Skocz do zawartości

[rower] 5 - 6 tys nowe technologie rower "21 wieku" itp

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
36 minut temu, Almakato napisał:

Nawet noga dobrze nie zmarzła, a jakie widoki i cisza leśna.

To zazdroszczę bo w mojej okolicy w lesie, była dziś masa ludzi :confused:

• Mod Team
Napisano

Trochę nie rozumiem z tą nogą - jak noga kręci, to nie zmarznie, no chyba że ktoś w sandałach zimą jeździ :icon_lol:
2 pary skarpet, letnie buty i pełny luz - jak się śmiga do 2 godzin.
U mnie raczej pustki - głównie spacerowicze, ale w symbolicznej ilości, trochę biegaczy i to tylko w pobliżu miasta i chyba 4 rowery na 44 km po lasach, łąkach i polach.
No i temperatura w końcu znośna, bo -1, a nie -9 jak tydzień temu, więc przynajmniej do końca mogłem pić z bidonu - pod koniec shake'a
:icon_cool:

Napisano
30 minut temu, Alsew napisał:

To zazdroszczę bo w mojej okolicy w lesie, była dziś masa ludzi :confused:

Teraz, KrissDeValnor napisał:

Trochę nie rozumiem z tą nogą - jak noga kręci, to nie zmarznie, no chyba że ktoś w sandałach zimą jeździ :icon_lol:
2 pary skarpet, letnie buty i pełny luz - jak się śmiga do 2 godzin.
U mnie raczej pustki - głównie spacerowicze, ale w symbolicznej ilości, trochę biegaczy i to tylko w pobliżu miasta i chyba 4 rowery na 44 km po lasach, łąkach i polach.
No i temperatura w końcu znośna, bo -1, a nie -9 jak tydzień temu, więc przynajmniej do końca mogłem pić z bidonu - pod koniec shake'a
:icon_cool:

U mnie, więcej biegaczy niż rowerzystów, temperatura w słońcu +5

Chyba że kolano zmarźnie. Do 2 H styka jeżdżenia w takiej temp.

Napisano

Tak przyglądając się bliżej rowerowi zauważyłem że w przerzutce tylnej jest sprzęgło fajnie to działa łańcuch jak beton sztywny. Ale jest tam taki gumowy zatykasz, tam zapewne jest pokrętło od regulacji napięcia sprzęgła?

I fajnie zrobili w przerzutce przedniej z młynka na dużą jak się przerzuca jest taki gumowy wspomagacz ładnie łańcuch podnosi i nie rysuje go bokiem.

Napisano
W dniu 3.03.2018 o 17:49, SoloTM napisał:

One 11 rzędów obsługują? Bo jak sprawdzałem to nie którzy mieli w opisach od 7-10 rz

http://allegro.pl/skuwacz-rozukwacz-super-b-tbcc60-lancucha-10-11sp-i6891548356.html

Napisano

Racja, przeoczyłem, że masz 11 rzędowy napęd. Najlepiej kup ten który zalinkowałeś. Ma wymieny pin a to pierwsze co padnie.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Racja, przeoczyłem, że masz 11 rzędowy napęd. Najlepiej kup ten który zalinkowałeś. Ma wymieny pin a to pierwsze co padnie.

Wymienny pin o co z nim chodzi? I ma paść?

Napisano

Pin to ten maly bolec który naciska na pin lancucha i wypycha go. Przy tej operacji lubi się wykrzywic ( ten w skuwaczu ) co powoduje trudne/ niemożliwe / poprawne / bez uszkodzenia lancucha / ponowne skucie łańcucha.

Napisano
W dniu 3.03.2018 o 11:22, SoloTM napisał:

Kamar59, tylko nie kupuj skuwacza za 10 pln bo to max 1-5 razówka i to tylko do grubszych najtańszych łańcuchów 6-7 rzędowych. Uszkodzisz takim skuwaczem łańcuch na 100 %.  Takim tanim skuwaczem można ale trzeba dodawać blaszki, żeby pogrubić łańcuch. Nawet jak posiada dociskającą tuleję która w teorii zastępuje blaszki to materiały z których jest wykonany wołają o pomstę do nieba.  Kup coś minimum takiego :

http://allegro.pl/super-b-3340-skuwacz-rozkuwacz-do-lancucha-i6365337956.html

Takim za 10 zł skutecznie rozkuwałem łańcuchy 8-9 rz,  w cenie 20 -100 zł kilkanaście razy, więc nie pisz głupot.

Rozkucie łańcucha tylko w celu skrócenia i założenia spinki.

Napisano
Teraz, Track napisał:

Takim za 10 zł skutecznie rozkuwałem łańcuchy 8-9 rz,  w cenie 20 -100 zł kilkanaście razy, więc nie pisz głupot.

Rozkucie łańcucha tylko w celu skrócenia i założenia spinki.

Zobaczymy co to będzie za 10 zł ten skuwacz. Ja mam o 4 ogniwa skrócić to mogę poćwiczyć na 1 ogniwie jak będzie słabo szło to kupie lepszy i finalnie na 4 wypnę ogniwo i spinką KMC połączę.

• Mod Team
Napisano

Spróbuj obsługiwać dwie dźwignie kciukiem, a wtedy powinieneś móc zrzucić o 2 oczka.
Jeżeli manetka jest Multi Release, to będzie można zrzucać o 2 obiema dźwigniami.
PS
Trochę mnie zaskoczyłeś tym odkryciem sprzęgła - myślałem, że wiesz, więc nic nie mówiłem widząc je na zdjęciach :icon_wink:

Napisano
10 godzin temu, kamar59 napisał:

Z ciekawości zważyłem na ramie stalowej ojca rower tzw "góral 20 letni" waga 17 kg :D

Ten to musi być mocno marketowy ;-))) Moje stalowe górale nigdy nie przekraczały 13 kg..... Obecna stalowa 29 waży w wersji najlżejszej 11,4  zależy od konfiguracji.

Dobrze  że przeszedł rower test- mógłbyś zapodać kilka fotek w odpowiedni dziale. Najlepszy rower źle wygląda na dywaniku ;-((( 

Napisano
3 godziny temu, woojj napisał:

Ten to musi być mocno marketowy ;-))) Moje stalowe górale nigdy nie przekraczały 13 kg..... Obecna stalowa 29 waży w wersji najlżejszej 11,4  zależy od konfiguracji.

Dobrze  że przeszedł rower test- mógłbyś zapodać kilka fotek w odpowiedni dziale. Najlepszy rower źle wygląda na dywaniku ;-((( 

Najlepiej będzie rower w terenie wyglądał jakieś fajne plenery.

To ładna wagę masz.

9 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Spróbuj obsługiwać dwie dźwignie kciukiem, a wtedy powinieneś móc zrzucić o 2 oczka.
Jeżeli manetka jest Multi Release, to będzie można zrzucać o 2 obiema dźwigniami.
PS
Trochę mnie zaskoczyłeś tym odkryciem sprzęgła - myślałem, że wiesz, więc nic nie mówiłem widząc je na zdjęciach :icon_wink:

Sprzęgło to wiedziałem ze jest tylko tego koreczka nie widzalem. Może wcześniejszą wypowiedź źle ujolem.

Napisano

Sprawdziłem z ciekawości po ile ta manetka moja chodzi co mam zamontowaną w rowerze i ładnie kosztuje http://allegro.pl/fox-ctd-zestaw-do-blokady-widelca-i-dampera-z-mane-i6920829863.html  z zestawem do blokady jeszcze osobno trzeba kupić http://allegro.pl/fox-fit4-p-s-topcap-zestaw-do-blokady-manetka-i6930812274.html  to nie jest to samo tylko trzeba ręka kręcić na górnej goleni? http://allegro.pl/fox-fit4-f-s-topcap-zestaw-do-zmiany-na-opcje-bez-i7183833851.html  A tą regulację 22-clicks to nie posiadam w wersji z manetką?

Chodzi mi oto że mógłbym sprzedać tą manetkę blokady i kupić tą na goleni i bym jeszcze zarobił na tym patrząc na różnice w cenie. Coś stracę przez tą wymianę w pracy tłumienia itp? Czy zostawić ją i nie kombinować?

Napisano
6 godzin temu, kamar59 napisał:

Chodzi mi oto że mógłbym sprzedać tą manetkę blokady i kupić tą na goleni i bym jeszcze zarobił na tym patrząc na różnice w cenie. Coś stracę przez tą wymianę w pracy tłumienia itp? Czy zostawić ją i nie kombinować?

bez sensu...... niczego nie zyskasz co byś w stanie był poczuć. Manetka to lans na dzielni - szybkość i bezpieczeństwo. Jedyny minus to dodatkowy kabel na kierownicy. 

Napisano

Manetką CTD daje wyjątkowy komfort do szybkiej zmiany ustawień amortyzatora, mam w obu rowerach i ciężko mi dzisiaj wyobrazić sobie wyjazd np w góry i ustawianie amortyzatora z goleni ręką podczas jazdy. Zostaw manetkę i korzystaj z jej funkcjonalności.

Napisano

Tam jest jakaś regulacja ustawień w kilku pozycjach, czy tylko otwarte-zamknięte? 

Jak to drugie, to moim zdanie śmiało można zrezygnować, bo w praktyce w terenie i tak jeździmy na odblokowanym i nie ma czasu/pamięci na jakieś blokady w trakcie przejazdu w poprzek asfaltu. 

Skolei robiąc sobie przejażdżkę na lody w mieście, nic nie stoi na przeszkodzie, by blokadę załączyć na goleni, bo znowu wykonamy to tylko raz. 

Także wszystko zależy do czego, jak często, indywidualna decyzja. 

Napisano

Mam pytanie do wszystkich, myślałem, że tam jest po prostu otwarty/zablokowany  ale wpisałem w google i wyskoczyły mi 2 różniące się manetki CTD, wszystkie mają możliwość regulacji tłumienia czy są takie które tylko blokują amor i takie które  robią obie rzeczy ?

Napisano

To co kochani moi mili doradcy rowerowi. Fajny rower mam podoba mi się, co zmieniamy? Napęd mam pierwsza klasa. Zostaje mi karbonowa kierownica mostek i sztyca i koła lzejsze i mleczko i siodełko. Te koła to dobrze chodzą tylko ta waga. Ale co tam na tą wagę się teraz na palać i tak mam lżej 3 kg. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...