanimować" ale uważam, że to tylko chwilowe rozwiązanie. Jako, że zbliża się początek sezonu trzeba zastanowić się nad czymś lepszym. Po długich poszukiwaniach wytypowałem 3 interesujące mnie modele: 1. Novatec D772 SB (czerwona) 2. Dartmoor Revolt Cassete Pro (czerwona) 3. Hope pro 2 Evo (czerwona) Tu powstaje pytanie, którą wybrać. Novateca dość dobrze znam bo ma go mój kolega (co prawda inny model), a z opinii na różnych forach wynika, że jest to dobra piasta i ma dobry stosunek cena/jakość. Kolejnym ,,kandydatem" jest Dartmoor Revolt Cassete Pro, o której niestety nie znalazłem dużo informacji ale z tego co widzę Dartmoor coraz lepiej się rozwija i ludzie chwalą ich produkty. Trzecia opcja (ale zarazem najdroższa) to Hope Pro 2 Evo z tego co mi wiadomo piasty od Hope'a są jak ,,legenda", a w swoim odgłosie mają ,,to coś" co sprawia, że da się go rozpoznać, no ale czy wytrzymałość też jest legendarna? Piastę chcę wybrać na podstawie konkretnych kryteriów - ,,przyszlość'' - zależy mi na tym, żebym mógł kiedyś przerobić ją na 12x142 po inną ramę (obecnie moja rama to Giant Talon 3 LTD 2017 i ma mocowanie 135x9mm). Chcę, żeby również w przyszłości dało się zmienić bębenek na SRAM XD. (tu chyba najlepiej wypada novatec bo części są dość tanie ale jak będzie z dostępnością w przyszłości?) - kolor - koniecznie musi być czerwony (akurat wszystkie te piasty występują w czerwonym kolorze) - wytrzymałość - nie szukam piasty, która rozsypie się po 1000km jak ta od Gianta, chcę po prostu sprzęt na lata - dźwięk - jedna z rzeczy na której dość bardzo mi zależy po prostu powinna być głośna (tu chyba Hope wygrywa) Proszę o pomoc w wyborze bo jak widać każda piasta ma swoje ,,zady i walety". Oczywiście zapraszam do składania swoich propozycji produktów, z którymi macie do czynienia. Muszą tylko spełniać moje kryteria.
dawid Napisano 14 Lutego 2018 Napisano 14 Lutego 2018 z novateciem d772sb czerwonym musisz się spieszyć, bo zostały ostatnie sztuki i aktualnie dystrybutor więcej ich nie ma
Kavoo Napisano 14 Lutego 2018 Autor Napisano 14 Lutego 2018 Właśnie wiem, że są ostatnie sztuki i z tym może być problem ale nadal nie wiem która z tych 3 piast wypada najlepiej
dawid Napisano 14 Lutego 2018 Napisano 14 Lutego 2018 Hope jest najbardziej wytrzymały z tych piast. Pewnie z częściami zamiennymi nie będzie żadnego problemu do niego Do novateca D772 nie będzie problemów z dostępnością części póki co, bo jego następca D792 wykorzystuje tą samą oś jak i ten sam bębenek Dartmoor też powinien mieć w miarę dostępne części zamienne. Wszystkie te piasty możesz przerobic w przyszłości na 142/12mm jak i bębenek sram xd Pozdrawiam
Kavoo Napisano 15 Lutego 2018 Autor Napisano 15 Lutego 2018 10 godzin temu, dawid napisał: Dartmoor też powinien mieć w miarę dostępne części zamienne. Wszystkie te piasty możesz przerobic w przyszłości na 142/12mm jak i bębenek sram xd Jeżeli bym zdecydował się na novateca to kupiłbym go od razu z ośką do konwersji i bębenkiem Sram XD bo nigdy nie wiadomo przez ile będą dostępne części (co do hope'a chyba nie ma co się takimi rzeczami przejmować bo części zamienne raczej będą dostępne. Nawet teraz da się kupić do hope pro 2.) Cały komplet Novatec wyniesie mnie 560 zł. Hope pro 2 evo kosztuje 790 zł i teraz powstaje pytanie czy warto dopłacić te 230 zł do hope'a?
Alsew Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 A może DT Swiss? https://www.olx.pl/oferta/piasta-tyl-dt-swiss-350-32h-rws-thru-bolt-135x10mm-CID767-IDs7W67.html#7778767883
Kavoo Napisano 16 Lutego 2018 Autor Napisano 16 Lutego 2018 Myślałem kiedyś nad DT Swiss'em ale z tego co widziałem to jest sporo zabawy z szukaniem konwersji i bębenków Sram XD. A ten z ogłoszenia jest niestety na Center Lock a ja potrzebuję czegoś na 6 śrub
phoe Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 "Giant Tracker Sport" 1000km dla tego syfu to nie jest w cale aż taki zły wynik! Hope to Hope, jak masz kasę to ona tutaj deklasuje pozostałe piasty, jeszcze wspomniana DT 350, ale z czerwoną będzie problem. Jeszcze Tune robi "kolorowe" piasty, ale Hope tutaj jest pewniejszy i trwalszy wg mnie...... no i król Chris King, tylko tutaj to musisz już wyłożyć ponad 1000zł i nie ma piasty która może z CK rywalizować jak chodzi o trwałość czy dźwięk!
Kavoo Napisano 17 Lutego 2018 Autor Napisano 17 Lutego 2018 Takiej odpowiedzi oczekiwałem co do Chris Kinga to zawsze sądziłem, że to Hope cieszy się najlepszymi opiniami ;). A mógłbyś coś powiedzieć na temat novatec'ów?
dawid Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 novatec jest dość prosty, jego słabym punktem może być bębenek, któremu czasem zdarzy się że pęknie. Na szczeście jest to coraz rzadszy przypadek, bo bębenki są teraz trochę lepiej zaprojektowane. Ma chyba 27punktów zaczepienia
woojj Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 2. Dartmoor Revolt Cassete Pro (czerwona) Mam to to w swoim rowerze. Po ukręceniu bębenka w VeeOne (konstrukcja novatec z wkręcanym wielowypustem) przesiadłem się na Dartmoora Revolt Cassete. Ważę 92 kg więc piasty nie mają lekko ;-))) Co mogę powiedzieć po sezonie użytkowania- dobry produkt. Wymaga rozebrania 2-3 razy w roku i posmarowaniu delikatnego zapadek-jeśli będziesz czasem używał myjki, ale bębenek schodzi ręką razem z kaseta- operacja trwa 2 minuty. Bardzo sztywne połączenie w wersji 135 (śruby wkręcane w korpus). Jedyny minus to dość duża waga. Polecam. Jeśli cię stać bierz hope - jest piękna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.