LukaszNN Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Witam, problem jak w temacie, łańcuch przeskakuje tylko na najmniejszej zębatce kasety, na innych chodzi idealnie. Na 100% przeskakuje łańcuch. Nie jest wyciągnięty, zębatka wyglądała dobrze ale mimo wszystko wymieniłem ją na nową i dalej to samo. Przerzutka wyregulowana książkowo, wszystkie biegi wchodzą bardzo płynnie i szybko, napęd chodzi bezszelestnie, hak przerzutki prosty a mimo wszystko skacze jak głupi. Nawet po maksymalnym zbliżeniu przerzutki do kasety skacze. Stało się to dosłownie z dnia na dzień, wcześniej wszystko hulało jak w bajce. Pomysły i cierpliwość mi się kończą, co to może być?
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Powodem najprawdopodobniej jest odwrotnie założona spinka Connex'a. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2018 Na zdjęciu widać spinkę odwrotnie założoną. Typowy objaw.
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Dodatkowo odwrotnie założony Connex może sam się rozpiąć podczas przerzucania łańcucha na korbie. Dlatego przestałem lubić Connex`a nie dość że jest drogi to trzeba pamiętać jak go zapiąć. Pozdrawiam
TheJW Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 32 minuty temu, rzezniol napisał: to trzeba pamiętać jak go zapiąć. Jak używałem tej spinki, to za każdym razem musiałem mieć przy sobie telefon, żeby to sprawdzić...
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2018 Godzinę temu, rzezniol napisał: trzeba pamiętać jak go zapiąć. Ale jak dobrze zapniesz to jest super.
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Czy tak super ... powiedziałbym raczej normalnie. Trzyma tak samo jak każda inna spinka np od KMC Tylko nie pisz mi ze spinki KMC czy SRAM trudno zdjąć, bo jest knif na łatwe zdjęcie nawet bez narzędzi ... wystarczy ze znajdziesz kamień, na upartego pompka starczy. Pozdrawiam
Lezia Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Proszę napiszcie jeszcze na ile wiarygodny jest ten sprawdzian do łańcucha jak na zdjęciu?
TheJW Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Daje radę, jak każda inna "blaszka". A o precyzji pomiarów w ten sposób było już wiele dyskusji... No i ja osobiście omijam spinkę przy pomiarze.
Lezia Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 6 minut temu, TheJW napisał: No i ja osobiście omijam spinkę przy pomiarze. O.... cenna uwaga, nie wiedziałem. Dzięki.
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2018 46 minut temu, rzezniol napisał: Tylko nie pisz mi ze spinki KMC czy SRAM trudno zdjąć, Nie mam zamiaru Ciebie nawracać na Connexa. Ja w zamierzchłej przeszłości zmuszony rozpiąć srama skuwaczem zostałem wyznawcą Connexa. 48 minut temu, rzezniol napisał: wystarczy ze znajdziesz kamień, A jednak narzędzia są potrzebne.
Kolmark Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 SRAM-a skuwaczem? Bywa, że spinka samoistnie wylatuje na wertepach, na dodatek spinką 9s udało mi się spiąć łańcuch 8s...
TheJW Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 6 minut temu, michuuu napisał: Godzinę temu, rzezniol napisał: wystarczy ze znajdziesz kamień, A jednak narzędzia są potrzebne. XXI wiek, a my niczym troglodyci kamienie jako narzędzia wykorzystujemy. No ale z reguły najprostsze metody są najskuteczniejsze.
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Napisano 26 Stycznia 2018 Tak czy siak dla mnie sprawa jest dość prosta mam więcej argumentów za spinką KMC niż za spinką Connex. Żeby nie było używałem kiedyś Connex`a. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2018 Pytanie było o przyczynę przeskakiwania łańcucha a my tutaj jak zwykle o wyższości....... Myślę, że wystarczy. Może autor się odezwie czy odwrócenie spinki pomogło.
LukaszNN Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Napisano 26 Stycznia 2018 Problem rozwiązany, rzeczywiście była to spinka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.