Gość Napisano 25 Grudnia 2017 Napisano 25 Grudnia 2017 QR vs thrubolt czyli coś pomiędzy QR a sztywną osią. Ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Czy warto iść w coś takiego zakładając że chodzi o rower przełajowy? Nie odczuwam problemów związanych ze sztywnością, ciekawi mnie natomiast czy ułatwia lub w ogóle eliminuje konieczność korygowania zacisków hamulców (tarczowe mechaniki) po ściąganiu kół? Mam piasty DT które umożliwiają taką konwersję i zastanawiam się czy lepszy thrubolt czy jednak zacisk QR RWS, w szczególności przy dwóch zestawach kół.
Gość Napisano 25 Grudnia 2017 Napisano 25 Grudnia 2017 53 minuty temu, lukasamd napisał: ciekawi mnie natomiast czy ułatwia lub w ogóle eliminuje konieczność korygowania zacisków hamulców (tarczowe mechaniki) po ściąganiu kół? Polecam zacisk na imbus, ściągam koła dość często i rzadko kiedy musiałem poprawiać ustawienie zacisku. Tyle że ja dodatkowo używam klucza dynamometrycznego.
Gość Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 Dzięki za info! Tego w ogóle nie brałem pod uwagę a wydaje się jeszcze wygodniejsze (o ile mamy ze sobą imbusa, ale to nie problem biorąc pod uwagę multitool) niż RWSy, w których ponoć i rączki lubią się łamać i gwinty zjechać. Dużo mocniej one zaciskają niż zwykłe zaciski?
porcelanowy Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 Powitoł Mowa o 5mm QR i alternatywach? Mam w Romanie (w podpisie ) z przodu zacisk DTS RWS (w dodatku tajtanowy z plastikową rączką i chyyyyba szosowy; firma sama nie może mi tego potwierdzić) i zero problemu z regulacją zacisku, a zdejmuję koło dosyć często do transportu. Czasem zadzwoni przy jeździe, ale to raczej kwestia wiotkiego widelca a nie samego zacisku. Półtora roku nam już stuknęło i nie doświadczyłem problemu z trwałością. Nawet jak go jakoś zgruzuję to kupię taki sam tylko z alu rączką. IMO kompromis między szybkością a sztywnością ale mi wystarcza, a Rometem zdarza się po dosyć konkretnym terenie jeździć. Wszelkie rozwiązania które wymagają dodatkowych narzędzi odrzuciłem na samym początku, a nad truboltami się zastanawiałem.
cervandes Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 Pokażecie przykład takiego polecanego zacisku? Jak mam piastę QR to mogę normalnie zastąpić zwykły zacisk takim?
porcelanowy Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 Powitoł To co mam i co mi się sprawdza: [img= [img=https://i.imgur.com/uY0mSlS.jpg]
Gość Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 @cervandes To wyżej to RWS, tutaj jest przykład na imbusy z XLC ale są też accenta na allegro: http://allegro.pl/xlc-zestaw-szybkozamykaczy-zaciskow-qr-na-imbus-i6908074637.html A tutaj przykład thru-bolta 10x135 na tył: Ogólnie chodzi o coś takiego, że normalnie masz ośkę i w niej QR o szerokości 5 mm. Można natomiast (przy niektórych piastach) skonwertować to tak, że z 5 mm robisz coś takiego jak na zdjęciu - nadal szybkozamykacz ale o większej średnicy i niejako zajmujący "całe" miejsce jakie jest na niego przeznaczone w widełkach. Oczywiście to nadal nie jest to samo co sztywna oś gdzie ona przechodzi przelotowo przez otwory w widelcu i ramie (tył).
Fenthin Napisano 27 Grudnia 2017 Napisano 27 Grudnia 2017 Jeśli to ma być zwykłe QR, tyle, że z rączką do zakręcania, szkoda pieniędzy. Równie dobrze możesz kupić bolt-on na imbus za ułamek ceny i o ile nie masz jakichś upierdliwych hamulców, będzie robiło robotę. Natomiast w moim rowerze mam piasty przerobione z 15 i 12mm na 9 i 10mm, do tego thrubolty od DT i faktycznie pomaga to na nierówne osadzenie piasty i potrzebę korekcji położenia zacisku. Nie zawsze wejdzie idealnie, ale względem poprzednich zacisków na imbus od Accenta jest progres.
Alsew Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 W dniu 27.12.2017 o 12:07, lukasamd napisał: A tutaj przykład thru-bolta 10x135 na tył: A do jakich piast można takiego thru-bolta wcisnąć bez druciarstwa???
malutki Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 21 minut temu, Alsew napisał: A do jakich piast można takiego thru-bolta wcisnąć bez druciarstwa??? dt350 i jakieś novateki
Fenthin Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 Do każdej 135x12. Np. Reverse ma w ofercie redukcję z 12mm na 10mm. Inna sprawa, że w praktyce sprowadza się to do 135mm kawałka rurki za prawie 60zł, gdzie zakup w regularnej cenie jest absurdem. Ale pod tą samą marka znajdziesz też zacisk 12mm zwężony do 10mm na końcach.
Kowal1986 Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Od ok 16tyś km używam RWS 10mmx135mm na tylnej osi w MTB 26". Największy plus to, że znacznie mocniej i stabilniej dociska oś, więc po wyjęciu i włożeniu koła nie trzeba nigdy regulować hamulca tarczowego. Koło jest zawsze idealne w tej samej pozycji. Z przodu mam zwykłą szpilkę QR 5mm i tu jest loteria. Czasem po zdjęciu nie trzeba regulować zacisku, czasem ociera. Jeśli chodzi o sztywność to nie mam pojęcia i porównania. Jeśli się jeździ w błocie to trzeba co jakiś czas rozkręcić oś i gwint posmarować, bo inaczej zapiecze się i jest problem z odkręceniem w sytuacji awaryjnej. Raz uszkodził mi się gwint, gdy na siłę otwierałem zapieczony RWS i musiałem zakupić nową oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.