Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony na szose i do lasu?

twar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po niemal 2 dekadach ;-) przyszedl czas na wymianę opon w moim mtb i szukam czegoś za rozsądne pieniądze a jednocześnie z niewilkimi oporami toczenia po asfalcie ale i co pozwoli od czasu do czasu wjechać do lasu. Jak dotad zastanawialem sie nad Continental Country Plus 26x1.9 ale jak widze wage tej opony to zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest delikatne nieporozumienie. Poważnie? 1.1kg? :confused: Sa jakieś lżejsze alternatywy?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

@Fenthin

Dzieki za odpowiedz.

Na tych ktore mam obecnie jak wspomnialem jezdze prawie 20 lat i w zyciu nie zlapalem na nich gumy (odpukac w niemalowane :D) wiec chyba nie koniecznie potrzebuje takich z wkladka.

A jest moze cos z mniejszym bieznikiem tylko w takich proporcjach jak podalem wyzej czyli 26x1,9? Jak juz rowniez wspomnialem wyzej ten bieznik z Continental Country Plus wydaje sie niemal idealny do tych moich zastosowan (przynajmniej na zdjeciach) i mialem juz kupowac tylko ta waga.

@kipcior

Zdecydowanie zbyt duzy bieznik

Ta "moja" ma taki:

i-continental-country-plus-26-plus-break

---------------------------

A co z ta opona "Schwalbe Land Cruiser" nadaje sie ona do czegoś?

schwalbe-land-cruiser-tyre-01.jpg?w=700&

Napisano

Skoro coś jeszcze bardziej gładkiego, to widzę dwie opcje. Schwalbe Land Cruiser i (ale to już będzie 26x1,75) Continental Ride Tour.

Tym 0,1" się nie przejmuj. Jedne opony są szersze, drugie węższe mimo iż teoretycznie powinny trzymać dany rozmiar.

Napisano

7 godzin temu, cervandes napisał:

Przestań, Thunder Burty to racingowe opony wylajtowane do granic możliwości.

Do granic możliwości wylajtowane to są Furious Fred - 360g

Thunder Burty w werji 29 2.25 mają 575g

Podobny Rocket Ron - 610g

Zrobiłem na Thunder Burtach mnóstwo krótkich i długich wycieczek po Kampinosie i innych lasach, przez asfalty, szutry, pola, korzenie, kamienie itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...