KubovV Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Witam. Szukam korby budzetowej z zintegrowana osia, zastanawiam sie nad przejsciem z octalink na wlasnie presfit najtanszym kosztem. Zastosowanie mtb
Gość Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 presfit to rodzaj suportu, nie wcisniesz go tak prosto do ramy majac octalinka wkrecanego. ;-)
woojj Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 chm...... a stara korba trup???? Jaki model starej korby. Czasami nie warto. Oczywiście suport musi być dopasowany do standardu ramy (nie presfit)
Gość Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Korba ze zintegrowana osia moze pracowac z suportami pressfit, lub ich gwintowanymi odpowiednikami, ale to rama determinuje rodzaj suportu. Najtaniej to chyba wyjdzie kupic cos Deore na sztywnej osce..
seawolf688 Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 najtaniej ze sztywną ośką jest alivio fc-m4050 3-rzędowa (około 200 zł) o ile taka pasuje autorowi. deorka jest droższa o jakieś 100-120 zł.
abdesign Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Zbiorę Ci informacje w jednym poście, niewiele dodając od siebie. Co do suportu, to skoro masz teraz octalink i jeśli nie zmieniasz ramy, to już wcześniej padło - pres-fit nie wejdzie, bo masz gwinty w mufie. Musisz na 99,9% szukać suportu bsa 68-73 Generalnie to ciut poniżej 200zł masz do wyboru jakieś prowhell'e czy kls'y o których raczej wielu opinii nie usłyszysz. Okolice 200zł to alivio fc-m4050 i chyba nic lepszego na 3 blaty w tej kwocie (a zakładam że najtaniej oznacza, bez zmiany rodzaju napędu, a przy octalinku masz pewnie 3 blaty) nie znajdziesz. Tanie oemowe Deorki typu m627, które można kupić za 230-250zł są do napędu 1/2x więc raczej w Twoim przypadku odpadają, a 3 blatowe to już 300zł. Sramowo turvativowe GXP'y też wyjdą drożej (sporo) niż Alivio
KubovV Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Zbiorę Ci informacje w jednym poście, niewiele dodając od siebie. Co do suportu, to skoro masz teraz octalink i jeśli nie zmieniasz ramy, to już wcześniej padło - pres-fit nie wejdzie, bo masz gwinty w mufie. Musisz na 99,9% szukać suportu bsa 68-73 Generalnie to ciut poniżej 200zł masz do wyboru jakieś prowhell'e czy kls'y o których raczej wielu opinii nie usłyszysz. Okolice 200zł to alivio fc-m4050 i chyba nic lepszego na 3 blaty w tej kwocie (a zakładam że najtaniej oznacza, bez zmiany rodzaju napędu, a przy octalinku masz pewnie 3 blaty) nie znajdziesz. Tanie oemowe Deorki typu m627, które można kupić za 230-250zł są do napędu 1/2x więc raczej w Twoim przypadku odpadają, a 3 blatowe to już 300zł. Sramowo turvativowe GXP'y też wyjdą drożej (sporo) niż Alivio https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/wklady-suportu-do-roweru/lozyska-zewnetrzne/p,wklad-suportu-slx-xt-bb-mt800-bsa-shimano,521414.html?skad=googlepla&gclid=EAIaIQobChMI3O7-rYDX1wIVlR4bCh1aOABREAQYAyABEgKGr_D_BwE. Nadawal by sie ? Ogolnie mam zamiar z 3 blatow przejsc na 1. Korba alivio m4000
abdesign Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Do korby m4000 nie pasuje, bo to octalinkowa korba, do polecanej m4050 nadawać się będzie, ale Shimano robi kiepskawe suporty - moja opinia dotyczy wcześniejszych doświadczeń bo od dawna shimanowych suportów nie używam. Poza tym jeden (kiepsko uszczelniany) już dostaniesz z korbą w komplecie, więc jeździj na nim aż zajedziesz, wtedy wymieniaj na lepszy.
Looser Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 na suporcie h2 slx jezdze juz 2 gi sezon, 6k-7k km strzelilo spokojnie w warunkach wszelakich i nie mam zadnych problemow z suportem mimo ze czasem myje rower pod cisnieniem
KubovV Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Do korby m4000 nie pasuje, bo to octalinkowa korba To jest moja obecna, planuje zmiane
abdesign Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Celowo napisałem, że "to moja opinia bo od dawna nie używam", może konkretny model od shimano pozbawiony jest wad których doświadczyłem... Powiem tak, z shimano używałem ostatnio sm-bb80, (Saint chyba 2013) dwóch sztuk, oba się poszły czesać w przeciągu jednego sezonu, Race Face X-type DH przejechał dwa i nic mu nie jest a nie wymieniałem łożysk. Teraz wylądował w zimówce zobaczymy jak sobie poradzi z solą ulic. Ale pytanie jest innej materii, wiadomo różne rowery różnym celom służą i różnie są traktowane. Jest jakaś różnica między suportami alivio/deore (bo taki będzie z korbą m4050) a slx/xt w kwestii uszczelnienia? Bo jak nie, to czy dla x gram jest sens zamieniać sm-bb5x na inny shimano? Przecież kolega, który pyta dostanie suport w komplecie, taki sam z tak samo głupio rozszczelnionym łożyskiem zakrytym plastikiem jak w wyższych modelach. Zmieniło się coś u shimano przez ostatnie 2-3 lata?
KubovV Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Male podsumowanie: Przejście z octalink na pressfit bedzie trudne. Mam jeszcze druga ramule od rometa ramblera, tam jest kwadrat i jakas noname korba, tam bedzie prościej zalozyc tą m4050 ?
seraph Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Nie rozumiesz Waść. Czy to z kwadratu czy z octalinka (czyli Twoje obie ramy się nadają) możesz bez problemu przejść na zintegrowaną oś, ale musisz mieć suport z gwintem. A potem w to wkładasz dowolną korbę od Alivio M4050 aż do XTR. Press Fit to jest rodzaj wciskanego suportu jak nazwa wskazuje, ale nie korba ze zintegrowaną osią.
abdesign Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Żeby Ci jeszcze uprościć zadanie: Wcale nie chcesz, bo nie potrzebujesz suportu press-fit - on jest do ram z mufą bez gwintu i nie jest ani lepszy ani gorszy, to po prostu sposób wkręcania (bsa) bądź wbijania (press-fit) łożysk. Do Twoich obu ram jeżeli chcesz korbę na sztywną oś potrzebujesz suportów bsa 68/73 bo masz gwinty (i dobrze, ja osobiście wolę jak wielu ludzi wkręcane suporty). Taki suport masz w komplecie z bardzo fajną ekonomiczną korbą fc-m4050. (niebo a ziemia w porównaniu z fc-m4000) Tyle - kupisz korbę nową alivio z suportem, wykręcisz swój stary suport, nie ważne czy był na octalink czy kwadrat, wkręcisz na jego miejsce nowy wkładasz korbę i już. Masz sztywną korbę.
Jaca911 Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 Korba alivio fc-m4050 sprzedawana jest bez suportu I jest jeszcze pytanie czy ma puste ramiona? Czy zwyczajne kute?
abdesign Napisano 24 Listopada 2017 Napisano 24 Listopada 2017 O sh*t, faktycznie w zestawie nie ma łożysk. Co nie zmienia dywagacji o tym że pasuje do ram pytającego. Cóż trzeba osobno kupić suport bsa. m4050 nie ma pustych ramion, jest w tej samej technologii co deorki fc-m6xx, taki odlew o przekroju C.
KubovV Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi oraz pomoc w wyborze m4050. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.