Alsew Napisano 4 Marca 2018 Napisano 4 Marca 2018 36 minut temu, Almakato napisał: Nawet noga dobrze nie zmarzła, a jakie widoki i cisza leśna. To zazdroszczę bo w mojej okolicy w lesie, była dziś masa ludzi
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Marca 2018 Mod Team Napisano 4 Marca 2018 Trochę nie rozumiem z tą nogą - jak noga kręci, to nie zmarznie, no chyba że ktoś w sandałach zimą jeździ 2 pary skarpet, letnie buty i pełny luz - jak się śmiga do 2 godzin. U mnie raczej pustki - głównie spacerowicze, ale w symbolicznej ilości, trochę biegaczy i to tylko w pobliżu miasta i chyba 4 rowery na 44 km po lasach, łąkach i polach. No i temperatura w końcu znośna, bo -1, a nie -9 jak tydzień temu, więc przynajmniej do końca mogłem pić z bidonu - pod koniec shake'a
kamar59 Napisano 4 Marca 2018 Autor Napisano 4 Marca 2018 30 minut temu, Alsew napisał: To zazdroszczę bo w mojej okolicy w lesie, była dziś masa ludzi Teraz, KrissDeValnor napisał: Trochę nie rozumiem z tą nogą - jak noga kręci, to nie zmarznie, no chyba że ktoś w sandałach zimą jeździ 2 pary skarpet, letnie buty i pełny luz - jak się śmiga do 2 godzin. U mnie raczej pustki - głównie spacerowicze, ale w symbolicznej ilości, trochę biegaczy i to tylko w pobliżu miasta i chyba 4 rowery na 44 km po lasach, łąkach i polach. No i temperatura w końcu znośna, bo -1, a nie -9 jak tydzień temu, więc przynajmniej do końca mogłem pić z bidonu - pod koniec shake'a U mnie, więcej biegaczy niż rowerzystów, temperatura w słońcu +5 Chyba że kolano zmarźnie. Do 2 H styka jeżdżenia w takiej temp.
kamar59 Napisano 4 Marca 2018 Autor Napisano 4 Marca 2018 Tak przyglądając się bliżej rowerowi zauważyłem że w przerzutce tylnej jest sprzęgło fajnie to działa łańcuch jak beton sztywny. Ale jest tam taki gumowy zatykasz, tam zapewne jest pokrętło od regulacji napięcia sprzęgła? I fajnie zrobili w przerzutce przedniej z młynka na dużą jak się przerzuca jest taki gumowy wspomagacz ładnie łańcuch podnosi i nie rysuje go bokiem.
kamar59 Napisano 4 Marca 2018 Autor Napisano 4 Marca 2018 W dniu 3.03.2018 o 17:49, SoloTM napisał: To minimum, zalezy od budżetu, kolejny : http://allegro.pl/super-b-3379-skuwacz-rozkuwacz-do-lancucha-i6222963557.html kolejny : http://allegro.pl/klucz-super-b-skuwacz-do-lancucha-i7209088523.html One 11 rzędów obsługują? Bo jak sprawdzałem to nie którzy mieli w opisach od 7-10 rz http://allegro.pl/skuwacz-rozukwacz-super-b-tbcc60-lancucha-10-11sp-i6891548356.html
SoloTM Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Racja, przeoczyłem, że masz 11 rzędowy napęd. Najlepiej kup ten który zalinkowałeś. Ma wymieny pin a to pierwsze co padnie.
kamar59 Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 Teraz, SoloTM napisał: Racja, przeoczyłem, że masz 11 rzędowy napęd. Najlepiej kup ten który zalinkowałeś. Ma wymieny pin a to pierwsze co padnie. Wymienny pin o co z nim chodzi? I ma paść?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2018 Mod Team Napisano 5 Marca 2018 Co prawda na przykładzie przerzutki XTR, ale wspomniał właśnie o tym - jak to określiłeś : "gumowym zatykaczu" i tam jest właśnie regulacja : https://www.youtube.com/watch?v=_hdLcDx4ZJ0 Swoją drogą, to niezłą ma sprężynę ten XTR
kamar59 Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 Ja mogę przerzucać biegi w tylnej manetce po 2 - 3 na raz?
SoloTM Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Pin to ten maly bolec który naciska na pin lancucha i wypycha go. Przy tej operacji lubi się wykrzywic ( ten w skuwaczu ) co powoduje trudne/ niemożliwe / poprawne / bez uszkodzenia lancucha / ponowne skucie łańcucha.
Track Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 W dniu 3.03.2018 o 11:22, SoloTM napisał: Kamar59, tylko nie kupuj skuwacza za 10 pln bo to max 1-5 razówka i to tylko do grubszych najtańszych łańcuchów 6-7 rzędowych. Uszkodzisz takim skuwaczem łańcuch na 100 %. Takim tanim skuwaczem można ale trzeba dodawać blaszki, żeby pogrubić łańcuch. Nawet jak posiada dociskającą tuleję która w teorii zastępuje blaszki to materiały z których jest wykonany wołają o pomstę do nieba. Kup coś minimum takiego : http://allegro.pl/super-b-3340-skuwacz-rozkuwacz-do-lancucha-i6365337956.html Takim za 10 zł skutecznie rozkuwałem łańcuchy 8-9 rz, w cenie 20 -100 zł kilkanaście razy, więc nie pisz głupot. Rozkucie łańcucha tylko w celu skrócenia i założenia spinki.
kamar59 Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 Teraz, Track napisał: Takim za 10 zł skutecznie rozkuwałem łańcuchy 8-9 rz, w cenie 20 -100 zł kilkanaście razy, więc nie pisz głupot. Rozkucie łańcucha tylko w celu skrócenia i założenia spinki. Zobaczymy co to będzie za 10 zł ten skuwacz. Ja mam o 4 ogniwa skrócić to mogę poćwiczyć na 1 ogniwie jak będzie słabo szło to kupie lepszy i finalnie na 4 wypnę ogniwo i spinką KMC połączę.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2018 Mod Team Napisano 5 Marca 2018 Spróbuj obsługiwać dwie dźwignie kciukiem, a wtedy powinieneś móc zrzucić o 2 oczka. Jeżeli manetka jest Multi Release, to będzie można zrzucać o 2 obiema dźwigniami. PS Trochę mnie zaskoczyłeś tym odkryciem sprzęgła - myślałem, że wiesz, więc nic nie mówiłem widząc je na zdjęciach
woojj Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 10 godzin temu, kamar59 napisał: Z ciekawości zważyłem na ramie stalowej ojca rower tzw "góral 20 letni" waga 17 kg Ten to musi być mocno marketowy ;-))) Moje stalowe górale nigdy nie przekraczały 13 kg..... Obecna stalowa 29 waży w wersji najlżejszej 11,4 zależy od konfiguracji. Dobrze że przeszedł rower test- mógłbyś zapodać kilka fotek w odpowiedni dziale. Najlepszy rower źle wygląda na dywaniku ;-(((
kamar59 Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 3 godziny temu, woojj napisał: Ten to musi być mocno marketowy ;-))) Moje stalowe górale nigdy nie przekraczały 13 kg..... Obecna stalowa 29 waży w wersji najlżejszej 11,4 zależy od konfiguracji. Dobrze że przeszedł rower test- mógłbyś zapodać kilka fotek w odpowiedni dziale. Najlepszy rower źle wygląda na dywaniku ;-((( Najlepiej będzie rower w terenie wyglądał jakieś fajne plenery. To ładna wagę masz. 9 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Spróbuj obsługiwać dwie dźwignie kciukiem, a wtedy powinieneś móc zrzucić o 2 oczka. Jeżeli manetka jest Multi Release, to będzie można zrzucać o 2 obiema dźwigniami. PS Trochę mnie zaskoczyłeś tym odkryciem sprzęgła - myślałem, że wiesz, więc nic nie mówiłem widząc je na zdjęciach Sprzęgło to wiedziałem ze jest tylko tego koreczka nie widzalem. Może wcześniejszą wypowiedź źle ujolem.
kamar59 Napisano 6 Marca 2018 Autor Napisano 6 Marca 2018 Sprawdziłem z ciekawości po ile ta manetka moja chodzi co mam zamontowaną w rowerze i ładnie kosztuje http://allegro.pl/fox-ctd-zestaw-do-blokady-widelca-i-dampera-z-mane-i6920829863.html z zestawem do blokady jeszcze osobno trzeba kupić http://allegro.pl/fox-fit4-p-s-topcap-zestaw-do-blokady-manetka-i6930812274.html to nie jest to samo tylko trzeba ręka kręcić na górnej goleni? http://allegro.pl/fox-fit4-f-s-topcap-zestaw-do-zmiany-na-opcje-bez-i7183833851.html A tą regulację 22-clicks to nie posiadam w wersji z manetką? Chodzi mi oto że mógłbym sprzedać tą manetkę blokady i kupić tą na goleni i bym jeszcze zarobił na tym patrząc na różnice w cenie. Coś stracę przez tą wymianę w pracy tłumienia itp? Czy zostawić ją i nie kombinować?
woojj Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 6 godzin temu, kamar59 napisał: Chodzi mi oto że mógłbym sprzedać tą manetkę blokady i kupić tą na goleni i bym jeszcze zarobił na tym patrząc na różnice w cenie. Coś stracę przez tą wymianę w pracy tłumienia itp? Czy zostawić ją i nie kombinować? bez sensu...... niczego nie zyskasz co byś w stanie był poczuć. Manetka to lans na dzielni - szybkość i bezpieczeństwo. Jedyny minus to dodatkowy kabel na kierownicy.
kemot1974 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Manetką CTD daje wyjątkowy komfort do szybkiej zmiany ustawień amortyzatora, mam w obu rowerach i ciężko mi dzisiaj wyobrazić sobie wyjazd np w góry i ustawianie amortyzatora z goleni ręką podczas jazdy. Zostaw manetkę i korzystaj z jej funkcjonalności.
Arni220 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Tam jest jakaś regulacja ustawień w kilku pozycjach, czy tylko otwarte-zamknięte? Jak to drugie, to moim zdanie śmiało można zrezygnować, bo w praktyce w terenie i tak jeździmy na odblokowanym i nie ma czasu/pamięci na jakieś blokady w trakcie przejazdu w poprzek asfaltu. Skolei robiąc sobie przejażdżkę na lody w mieście, nic nie stoi na przeszkodzie, by blokadę załączyć na goleni, bo znowu wykonamy to tylko raz. Także wszystko zależy do czego, jak często, indywidualna decyzja.
kemot1974 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Są trzy pozycje ustawień, C - climb, T - trial , D - descend.
SoloTM Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Mam pytanie do wszystkich, myślałem, że tam jest po prostu otwarty/zablokowany ale wpisałem w google i wyskoczyły mi 2 różniące się manetki CTD, wszystkie mają możliwość regulacji tłumienia czy są takie które tylko blokują amor i takie które robią obie rzeczy ?
kemot1974 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 @SoloTM, może widziałeś manetkę, która obsługuje amortyzator + damper ? Nie ma różnych standardów manetek CTD.
SoloTM Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Możliwe, fajna sprawa regulacja tłumienia z kierownicy, oczywiście w górach lub na zjazdach, świetna sprawa
kamar59 Napisano 6 Marca 2018 Autor Napisano 6 Marca 2018 To co kochani moi mili doradcy rowerowi. Fajny rower mam podoba mi się, co zmieniamy? Napęd mam pierwsza klasa. Zostaje mi karbonowa kierownica mostek i sztyca i koła lzejsze i mleczko i siodełko. Te koła to dobrze chodzą tylko ta waga. Ale co tam na tą wagę się teraz na palać i tak mam lżej 3 kg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.