Skocz do zawartości

[przerzutka] Konwersja 3x9 na 2x10/9, z 40/30/22 na 36/22

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teoretycznie ten model obsługuje najmniejsze tarcze 38/24.Pewnie da radę z 36/22 ale lepiej kupić dedykowaną do takiego stopniowania..Co do łańcucha 9s,to da radę z przerzutką 2x10 ale będzie problem z ocierającym łańcuchem na przekosach.Lepiej jest dać 10s.

Napisano
23 minuty temu, Tatanka napisał:

Teoretycznie ten model obsługuje najmniejsze tarcze 38/24.Pewnie da radę z 36/22 ale lepiej kupić dedykowaną do takiego stopniowania.

Chłopaki tu z forum już to przetestowali, działa. Tym niemniej jeśli jesteśmy na etapie kupna, to lepiej wybrać od razu m618 do 36z.

Napisano
23 godziny temu, Arni220 napisał:

O panie, pokaż mi sklep który sprzedaje 36z za 40zł dedykowaną do 22. Od razu ze 4 zamówię.

Fd-m531 do korby 40/30/22 czyli już były kombinacje z korbą, bo ta korba nie jest do tej przerzutki. Na 99% nie da się tej przerzutki obniżyć pod 36z, zatrzyma się na tylnym widelcu. Dla zaoszczędzenia kasy na kurierów lepiej od razu zamówić dedykowany komplet: zębatkę, fd-618 i łańcuch 10s. Taki zestaw będzie działał na 1000% poprawnie.

A po co dedykowaną? Przecież to jakaś ściema marketingowa. Myślisz, że te pojedyncze mm czy ich ułamki innych przetłoczeń cokolwiek zmienią przy tolerancji regulacji wyrażanej w jednostkach o rząd wielkości większych? Dodaj jeszcze odchylenie łańcucha na krańcach kasety, nie wspominając co się dzieje z łańcuchem na wertepach.

Jesteś pewny, że przy zmianie 30 na 36 przerzutkę będzie trzeba obniżyć?
Czy M411 dedykowana pod 48-38-28 da radę obniżyć do 36-22?

Napisano

Tak, zmienią. Jak wyliczyłeś te całe? Dzisiejszy osprzęt nie jest już tak tolerancyjny jak dawny. Kiedyś wszystko było proste, teraz się skomplikowało. Nie po to wymyślono te wszystkie kształty, by można było je ot tak sobie zlać. Chcesz się przekonać? Dokonaj zmiany biegu na korbie w ustawieniu na stojaku. Zobacz co się dzieje z łańcuchem, co powoduje jego takie a nie inne ustawienie, co go wciąga, co go spycha, co za co odpowiada. Chcesz nadal torować drogę już dawno odkopaną? Proszę bardzo, twój wybór. Odpowiem ci pytaniem, dla czego do osprzętu 9s nie założysz tylko kasety 10s i nie pojedziesz? Przecież co za znaczenie mają te ułamki milimetra?

1 godzinę temu, zekker napisał:

Jesteś pewny, że przy zmianie 30 na 36 przerzutkę będzie trzeba obniżyć?
Czy M411 dedykowana pod 48-38-28 da radę obniżyć do 36-22?

1 - Tak. Przerzutkę ustawiamy zawsze pod blat i musi być 1-3mm nad nim. W przeciwnym razie łańcuch będzie nam wypadał na prawe ramię korby.

2 - Najprawdopodobniej nie, zahaczy o widełki tylnego trójkąta ramy, a przez to nie zapewnimy sobie tego co w punkcie pierwszym. 

Napisano
12 godzin temu, Arni220 napisał:

Odpowiem ci pytaniem, dla czego do osprzętu 9s nie założysz tylko kasety 10s i nie pojedziesz? Przecież co za znaczenie mają te ułamki milimetra?

Czym innym jest kompatybilność łańcucha z kasetą, a czym innym kształt zębatki. Jak się zmniejszy odległości między zębatkami, to szerszy łańcuch może się najnormalniej w świecie nie zmieścić. Nie rób z ludzi idiotów tak kretyńskim pytaniem.

Zmiana na młynek:
-przerzutka spycha łańcuch z dużej koronki
-łańcuch wisi nad małą zębatką, wychylenie od tyłu ustala zębatka kasety, przodu łańcuch jeszcze trzyma się na kilku zębach
-w momencie opadnięcia łańcucha na małą zębatkę w miejscu gdzie musi się zazębić, to nie ma kontaktu z większą zębatką

Zmiana na dużą:
-przerzutka spycha łańcuch w kierunku dużej zębatki jednocześnie dzięki profilowaniu podnosząc go
-ponieważ jest to zmiana ponad standardowe 10z tej przerzutki, to łańcuch dosyć mocno trze o te przetłoczenia ale nie wynika z tego, że muszą być jakieś specjalne pod różne rozmiary zębatek

Przerzutka i jeszcze raz przerzutka odgrywa kluczową rolę. Gdyby była taka wysoka precyzja, to byle błoto, byle wertepy, ba zmiana biegu z tyłu powodowałyby upośledzenie pracy przedniej przerzutki, a tak się jednak nie dzieje, bo by się tego używać nie dało.
Być może >9rz ta tolerancja maleje ale nadal rower to nie sprzęt precyzyjny, żeby byle przetłoczenie na zębatce powodowało nieprawidłową pracę.

1. Tyle że po zmianie blat będzie na środkowej zębatce. W tej pozycji przerzutka jest niżej niż na 3 zębatce, do tego jest zmiana z 30 na 36, ja nie byłbym taki pewny bez sprawdzenia.

2. Nie zahaczyło, nie spadało, czyli całkowite pudło, co ci już kiedyś pisałem jakie kombinacje robiłem i wszystko działało. Dla przypomnienia 22-32-38 i to co niżej. Bratu złożyłem 26-36-42 na nie pamiętam czym (przednia co najwyżej altus jeśli nie "sis").
Przy nowej korbie 22-36 łańcuch potrafił się przyciąć przy zmianie na większą koronkę, potrafił też nie trafić w małą, a przecież zębatki powinny być dopasowane. Przy obecnym układzie 26-38 chodzi lepiej, a nic nie kombinowałem z doborem kompatybilnych.

Napisano

Kompatybilność, to kompatybilność. W jednym przypadku jest to rozstaw zębatek vs wychył przerzutki, a w drugim profile zębatek vs układanie się na nich łańcucha.

Cytat

Zmiana na młynek:
-przerzutka spycha łańcuch z dużej koronki
-łańcuch wisi nad małą zębatką, wychylenie od tyłu ustala zębatka kasety, przodu łańcuch jeszcze trzyma się na kilku zębach
-w momencie opadnięcia łańcucha na małą zębatkę w miejscu gdzie musi się zazębić, to nie ma kontaktu z większą zębatką

Brakuje ci jednego punktu, dla tego kazałem ci się przyjrzeć dokładnie całemu mechanizmowi/przebiegowi zmiany biegu na korbie. Na chłopski rozum powinno być jak napisałeś, ale tak nie jest. Jako drugi podpunkt powinieneś dodać:

- następnie pchanie łańcucha jest kontynuowane przez rampy (wybrzuszenia) zębatki większej, a przez to dostaje on odpowiedni kierunek i odległość. Tę odległość generuje rozmiar młynka. Gdy młynek będzie za mały, to łańcuch ułoży się na jego szczytach zębów i następnie spadnie na mufę. Gdy młynek będzie za duży, to łańcuch będzie miał tendencję do klinowania się pomiędzy zębatkami.

Wiesz co, nie chce mi się dalej dyskutować, załóż sobie 38AK i daj młynek 22z, a zobaczysz co się stanie i co oznacza brak kompatybilności.

9 godzin temu, zekker napisał:

Przy nowej korbie 22-36 łańcuch potrafił się przyciąć przy zmianie na większą koronkę, potrafił też nie trafić w małą,

Dziękuję :)

To dokłądnie tak samo jak na tym filmie:

dla niego działa to super, dla 99% komentujących nie.

Napisano

Żadnego punktu nie brakuje, zębatka niczego nie pcha, od tego jest przerzutka.
https://photos.app.goo.gl/YP4v4eJxc9DnhfUn1 z tyłu była najmniejsza zębatka, czyli łańcuch był możliwie najbliżej większej zębatki
Zanim łańcuch opadnie na mniejszą zębatkę, to już nie ma kontaktu z większą zębatką, wisi sobie nad małą. Jedyny moment kiedy wytłoczenia mogą brać udział to sam początek, kiedy łańcuch się o nie jeszcze opiera. Później łańcuch zaczyna już zahaczać o zęby małej koronki i większa przestaje mieć cokolwiek do gadania.

Jak możesz, to wskaż w którym momencie te przetłoczenia biorą udział i w jaki sposób.
Czy inni producenci niż Shimano też tak cudują, jeżeli nie, to dlaczego?
Dlaczego na opakowaniach od zębatek nie ma zapisanej kompatybilności? Dlaczego trzeba się do tej wiedzy dogrzebywać?

Jak masz na zbyciu zużytą 38AK, to mogę wypróbować. Lub jakąś inną co się nie zgra z 22 lub 26.

W dniu 5.01.2018 o 10:13, Arni220 napisał:

Dziękuję :)

To dokłądnie tak samo jak na tym filmie:

Czyli twierdzisz, że Shimano wypuściło z fabryki korbę z niekompatybilnymi zębatkami? :teehee:

Mówimy o przodzie, a pokazujesz film gdzie problem jest z tyłu, gdzie minimalna różnica w indeksie przerzutki sumuje się na kolejnych zębatkach. Z przodu mówimy o pojedynczej zmianie, gdzie różnice już muszą być konkretne.
Ciężko mi powiedzieć co jest na tym filmie problemem, że w pewnym momencie nie następuje zmiana biegów, a potem przeskakuje o dwa. Czy to kwestia regulacji, krzywego haka czy wózka, czy braku zgrania ruchu przerzutki z indeksem manetki.

Napisano
18 godzin temu, zekker napisał:

Zanim łańcuch opadnie na mniejszą zębatkę, to już nie ma kontaktu z większą zębatką

Ma, i masz na to dowody na swoich zdjęciach.

Jedyny moment kiedy wytłoczenia mogą brać udział to sam początek, kiedy łańcuch się o nie jeszcze opiera.

I tyle wystarcza. To nadaje kierunek łańcucha, tu są te dziesiąte części milimetra. Łańcuch wygina się po łuku, łuk może być bardziej lub mniej zaokrąglony i o tym decydują te wszystkie wybrzuszenia, które idealnie nakierowują łańcuch na zębatkę o odpowiednim rozmiarze. Jak założysz młynek za mały (praktyka pokazuje tolerancję +/-2 zęby), to niestety, łańcuch już nie trafi w zęby, a będzie się układał na ich szczytach, a potem się ześliźnie na mufę.

Czy inni producenci niż Shimano też tak cudują, jeżeli nie, to dlaczego?

Nie wiem, mam Campagnoli i jest dokładnie tak samo. Kolega zbudował ostatnio korbę 50/39 przebudowując 50/34. Wg twojej teorii powinno to działać, a nie działa. Co X zmian biegów łańcuch wpada pomiędzy zębatki, to jest taki odwrotny błąd. Najprawdopodobniej zadziałało by to w układzie 50/36, ale z 39 jest zonk niestety.

19 godzin temu, zekker napisał:

Jak masz na zbyciu zużytą 38AK, to mogę wypróbować. Lub jakąś inną co się nie zgra z 22 lub 26.

Nie mam. Kiedyś za namową ludzi z forum kupiłem 36 od korby trekingowej (48/36/26) i próbowałem ją zgrać z młynkiem 22. Kicha, pół nocy się zastanawiałem co jest przyczyną, że łańcuch spada na mufę i dopiero dokładna analiza wykazała, że te delikatne opieranie się łańcucha o rampy jest kluczem do sukcesu. Jako, że nie zależało mi na tej 36z, to pilnik w rękę i zeszlifowałem te rampy o dobry 1mm. Cud nad Wisłą, łańcuch nie był już tak mocno pchany i układ zaczął działać :) Jeszcze raz na 50 zmian łańcuch mu spadał na mufę, ale dla uzmysłowienia sobie problemu tyle wystarczyło, by wyciągnąć wnioski - różnica ilości zębów od dedykowanych nie większa niż +/- 2.

Czyli twierdzisz, że Shimano wypuściło z fabryki korbę z niekompatybilnymi zębatkami?

Nie, nie wiem co masz, co miałeś, jak to wyregulowałeś, jak wyglądają pozostałe komponenty (przerzutka). Shimano zrobiło dobrze, a co potem się z tym działo???

Mówimy o przodzie, a pokazujesz film gdzie problem jest z tyłu,

Nie ma znaczenia, ten człowiek tak samo jak ty twierdzi, że działa wszystko idealnie. Jak widać, każdy może mieć inne pojęcie pojmowania ideału. To wszystko.

Ciężko mi powiedzieć co jest na tym filmie problemem, że w pewnym momencie nie następuje zmiana biegów, a potem przeskakuje o dwa.

Prosta sprawa, niezgodność skosu pracy przerzutki i skosu kasety:

http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/O_skosie_i_radzeniu_z_nim_sobie..html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...