Skocz do zawartości

[koło] tył wymiary

m16iki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chce kupić nowe koło do roweru z mocowanie na tarcze, i na stronie pisze że długość mocująca to 135mm (standart MTB) i w jaki sposób mogę dowiedzieć się czy te koło będzie pasować do mojego roweru jak zmierzyć te "135" w moim stary kole..w skrócie chodzi mi o to jak zmierzyć wszystkie wymiary które będę potrzebował do kupna nowego koła
sory jak napisałem coś niezrozumiale..

Pozdrawiam

Napisano

135 to jest długość ośki. Jaki masz teraz rower? Ile biegów z tyłu?

Musisz zobaczyć ile cali ma koło, poznasz to po np oznaczeniu na oponie.

Napisano

Tak. No to 135 mm masz, to jest standard w tej klasie rowerów. Musisz szukać koła pod kasete. No i pamiętaj o rozmiarze.

A dlaczego zmieniasz koło?

Napisano

A reszta roweru jest przystosowana pod tarcze? Wiesz ze musisz szukac piast pod tarcze?

Napisano

Dla ścisłości  (gdyby ktoś się chciał z suwmiarką na koło napadać żeby wiedzieć gdzie mierzyć) 135 to rozstaw tylnych widełek lub jak ktoś woli wymiar OLD (over lock nut dimension). Długość osi w tym przypadku wyniesie coś w okolicach 150mm i zwykle jako parametr nie występuje.

https://www.google.pl/search?q=over+lock+nut+dimensions&client=tablet-android-google&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjW45a1q6DZAhVQiaYKHS4nBmIQ_AUIESgB&biw=601&bih=962#imgrc=x-_Wjn0T7SSAVM:

Napisano
5 godzin temu, skom25 napisał:

A reszta roweru jest przystosowana pod tarcze? Wiesz ze musisz szukac piast pod tarcze?

tak posiadam w ramie mocowanie na zacisk, i wiem że koło musi mieć mocowanie - w moim stary nie ma i były orginalnie hamulce typu V

Napisano

sorki że ciągnę ten temat tak długo, ale chce wszystko wiedzieć, zrobiłem 3 zdjęcia, 2 z nich to zdjęcia piast z zaznaczonymi miejscami - odległość między nimi to 135mm, czyli muszę kupować koło o długości osi 135mm. I tak samo w kolejnym 3 zdjęciu w rozstawie tylnych widełek wyszło mi 135mm.. Jeszcze tylko nie ogarniam o co chodzi z tym np.10x135 ?

Napisano

W B2 masz widły pod pastę 10x135 QR (quizu release), 10 to średnica osi. Możesz też spotkać błędne oznaczenia 9x135 albo 5x135 ale to jedno i to samo. Obecnie masz koło mocowane w widełkach szybkozamykaczem (qr) i jeśli chcesz żeby tak zostało to piasty pod QR szukasz.

Napisano

czyli jak będę podawał gościowi od kółek info to muszę mu podać żeby, wsadził w koło piastę z ośką 10x135 QR , tak?

Napisano

10 to grubość osi w mm. To max grubość która pasuje do Twojej ramy i widelca. Jak znajdziesz 9x135 qr to tez bedzie ok. Wlasnie takiej szukaj.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Racja kriss, niech szuka 9x135 qr.

to w końcu jakie info podać gościowi od kółek ?

Napisano
Godzinę temu, Dokumosa napisał:

(quizu release)

Quick Release

Z tego co czytałem 9/10 wynika z tego że rzadko kiedy oś ma równo 9mm, więc tak się przyjęło.

Napisano

To gwinty metryczne, tył ma zawsze 10mm przód 9. Gdybyś miał tył 9 to do zastosowania through bolt musiałbyś rozpiłować widełki (z tego też powodu through bolt jest niczym więcej jak ściemą marketingową).

@KrissDeValnor 5mm to ma tylko szpilka zacisku, właściwa oś opiera się na widełkach i na niej łożyskowany jest korpus piasty a ta w przypadku QR (i TB) z tyłu ma 10 z przodu 9.

• Mod Team
Napisano

Nie no, OK - chodziło o szpilkę, którą w pewnym sensie można uznać za oś, tyle że faktycznie w przypadku QR sprawa wygląda nieco inaczej, bo tylne widły opierają się na końcówkach piasty, ale przy Thru Bolt już na osi zacisku, więc żeby nie komplikować to jednak warto posługiwać się tymi ogólnie przyjętymi określeniami i stąd w tym przypadku 9x135 ( rzadziej 5x135 ) jako powszechnie spotykany i najbardziej podstawowy wariant, czyli najzwyklejszy QR.
Te rozbieżności wynikają z pewnej nieścisłości, a skoro przy sztywnych osiach podawana jest średnica ośki, to według mnie przy QR, który sam w sobie niby osią nie jest, chyba jednak byłoby lepiej gdyby właśnie podawano średnicę szpilki ( większa różnica wymiaru, więc i mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki przy zakupie na odległość itd. ).
Poza tym nie każdy chce, czy może płacić więcej za Thru Bolt'a, który pasuje do ramy ze zwykłym szybkozamykaczem, tylko zdaje się, że trzeba by jeszcze zainwestować w nową piastę, więc koszty rosną...

• Mod Team
Napisano

W sumie nigdy nie wiadomo - może ktoś będzie chciał zarobić i opchnie komuś droższego Thru Bolta, bo też jest 135/10 i pasuje, tyle że nie każdemu...
Poza tym nie wspominaj o suwmiarce, bo zaraz wpadnie ten kolega od łańcuchów ( pozdrowienia dla Arniego :icon_lol: ), albo inni i zacznie się spór jak mierzyć itp. :teehee:
Nawiasem mówiąc, to mając z tego co wiem wieloletnie doświadczenie w tej materii, twierdzisz, że TB jest zupełnie zbędny i nic, absolutnie nic nie daje :icon_question:
Czyżby wszyscy żyli w błędzie i mylnym przeświadczeniu, że jednak jest to sztywniejsze połączenie i mocniejsze zaciśnięcie niż w zwykłym QR :icon_question:
Skoro wspominałeś o "ściemie marketingowej", to możesz się do tego odnieść :icon_question:
Czy dopiero gdyby TB był rodzajem przelotówki, to uznałbyś, że ma sens :icon_question:

Napisano

Odnośnie TB - miałem w dwóch rowerach 29" (swoją drogą koła te same) i żadnej praktycznej różnicy podczas jazdy nie bylo. Sztywna oś 12x przynajmniej pozwala na powtarzalne założenie koła. Dla mnie bardziej odczuwalna jest wiotkość dużego koła niż tylnego widelca (aczkolwiek pewnie są jakieś skrajne przypadki ram).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...